Bílková a žloutková poleva
Bílkové polevy se připravují velmi snadno a rychle. Jsou velmi vhodné z potahování dortů i rolád a dalších druhů sladkého pečiva – především zdobení perníčků.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíBílkové i žloutkové polevy stejně jako většina ostatních polev zlepšují vzhled moučníků a brání těstům před vysycháním. Polevy nesmí být příliš husté, protože pak se nestejnoměrně roztékají a tvoří nerovnoměrné vrstvy. Polevy roztíráme kulatým nožem ze středu směrem ke krajům tak, aby pak stékala po okrajích, kde se rozetře. Bílkové polevy je potřeba zpracovat rychle, protože poměrně brzy tuhnou.
Správnou hustotu polevy poznáte, když párátkem naberete trochu polevy a kápnete na talířek – pokud udrží tvar tečky a neroztéká se, je v dokonalé konzistenci.
Hustou polevu je možné naředit citrónovou šťávou, řídká se zahustí přidáním cukru.
Množství polevy z jednoho bílku stačí na jednu celou perníkovou chaloupku a pár perníčků nebo na 5 - 6 plechů upečených perníčků. Polevu na perníčcích nechte zatvrdnout a pak je zabalené ve fólii dejte do chladna. Aby byly vláčné, je k nim možné přibalit kousek rozkrojeného jablka.
Příprava domácí bílkové a žloutkové polevy
Na přípravu bílkové polevy je možné použít speciální profesionální směs Royal Icing, ale ani domácí poleva není složitá.
Základní bílková poleva
Suroviny
- 150 gramů cukru moučka
- 1 vaječný bílek
- 1 až 2 lžíce citrónové šťávy
Postup
Bílek v misce utřete s cukrem a postupně přidávejte citrónovou šťávu. Poleva musí být dokonale hladká, vláčná a zároveň dostatečně hustá.
Sněhová bílková poleva
Suroviny
- 100 gramů moučkového cukru
1 vaječný bílek
Postup
Z bílku ušleháme tuhý sníh,do kterého postupně přimícháváme cukr moučka
Bílková poleva jako od profesionálů
Suroviny
- 200 gramů moučkového cukru
- 1 vaječný bílek
- 1 kávová lžička citrónové šťávy
Postup
Moučkový cukr přesejte alespoň 2 x přes jemné sítko, pak do něj přidejte vaječný bílek a lžičku citrónové šťávy. Směs je potřeba třít ručně 15 až 20 minut do tuhé konzistence. Množství cukru záleží na velikosti vajíčka a množství bílku v něm – proto začněte jen se 150 gramy cukru a pak případně podle potřeby přidejte zbylých 50 gramů.
Skořicová bílková polevaSuroviny
- 100 gramů moučkového cukru
- 1 vaječný bílek
- 2 kapky rostlinného oleje
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup
Prosátý cukr, bílek a olej dáte do misky a třete, dokud není poleva hladká a vláčná. Na závěr do ní podle chuti přimícháte ještě mletou skořici.
Tuto polevu musíme rychle zpracovat, protože rychle tuhne.Žloutková poleva
Suroviny
- 2 vaječné žloutky
- 100 gramů moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
Postup
V míse utřete žloutky s prosátým cukrem do hladké polevy, na závěr podle chuti přimícháte rum.