Jetelový med

  • Anglicky: Clover honey

JETELOVÝ MED produkují včely z nektaru, který v létě nasbírají na jetelových polích.

Jetel slouží jako krmivo pro zvířata a vytváří výrazný nektar. Nejčastěji se med vyrábí z bílého, žlutého a červeného jetelu. V Americe je jetel rostlina, ze které se med vyrábí nejvíc. Zároveň se včely živí pylovými zrny jetelu, jsou pro ně velmi výživná. Málokdy včely létají pouze na jeden druh rostliny, tak je většinou med směsí jetelu a dalších bylin.

Vzhled, chuť, vůně…

V závislosti na oblasti a květinách, z kterých včely sbírají nektar, se med liší mírně barvou od velmi světlé, skoro průhledné, až po jantarovou či mentolovou. Chuť je jemná, někdy trochu kyselejší, s květinovými tóny a vůní.

Zdraví

Jetelový med má mnohostranné využití v lidovém léčitelství. Díky desinfekčním účinkům pomáhá při trávicích obtížích, ulehčuje průběh nachlazení, bronchitidy či chřipky. Podporuje vykašlávání a tlumí bolesti v krku. Obsahuje také fytoestrogeny, rostlinné ženské hormony a pomáhá, tak při různých ženských obtížích. Má blahodárné účinky na kůži a pomáhá zmírňovat ekzém, lupénku a další kožní onemocnění. V minulosti se také používal jako mast na hojení očí.

Použití jetelového medu v gastronomii

Med poměrně rychle krystalizuje, je tedy vhodný k potírání pečiva, neboť se velmi dobře roztírá.