Kozlík lékařský

zpět do Bylinky
  • Latinsky: Valeriana officinalis

KOZLÍK LÉKAŘSKÝ – latinsky Valeriana officinalis. Kozlík se používá pouze pro lékařské účely.

Léčí naši duši

Kozlík pomáhá při nespavosti, stresu, má celkově uklidňující účinky. Zkracuje dobu usínání a zlepšuje kvalitu spánku. Působí proti strachu, depresi a křečím. Snižuje krevní tlak a má mírně analgetické účinky. Zajímavostí je, že kladně působí i na kočky.

Původ, historie a výskyt

Kozlík je léčivá rostlina známá již od středověku a již od pradávna se nejrůznějším způsobem upravuje a užívá. Kozlík se hojně vyskytuje ve střední a jižní Evropě a dále na východ až k Uralu.

V České republice se vyskytuje zejména v nižších polohách. Roste na trvale vlhkých půdách bohatých na živiny. Lze jej nalézt v údolních nivách a podél vodních toků i na železničních náspech, v silničních příkopech a podobně.

Vzhled, chuť a vůně

Patří do čeledi kozlíkovitých. Trvalka je vysoká až 2 m, lodyha nese zpeřené, světle zelené listy. Deštníkovitá květenství jsou složená z kvítků bílé nebo růžové barvy. Bylina má charakteristický pach, chutná nasládle kořenitě, později nahořkle.

Odrůdy

kozlík ukrajinský (Valeriana stolonifera) – kvete časněji než kozlík lékařský a má krátce řapíkaté až přisedlé střední lodyžní listy složené z většího počtu lístků.

kozlík výběžkatý (V. excelsa) – se od kozlíku lékařského odlišuje zejména tvorbou nadzemních i podzemních výběžků a menším počtem lístků skládajících lodyžní listy.

Zdraví a vitamíny

Tato bylinka obsahuje alkaloidy. Používá se kořen, a to pouze pro léčivé účely. Kozlík pomáhá při nespavosti, stresu, má celkově uklidňující účinky.

Kyselina valerová a izovalerová obsažené v kozlíku lékařském mají velmi silný vliv na chování koček. Vyvolává u nich libé reakce. Sušený kozlík je tak možné použít při výrobě hraček pro kočky. Tinkturu je možné například použít pro kočky na zpříjemnění pobytu v cizím prostředí.

Sběr a uchovávání

Sbíráme oddenek, a to nejlépe v květnu. Oddenek se omyje studenou vodou a suší se při teplotě do 30 °C. Při umělém sušení nesmí teplota přesáhnout 35 °C. Nesmí se sušit s jinými léčivými rostlinami, protože nabývá při sušení silný a pronikavý aromatický zápach.

Skladujte izolovaně v uzavřených nádobách.

Léčivé účinky

- uklidňuje při srdečních neurózách (úzkost, bušení srdce)

- při nervovém vyčerpání

- při migrénách

- při nespavosti způsobené přepracováním

- při žaludečních neurózách

- tiší bolesti

- uvolňuje křeče

- snižuje tonus hladkého svalstva

- rozšiřuje věnčité tepny

- působí proti nadýmání a dávení

- tlumí sexuální aktivitu

- pomáhá při poruchách štítné žlázy

- pomáhá při ženských chorobách

zpět do Bylinky