Domácí pekárna
Pokud chcete mít svůj vlastní čerstvý chléb, pak je pro jeho výrobu domácí pekárna ideální přístroj, který ušetří námahu, čas i finance.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíDomácí pekárny patří mezi oblíbené domácí elektrospotřebiče – čerstvé domácí pečivo je prostě mnohem chutnější a často i zdravější, než kupované. Domácí pekárnu nemusíte využít jen na pečení chleba, je v ní možné třeba jen připravit těsto a z něj pak upéct například rohlíky, buchty…
Moderní domácí pekárny mají několik programů na různé činnosti, digitální displeje, časové spínače a další prvky pro snadnou obsluhu, složitá není ani jejich údržba.
Domácí pekárna se po nastavení programu postará o vše, co je k výrobě chleba potřeba – hnětení, kynutí a pečení. Programů má každý typ pekárny několik, liší se nejen podle druhu pečiva, ale i podle doby pečení.
Základní programy domácích pekáren
- Běžný chléb - cca 3 hodiny
- Celozrnný chléb - cca 3 hodiny 40 minut
- Bílý francouzský chléb - cca 3 hodiny 50 minut
- Sladký brioškový chléb - cca 3 hodiny
- Koláče apod. pečivo - cca 2 hodiny
- Samostatná příprava těsta - cca 1 hodina 30 minut
- Samostatné pečení bez přípravy těsta - cca 1 hodina
Propečení kůrky – v receptech je uváděn výběr barvy kůrky - stupeň jejího propečení – tuto funkci ale některé typy domácích pekáren nemají
Pečení domácího chleba
Princip pečení chleba je v podstatě u všech typů pekáren stejný
- do pečící nádoby se umístí mísící nástavce
- odměří se suroviny podle receptu
- do nádoby se nalije požadované množství tekutiny, při dá sůl, cukr a další přísady mimo droždí
- vše v nádobě se posype moukou
- do nádoby se přidá droždí
- pečící nádoba se vloží do přístroje
- zvolí se program a stupeň propečení kůrky
- po ukončení programu se chléb vyklopí a nechá na mřížce vychladnout
I když je hnětení, kynutí i pečení prováděno automaticky, může být výsledek nedokonalý – chléb může být propadlý nebo překynulý, nedopečený nebo příliš upečený apod. Chyba v takovém případě ale není v přístroji, je většinou zaviněna špatným dávkováním surovin nebo jejich kvalitou.