Nejlepší recepty
Receptů na pečení velikonočního beránka z třeného, piškotového i kynutého těsta je poměrně mnoho. Při přípravě těsta je ale vždy potřeba používat kvalitní suroviny a dodržovat postupy, při pečení pak čas a teplotu.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíVelikonoční beránek se může upéct z různých druhů těst, do kterých se v některých případech přidávají i různé ingredience, ovlivňující jeho chuť, vůni a často i vzhled. Vybrali jsme pro vás i několik receptů a pokud by vám žádný z nich nevyhovoval, pak vás určitě další recepty na velikonočního beránka uspokojí a toho svého si podle některého z nich upečete.
Jemný velikonoční beránek
Beránek, kterého dokáže připravit každý - a je jemný, nadýchaný, chutný…
Suroviny na těsto
- 250 gramů polohrubá mouka
- 200 gramů cukru krupice
- 6 vajec
- 1 balíček vanilkového cukru
- citronová šťáva
- nastrouhaná citronová kůra
Suroviny do pečící formy
- máslo
- hrubá mouka
Ingredience na polevu
- 100 gramů cukru moučka
- 1 vaječný bílek
- citronová šťáva
Suroviny na ozdobu
- 2 celé mandle
- 1 lískový oříšek
Postup
Čtyři vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh.
Do mísy rozklepnete dvě zbylá vajíčka, přidáte žloutky, krupicový i vanilkový cukr, podle chuti citronovou šťávu i nastrouhanou kůru a vše vyšleháte do pěny. Pak pomalu a opatrně postupně vmícháte mouku a sníh z bílků.
Pečící formu vymažete máslem a vysypete hrubou moukou, pak do ní nalijete těsto.
Beránka upečete v troubě při 190° Celsia do zlatova a z formy ho vyklopíte ještě horkého.
Připravíte si polevu. Bílek vyšleháte s moučkovým cukrem a postupně do polevy přimícháte podle chuti citronovou šťávu.
Vychladlého beránka potřete polevou, z mandlí nebo větších rozinek uděláte oči a z lískového oříšku nos.
Ze stejného těsta můžete upéct třeba i zajíčka nebo rybu…
Dietní velikonoční beránek
Držíte dietu, obáváte se velikonočních kalorií a přesto by jste se neradi ošidili? Upečte si dietního beránka.
Suroviny
- 750 gramů polohrubé mouky
- 250 gramů rostlinného tuku
- 60 gramů umělého sladidla
- 75 gramů škrobové moučky
- 50 gramů mletých mandlí
- 2 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- sůl
Postup
Mandle umelete, krátce je osmahnete na malém množství rozpáleného tuku a necháte vychladnout. Vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků vyšleháte tuhý sníh. Sníh osladíte umělým sladidlem, přimícháte do něj opražené mandle a mouku, pak přidáte škrobovou moučku a kypřící prášek a vše mírně osolíte. Tuk necháte rozpustit a přimícháte ho do těsta.
Těsto přendáte do vymazané a moukou vysypané formy, beránka pečete v troubě, předehřáté na 180° Celsia přibližně 20 minut až půl hodiny. Z mírně vychladlé formy beránka vyklopíte a po úplném vychladnutí ho ozdobíte.
Velikonoční beránek s banánového těsta
Trochu jiný beránek, ale proč péct každý rok stejného?
Suroviny
- 250 gramů polohrubé mouky
- 250 gramů cukru krupice
- 250 gramů tuku
- 250 gramů rozmixovaných banánů
- 4 vejce
- 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup
Vajíčka rozklepnete, oddělíte žloutky od bílků a z bílků ušleháte tuhý sníh. V míse utřete tuk a cukr do pěny, pak do ní postupně vmícháte žloutky, rozmixované banány a mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Na závěr opatrně přimícháte sníh z bílků.
Těsto nalijete do vymazané a moukou vysypané formy a upečete v troubě při 180° Celsia do zlatova.
Pokud se rozhodnete pro polevu, je v tomto případě nejlepší bílá, oči a čumáček můžete udělat třeba z kousků čokolády.