Vodní lázeň
Vaření ve vodní lázni je velmi jednoduchý způsob ohřevu, který se používá například na přípravu různých krémů nebo rozpouštění čokolády.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíVaření ve vodní lázninení vůbec nic složitého. Používá se speciální hrnec na vaření ve vodní lázni, který má dvojité dno, nebo se celkem jednoduše může do většího hrnce s vodou vložit menší hrnec s ohřívanou potravinou. Potraviny se vaří mírným a rovnoměrným teplem, nedochází k jeho přehřátí ani k připálení. Nejčastěji se tímto způsobem rozpouští čokoláda připravují vaječné a další různé krémy nebo polevy. Čokoláda se nepřipeče, krémy ani polevy se nesrazí, kondenzované mléko rovnoměrně zhoustne…Můžeme tak i ohřívat mléko, které není nutné hlídat proti přetečení a míchat.
Hrnce pro vaření ve vodní lázni
Francouzské označení pro vaření ve vodní lázni je bain-marie, a stejně se odborně nazývá i kuchyňské náčiní, v kterém se provádí. Anglický termín je double-boiler, v překladu dvojitý vařič. Hrnec na vaření ve vodní lázni se vyrábí v různých velikostech, nejčastěji jsou širší a z nerezu. Na větším hrnci pro vaření vody jsou úchyty, vnitřní do většího zapadá tak, aby byl ve vodě přibližně do poloviny ponořený. Vyrábí se i hrnce s dvojitým dnem, u kterých se z boční venkovní strany mezi venkovní a vnitřní plášť nalije voda.
V současnosti jsou k dispozici i elektrické hrnce. U nich je vyhřívaná spodní část, vaření je rychlejší a i energeticky úspornější.
V domácnosti si vystačíme i se dvěma běžnými hrnci, které do sebe zapadají.
Vaření ve vodní lázni zvládne každý. Pokud ale používáte improvizovanou sestavu dvou hrnců, vždy musíte dbát na to, aby do sebe opravdu dobře zapadly. Menší by v žádném případě neměl mít možnost překlopení do většího s vařící vodou.