Kořenicí omáčky

Patří sem worchesterová omáčka, salsa, kečup, omáčka A.1., omáčka HP a tekuté maggi koření. Worchesterová omáčka - u všech těchto omáček je podobný výrobní postup i použité přísady. Jedná se o chilli, tamarind, sardelky, cibuli, česnek, cukr, sladový ocet, melasu a celou řadu různého koření. Nasládlé a kořenité aroma tohoto výrobku vzdáleně připomíná sherry. Salsa - používá se zejména v mexické a jihoamerické kuchyni. Je vyrobena z rajčat, tomatillos, cibule, česneku, chilli a koření. Originální salsa obsahuje také nať koriandru. Známe salsu jemnou, středně pálivou až pálivou. Kečup - je to pikantní kořenicí omáčka, červená a hustá. Její základ tvoří rajčatová dřeň smíchaná s cukrem, octem a kořením, např. cibulí, pepřem, paprikou, skořicí. Vedle klasického rajčatového kečupu se vyrábí také kari kečup nebo cibulový a šašlikový kečup. Omáčka A.1. - grilovací omáčka objevená v Severní Americe. Vyrábí se z pomerančů, cibule, česneku a bylinek. Omáčka HP - vyrábí se ze směsi melasy, bílého vinného octa, sladového octa, sójové omáčky, datlí, tamarindu, koření, cukru a soli. Tato omáčka je vhodná pro vegetariány, neobsahuje žádné přídavné látky. Tekuté maggi koření - vyrábí se z rostlinné bílkoviny, soli, vody, aroma, drožďového extraktu a glutamanu. Koření zraje skoro 4 měsíce v kádích a tak získá aroma a chuť, které připomínají libeček. Tato bylina se ve skutečnosti do maggi nepřidává. Všechny kořenicí omáčky jsou pikantní až velmi pálivé. Používají se v klasické kuchyni k vylepšení všech pikantních pokrmů. Omáčky lze dlouhou dobu uchovávat v chladničce.