Čokoládová poleva
Čokoládové polevy se na potahování dortů, rolád a dalších druhů sladkého pečiva používají velmi často. Většina z těchto polev se připravuje poměrně snadno a rychle, jednoduchá je i práce s nimi.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíČokoládové polevy se používají poměrně často. Polev ze základem z čokolády je poměrně značné množství, můžete si vybírat podle jejich složení, chuti, konzistence i konečného vzhledu. Využít můžete také polevy profesionální, které jsou v současnosti už skutečně kvalitní.
Druhy čokoládovách polev a jejich příprava
Na přípravu polevy vždy ale používejte prvotřídní suroviny – především čokoládu a kakao.
Temperováním čokolády se zvýší lesk polevy.
Pokud se čokoládová poleva srazí, přidá se do ní lžíce horké vody a důkladně se promíchá.
Základní čokoládová poleva
Suroviny
- 1 decilitr smetany ke šlehání
- 100 gramů hořké čokolády nebo čokolády na vaření
Postup
Smetanu přivedete do varu a přidáte do ní na malé kousky rozlámanou čokoládu. Hrnec odstavíte ze sporáku a směs mícháte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Můžete využít i mixér.
Pokud je poleva tuhá, naředí se smetanou, řídká se snadno zahustí přidáním čokolády.
Čokoládová poleva z kakaa
Suroviny
- 2 lžíce kakaa
- 6 lžic cukru moučka
- 2 lžíce másla nebo ztuženého tuku
- 3 lžíce vody
Postup
Všechny suroviny smícháte v hrnci na vaření ve vodní lázni a pak je za stálého míchání zahříváte, dokud nevznikne hladká poleva.
Je také možné smíchat samostatně kakao a cukr a pak směs smíchat s rozpuštěným tukem.
Moučkový cukr je možné nahradit cukrem krupicovým.
Poleva poměrně rychle tuhne.
Vláčná čokoládová poleva z kakaa
Suroviny
- 50 gramů másla
- 10 gramů kakaa
- 100 gramů cukru krupice
- 1,25 decilitru vody
Postup
V misce utřete změklé máslo s kakaem. Dáte vařit vodu s cukrem a pak po částečném prochladnutí přidáváte postupně rozpuštěný cukr do kakaové směsi a mícháme. Když směs začíná na okrajích tuhnout, je vhodná na potahováním pečiva.
Čokoládová poleva se smetanou
Suroviny
- 300 gramů tmavé čokolády
- 5 lžic cukru
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
Postup
V kastrůlku opatrně rozehřejete čokoládu, přimícháte do ní cukr a smetanu a vše necháte rychle a krátce za stálého míchání přejít varem.
Rychlá lesklá čokoládová polevaSuroviny
- 1 čokoláda na vaření
- 1 ledové kaštany
- 4 lžíce másla nebo ztuženého tuku
Postup
Čokoládu a ledové kaštany rozehřejete v hrnci na vaření ve vodní lázni a pak do směsi postupně přimícháte máslo nebo tuk až do požadované konzistence.
Poleva má velmi lesklý vzhled.
Lesklá vláčná čokoládová poleva
Suroviny
- 125 gramů másla nebo Hery
- 50 gramů ztuženého tuku
- 100 gramů čokolády na vaření
- 100 gramů cukru moučka
- 1 decilitr mléka
- 50 gramů kakaa
Postup
V hrnci ve vodní lázni rozpustíte tuky a pak k nim přimícháte ostatní ingredience. Směs pak důkladně rozmixujete mixérem nebo šlehačem, až je perfektně hladká a vláčná.
Poleva je vláčná a velmi lesklá, neláme se a dobře se krájí. Neroztéká se ani při pokojové teplotě, mohou se z ní vytvářet i různé dekorace a ozdoby.
Tuhá čokoládová poleva
Suroviny
- 250 gramů 100% tuku
- 200 gramů cukru moučka
- 50 gramů kakaa
- 1 lžíce Solamylu
Postup
Ve vodní lázni rozpustíte tuk a v misce smícháte ostatní suroviny. Vše důkladně v hrnci s rozpuštěným tukem promícháte a zahříváte za stálého míchání, dokud nevznikne hladká poleva.
Poleva je vhodná na potahování dortů a rolád i na cukroví, může se také nalít do formiček a nechat ztuhnout.
V chladu vydrží poměrně dlouho a může se vždy opět rozpustit a použít na potahování.
Čokoládová poleva s tukem
Suroviny
- 100 gramů čokolády na vaření
- 100 gramů ztuženého tuku
- 1 lžíce oleje
Postup
Všechny suroviny se rozpustí a smíchají v hrnci na vaření ve vodní lázni.
Čokoládová poleva s kávou
Suroviny
- 100 gramů másla
- 100 gramů cukru moučka
- 40 gramů kakaa
- 2 polévkové lžíce Solamylu
- 4 polévkové lžíce studené kávy
Postup
V hrnci na vaření ve vodní lázni rozpustíte tuk a do něj přidáte kakao, smíchané s cukrem a Solamylem. Vše důkladně promícháte a na závěr polevu dochutíte přimícháním kávy.
Polevu je možné později kávou naředit nebo naopak Solamylem zahustit.
Tekutá čokoládová poleva na uskladnění
Suroviny
- 200 gramů cukru krupice
- 50 gramů kakaa holandského typu
- 20 gramů kakaového nebo čokoládového pudinku
- 2,5 decilitru vody
- 2,5 decilitru mléka
Postup
Vodu přivedete do varu a pak v ní necháte rozpustit cukr. Kakao důkladně promícháte s pudinkovým práškem, směs rozmícháte v mléku a pak ji postupně přiléváte do vařící cukrové vody. Vše se nechá vařit za stálého míchání přibližně 5 minut do zhoustnutí.
Polevu je možné přelít do sklenic a po vychladnutí poměrně dlouho uskladnit v chladničce pro další použití.
Místo kakaa je možné použít čokoládu, v takovém případě se ale množství cukru snižuje na polovinu.
Do polevy můžete pro vylepšení chuti přidat kapku rumu nebo mandlovou trest.