Křehké těsto
Křehké těsto je vhodné na nejrůznější druhy sladkého, ale i slaného pečiva. Jeho příprava není složitá, do základního těsta je možné přidávat různé ingredience a tak upéct pečivo v několika rozdílných chuťových variacích.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíKřehké těsto je vhodné na pečení moučníků, dortů, cukroví, sladkých i slaných koláčů. Základní těsto je možné různě dochutit například mandlemi nebo ořechy, kokosem, kakaem, čokoládou ale třeba i kořením.
Těsto je připravené rychle, ale pak musí hodinu až dvě odpočívat v chladu. Dlouho netrvá ani další zpracování na moučníky, koláče, dorty ani cukroví před pečením, které je také poměrně krátké.
Druhy křehkého těsta
Základní těsto na sladké moučníky nebo cukroví je možné dochutit jemně nastrouhanou čerstvou pomerančovou nebo citronovou kůrou i šťávou, případně vanilkovým nebo skořicovým cukrem.
- Mandlové - oříškové křehké těsto je základní těsto, v kterém nahradíme 1/3 mouky nastrouhanými oříšky, nebo spařenými, oloupanými mletými mandlemi, ale třeba i pistáciemi. Oříšky můžou být vlašské, lískové, pekanové, makadamové…
- Kokosové křehké těsto se připravujeme velmi jednoduše tak, že místo 1/3 mouky v základním těstě použijeme strouhaný kokos.
- Kakaové - kávové křehké těsto získáme, když k ingrediencím základního těsta přimícháme 2 až 3 polévkové lžíce práškového kakaa nebo 2 polévkové lžíce instantní kávy.
- Kořeněné křehké těsto můžeme připravit sladké nebo slané. Sladké se zpracovává s mletou skořicí, mletým kardamomem, hřebíčkem nebo koriandrem. Slané těsto dochutíme například čerstvými jemně nasekanými bylinkami - bazalkou, pažitkou, tymiánem, oreganem…, nebo přidáme směsi koření.
Postup při přípravě základního křehkého těsta
Suroviny
- 300 gramů hladké mouky
- 200 gramů másla
- 100 gramů moučkového cukru
- jedno vejce.
Suroviny se lépe spojí přidáním malého množství bílého jogurtu, a těsto bude ještě křehčí, když přimícháme trochu škrobové moučky.
Zpracování těsta
Suroviny v míse důkladně, ale zároveň velmi rychle promícháme a spojíme studenýma rukama. Pokud těsto nezpracujeme rychle, začne se máslo rozpouštět a těsto se pak lepí a trhá. Je lepší nechat v těstu třeba i malé kousky másla, než ho dlouze zpracovávat. Pokud se těsto lepí, propracujeme nebo vyválíme ho mezi dvěma fóliemi. V žádném případě nesmíme přidat mouku, protože by pak nebylo křehké. Z propracovaného těsta vytvoříme bochánek, který zabalíme do fólie a necháme ho v lednici 1 až 2 hodiny odpočinout.
V chladu odpočinuté těsto vyválíme všemi směry na pomoučené pracovní ploše na pláty, na váleček příliš netlačíme. Pláty vkládáme do forem nebo na plechy, případně do formiček nebo z nich vykrájíme různé požadované tvary. Formy, plechy a ni formičky není potřeba vymazat, těsto je poměrně hodně tučné.
Pečení křehkého těsta
Podle velikosti pečiva pečení trvá 15 až 30 minut. Těsto na pečícím plechu nebo ve formách vkládáme do mírně předehřáté trouby a pak pečeme při teplotě na 180 až 200 °C. V průběhu pečení je nutné sledovat zbarvení povrchu, aby se pečivo shora nespálilo. Propečení kontrolujeme vpíchnutím dřevěné špejle nebo párátka, dobře propečené těsto se na ně nepřichytí.
Rady pro přípravu a pečení křehkého těsta
Do křehkého těsta můžeme dát na 1 kilogram mouky maximálně 350 gramů cukru. Při větším množství cukru by těsto bylo příliš sladké, při pečení by nedrželo tvar a roztékalo se, a také by se na povrchu připálilo.
Cukr do křehkého těsta používáme jemný moučkový, hrubší se tak dobře nerozpustí a zanechá v pečivu hnědé části.
Mouka se s cukrem lépe spojí, když přimícháme trochu mléka nebo smetany.
Úsporné sladké křehké těsto připravíme tak, že část másla nahradíme nastrouhanými vařenými bramborami nebo měkkým tvarohem, v případě slaného těsta netučným krémovým sýrem.
Těsto bude více křehké, když k mouce přidáme trochu škrobové moučky.
Pokud je těsto lepkavé, nikdy do něj nepřidáváme mouku, ale vypracujeme ho v mikroténové fólii.
Odpočinuté těsto, které se trhá nebo lepí na váleček vložíme mezi mírně pomoučené mikroténové fólie a rozválíme ho válečkem do požadované tloušťky.
Videorecept na koláč s gruyérem
Z křehkého těsta je možné připravit nejen sladké, ale i slané pečivo - například tento vynikající koláč...
Křehké těsto není náročné na přípravu a je z něj možné upéct mnoho různých druhů koláčů, cukroví, dortů nebo moučníků. Vždy je samozřejmě nutné dodržovat v recepturách předepsané množství a druhy ingrediencí, ale i postup. Těsto se musí především rychle zpracovat a pak nechat v chladu odpočinout. Připravovat pečivo z neodpočinutého těsta nemá opravdu žádný význam.