Potřeby na zdobení

Obrázek lekce Potřeby na zdobení

Na potahování i zdobení dortových korpusů, rolád a dalšího sladkého pečiva je samozřejmě potřeba mít alespoň základní vybavení. Mnohé najdete v běžném vybavení kuchyně, speciální potřeby už dnes také není problém koupit například i v e-shopech. 

více >
< méně

Cukrářská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Dorty budou mít vynikající chuť i krásný vzhled pouze když použijete kvalitní suroviny i cukrářské pomůcky a správné potřeby. Měly by se také dodržet předepsané a vyzkoušené postupy.

Potahovací hmoty, marcipán, barvy…

Mimo různých pomůcek, které vám usnadní potahování a zdobení, budete pro konečnou úpravu a dekoraci potřebovat i potahovací hmotu, případně marcipán, potravinářské barvy a lepidlo, materiály na podsypání...

Potahovací hmota - marcipán

Potahovací hmoty jsou pružnější než marcipán a  jednodušeji se s nimi pracuje, marcipán je ale mnohem lepší chuťově. Pokud chcete kompromis, použijte potahovací hmotu s příchutí mandlí. Většina potahovacích hmot je k dostání v bílé barvě, některé značky jsou i obarvené. K dostání jsou i speciální hmoty na potahování, které rychleji ztvrdnou - gumpasty. Jako potahovací hmotu můžeme doporučit Kelmy, která je bez lepku a má obrovskou barevnou škálu.

Barvy

Potravinářské barvy se používají při přípravě a zdobení dortů i mnoha dalších cukrářských výrobků. Obarvují se s nimi dortové náplně, potahovací a modelovací hmoty i těsta.

Práce s barvami vám usnadní různé štětce, rozprašovače a další pomůcky..

Při obarvování potahovacích i modelovacích hmot, marcipánu, těst a náplní barvu přidávejte postupně a vždy ji důkladně rozmíchejte. Dodržujte vyzkoušené postupy.

Materiály na podsypání

Potahovací hmota i marcipán se mohou při práci lepit a tak se musí, stejně jako těsto, podsypat. Podsypávat je možné například moučkovým cukrem, vhodnější je škrob, případně se používá speciální směs na podsypávání. Vždy se má podsypávat co nejméně, aby se hmota minimálně naředila.

Dekorace a potravinářské lepidlo

K připevňování různých jedlých i nejedlých dekorací je nejlepší použít speciální potravinářské lepidlo. Pokud ho nemáte, dá se využít i hustý rozvařený cukr, případně můžete potahovací hmotu nebo marcipán navlhčit vodkou nebo vodou a dekoraci lehce přitisknout.  

 

Potřeby pro potahování a zdobení

Konečnou úpravu dortů, rolád a podobných moučníků vám urychlí a zjednoduší různé potřeby a pomůcky na zdobení.

Pracovní podložka

Podložku budete potřebovat především na dokonalé rozválení fondánu nebo marcipánu, nejvhodnější je hladká, vyrobená ze silikonu. Na podložce je samozřejmě možné připravovat i všechny další ozdoby.

Podložka pod dorty

Při potahování a zdobení je vhodné upečený korpus dortu položit na tvrdou podložku z kartonu nebo plastu. Při potahování a zdobení je totiž potřeba s dortem manipulovat a na tuhé podložce se neponičí.

Můžete si také pořídit tzv. otočný etažér – stojan s podložkou, na které se korpus otáčí. Některé typy se dokonce mohou i naklánět, mnohem důležitější ale je, aby etažér měl brzdu, která může otáčení v případě potřeby zablokovat.

Nože

Na rozkrojení korpusu je nejlepší dlouhý cukrářský nůž s mírně zoubkovaným ostřím. K nanášení krémů a polev se používá delší nůž s kulatou špičkou, k odkrajování přebytečných částí polev, fondánu i marcipánu je ideální menší nůž se špičkou, kterým je také možné modelovat detaily na sladkých ozdobách.

Sáčky, trysky a další potřeby na zdobení

K zdobení krémy a šlehačkou jsou nejvhodnější zdobící sáčky a trysky nebo plastové lahvičky s různými nástavci. Sáčky jsou k dostání pro jednorázové i opakované použití. Mnoho dekorací je možné vytvořit s trezírovací pistolí, která má velké množství eůzných nástavců. V případě, že nemáte zdobící sáček a trysky ke pro jednoduché zdobení možné použít i igelitový sáček s odstřihnutým rohem.  

 

Válečky

Potahovací hmotu, fondán nebo marcipán budete muset rozválet. K tomu jsou nejvhodnější speciální akrylové nebo kovové válečky, použít se ale samozřejmě dá i klasický dřevěný kuchyňský váleček.

Rádýlka

Na okrajování fondánu nebo marcipánu jsou ideální rádýlka, která jsou k dostání v různých velikostech i provedeních. Nejsou sice bezpodmínečně nutná, ale práce s jejich pomocí je mnohem jednodušší a přesnější.

Vykrajovátka

Různá vykrajovátka zdobení velmi usnadní a dekorace jsou navíc téměř dokonale symetrické. Vykrajovátek je k dostání mnoho typů a druhů pro každou příležitost. Mnoho tvarů ale můžete vytvořit třeba i s klasickými vykrajovátky na vánoční cukroví.

Reliéfní podložky a válečky

Různé potřeby na vytváření reliérů samozřejmě mít nemusíte, ale pokud chcete mít na základním potahu nějaký vytlačený vzor, pak už se bez nich neobejdete. K dostání jsou různé reliéfní podložky i válečky. Vytvoření reliéru je jednoduché – nejprve vyválíte potahovací hmotu, fondán nebo marcipán a pak vytlačíte reliéf.

Nabídka různých pomůcek, potahovacích hmot, dekorací a další potřeb na dokonalou konečnou úpravu dortů, rolád a dalších moučníků je velmi rozsáhlá. Určitě nemusíte mít úplně všechno, vybírejte a nakupujte především podle toho, jak často a co budete péct, případně potahovat a zdobit.

Snad naprosto vše, co můžete potřebovat, najdete v e.shopech - doporučujeme www.ozdobdort.cz a také www.vsenavareni.cz


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist