Konopný olej

zpět do Tuky a oleje
  • Anglicky: Cannabis oil

KONOPNÝ OLEJ – rostlinný olej získávaný lisováním semen rostlin rodu konopí.

Zakázaný dar přírody

Kvůli vysokému obsahu tetrahydrocannabiolu je konopný olej v Evropě zakázán. Pěstování semen je ale povoleno a ve speciálních konopných prodejnách lze tento olej zakoupit. Je k dostání také v bioprodejnách nebo v obchodech se zdravou výživou.

Původ, historie a výroba

Konopný olej se používá již po tisíciletí. V současnosti se získává lisováním technického konopí, které neobsahuje návykové látky THC.

Vzhled, chuť a vůně…

Podle způsobu zpracování ho dělíme na rafinovaný a nerafinovaný. Nerafinovaný se lisuje za studena. Jeho barva je tmavě zelená a chuť je příjemně oříšková. Čím má tmavší barvu, tím se chuť a vůně blíží k "travnatější".

Oproti tomu rafinovaný konopný olej je čirý a bezbarvý a jeho chuť a vůně jsou slabé. Je součástí kosmetických přípravků. V průmyslu se používá při výrobě maziv nebo nátěrových hmot.

Zdraví a vitaminy

Nerafinovaný konopný olej lisovaný za studena obsahuje přibližně 80 % esenciálních mastných kyselin. Z jednotlivých esenciálních mastných kyselin obsahuje kyselinu linolovou, alfa-linolenovou, alfa-linolenovou, gama-linolenovou a stearidonovou.

Dále obsahuje fytosteroly, minerály (vápník, hořčík, draslík a železo) a vitaminy (A, E, D a dokonce i některé ze skupiny B).

Použití konopného oleje v gastronomii

Díky své oříškové chuti se používá ve studené kuchyni, ale je možné ho přidat například do těsta na koláče. Pro zjemnění jeho chuti se doporučuje míchat s jinými oleji.

Pro zachování všech účinných látek se nesmí zahřívat na vyšší teplotu než je 180 °C. Není tedy vhodný na smažení a fritování.

Skladování

Skladuje se v chladu a temnu, nejlépe v lahvích z tmavého skla.

Konopný olej lze pro dlouhodobé skladování zmrazit.

Léčivé účinky

- pomáhá zpomalovat procesy stárnutí kůže

- podporuje hojení ran, popálenin, lupénky, ekzémů, akné, křečových žil, bércových vředů, diabetické nohy, otoků

- pomáhá zmírňovat alergické reakce

- uvolňuje ztuhlé klouby, svalstvo, křeče

- snižuje bolest nemocných částí těla

zpět do Tuky a oleje