Kefalotiri

zpět do Sýry

KEFALOTIRI je sýr určený ke krájení původem z Řecka.

Historie

Historie tohoto sýru sahá až do byzantské éry, považuje se za předchůdce všech tvrdých řeckých sýrů.

Vzhled, chuť, vůně…

Kefalotiri má tvar zvlněného bochníku, připomíná proto klobouk. Jeho hmotnost je asi 10 kg, výška 25 cm a průměr asi 50 cm. Obsah tuku v sušině je 45%. Sýr je velmi tvrdý, světle žlutý a chutná pikantně a mírně nakysle, je slabě slaný a lahodný.

Výroba

Kefalotiri se vyrábí z čerstvého kozího nebo ovčího mléka, které se sražené lisuje ve formách, solí se a znovu lisuje. Ve vlhkých a chladných sklepech sýr zraje 2-3 měsíce.

Použití sýru Kefalotiri v gastronomii

Tento sýr bývá součástí mnoha řeckých jídel, např. musaky. Přidává se k těstovinám, masu a vařeným zeleninovým jídlům. Hodí se také ke strouhání, na pizzu či do salátů.

Dostupnost a skladování

K dostání je v každém řeckém obchodě s potravinami.

Dobře zabalený do pergamenu a hliníkové fólie vydrží v chladničce několik dní.

 

zpět do Sýry