Těsta na beránka
Velikonoční beránek je ve své podstatě bábovka, která má jiný tvar a po upečení se ještě zdobí. Nejčastěji používanými druhy těsta je piškotové, třené a kynuté. Poměrně často se těsto obarvuje kakaem nebo nastrouhanou čokoládou a přidávají se do něj i různé další ingredience.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíVelikonoční beránek se může upéct z piškotového, třeného i kynutého těsta. Těsto se často obarvuje kakaem nebo nastrouhanou čokoládou, někdy se do něj přidává i strouhaný kokos, rozinky, kandované ovoce, jemně nasekané mandle nebo ořechy. Upečený beránek se různě zdobí.
Piškotový beránek
Piškotové těsto je jednoduché. Skládá se z vajec, polohrubé mouky, krupicového cukru a horké vody. Množství je nutné přizpůsobit velikosti formy, nejjednodušší základní poměr je
- 4 vejce
- 4 lžíce horké vody
- 200 gramů mouky
- 200 gramů cukru
Postup přípravy těsta není vůbec složitý a vládne ho opravdu každý. Vejce se rozklepnou, žloutky oddělí od bílků a z bílků se vyšlehá tuhý sníh. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a v průběhu šlehání postupně přidáváme horkou vodu. Když má pěna bílou barvu a je krémovitá, přimícháme do ní opatrně sníh z bílků.
Těsto se může obarvit přidáním kakaa a ochutit vanilkovým cukrem i citronovou šťávou. Místo části mouky můžete přidat vanilkový nebo kakaový pudinkový prášek, jemně mleté mandle nebo ořechy, nic nepokazíte ani rozinkami.
Beránek z třeného těsta
Třené těsto se na pečení beránka používá asi nejčastěji. Množství surovin je i v tomto případě samozřejmě nutné přizpůsobit velikosti formy, základní poměr je¨
- 4 vejce
- 250 gramů polohrubé mouky
- 200 gramů cukru krupice
- 2 deci oleje
- 2 deci mléka
- 1 balíček prášku do pečiva
Než začnete míchat těsto, rozklepnete vajíčka, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh. Pak v míse utřete žloutky, olej a cukr do pěny, přilijete mléko a postupně přimícháte mouku s práškem do pečiva, nakonec opatrně přidáte ještě sníh z bílků.
Prášek do pečiva je možné nahradit práškem do perníku, místo části mouky je možné použít jemně mleté ořechy nebo vanilkový, případně kakaový pudinkový prášek. Pokud nechte použít olej, nahradíte ho máslem nebo tvarohem. K ochucení použijte rozinky, jemně nasekané mandle nebo kandované ovoce.
Beránek z kynutého těsta
Beránek z kynutého těsta se nepeče tak často, jako z těsta třeného nebo piškotového, může ale být zajímavou alternativou za kynutý velikonoční mazanec.
Na kynutého beránka je nejlepší jemnější kynuté těsto, kypřené klasickým droždím. Po vykynutí se těsto vloží do vymazané formy, nechá dokynout a pak teprve upeče. I kynuté těsta je samozřejmě možné ochutit rozinkami, mletými mandlemi nebo kandovaným ovocem.
Kynutý beránek může být i plněný. Z těsta vyválíte plát, rozložíte na něj připravenou náplň, plát svinete a vložíte opatrně do formy, kde ho ještě upravíte. Náplň může být z máku, tvarohu, povidel nebo kakaa smíchaného s krupicovým cukrem.