Slané sušenky
Doma upečené slané sušenky jsou velmi levné a s jejich pečením si poradí opravdu každý. Z jednoho těsta je možné připravit mnoho druhů v různých tvarech i příchutích.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíSlané sušenky si můžete upéct i doma a není to skutečně složité ani časově náročné a drahé. Slané sušenky jsou vynikající chutnou alternativou sladkého pečiva a hodí se pro každou běžnou i slavnostní příležitost.
Slané sušenky se dají připravit skutečně velmi rychle a z několika základních surovin, ale i tak jsou velmi chutné.
Základní recept na slané sušenky
Suroviny na tři pečící plechy sušenek
- 0,5 kilogramu hladké nebo polohrubé mouky
- 2 vejce
- 250 gramů tuku na pečení
- 3 lžíce mléka
- lžička soli
- 1 kypřící prášek do pečiva
Ingredience na posyp
- sůl
- mák
- semínka
- koření podle chuti
Postup
V míse smícháte mouku, sůl a kypřící prášek do pečiva. Pak přidáte jedno celé vajíčko, jeden žloutek a tuk a vypracujete těsto.
Pokud se mouka s tukem drobí, přidejte po troškách mléko. Mléka by ale mělo být co nejméně, aby sušenky byly maximálně křehké.
Vypracované těsto je možné ihned použít k výrobě sušenek, ale mnohem lépe se s ním bude dál pracovat, když ho dáte v mikrotenovém sáčku na hodinu do chladničky.
Těsto je možné rozdělit na několik částí a každou samostatně ochutit například mletou paprikou, kari nebo chilli kořením, drceným kmínem, nemletým mákem… Část těsta si ponechte neochucenou. Pokud chcete jen jednu chuť, je nejlepší dochucující přísadu rozmíchat hned na začátku do mouky.
Těsto rozválíte na pomoučené pracovní ploše na co nejtenčí placku, protože kypřicí prášek sušenky při pečení nafoukne. Povrch těsta je možné upravit například rádýlkem a vytvořit na něm různé reliéfy. Sušenky se vykrajují klasickými vykrajovátky, můžete použít třeba i skleničky, případně jen nožem vykrájet různé geometrické tvary – čtverce, obdélníky, trojúhelníky apod.
Vykrojené sušenky je možné nechat bez zdobení a jen je potřít bílkem – sušenka bude po upečení lesklá. Na bílek je ale samozřejmě možné nasypat nemletý mák, semínka a další ingerence. Výhodné je potřít bílkem a posypat celou placku těsta a pak teprve vykrajovat sušenky. Pozor! Sušenky nikdy nesypte solí, protože by zvhly.
Připravené sušenky rozložte na plech s pečicím papírem a dejte péct na přibližně 10 minut do trouby, předehřáté na 200° Celsia. Upečené sušenky mají na povrchu zlatavou barvu.
Servírování a uskladnění slaných sušenek
Slané sušenky je možné servírovat už po mírném vychladnutí, mohou se ale i uskladnit. Sušenky z neochuceného a bílkem potřeného slaného těsta se mohou použít pro přípravu vynikajících chuťovek. Stačí je mírně potřít nějakou domácí pomazánkou a pak podle chuti, dostupných surovin a fantazie ozdobit.
Pro uskladnění jsou nejvhodnější dobře uzavíratelné dózy, v kterých vydrží minimálně týden v perfektním stavu. I mírně ztvrdlé ale zůstanou křehké.
Videorecept - Francouzské kořeněné sušenky