Linecké těsto
Linecké těsto se nejvíce používá na typické vánoční cukroví. Pečou se z něj i různé marmeládou slepované zákusky, často polévané čokoládou. Příprava těsta i cukroví je jednoduchá, pečení netrvá dlouho.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíLinecké těsto je nejvíce využívané na vánoční cukroví. Kolečka, čtverečky, hvězdičky a mnoho dalších tvarů se podle fantazie slepují marmeládou a případně polévají čokoládovou nebo i jinou polevou.
Postup při přípravě lineckého těsta
Suroviny
Nejčastěji se základní suroviny míchají v poměru 7 : 14 : 21
- 70 gramů moučkového cukru
- 140 gramů másla
- 210 gramů hladké mouky
- 1 vaječný žloutek
- 7 gramů vanilkový cukr
- citronová šťáva na dochucení
Suroviny ale můžou mít i jiný poměr a složení
- 100 gramů moučkového cukru
- 150 gramů másla
- 350 gramů hladké mouky
- 2 vaječné žloutky
- 10 gramů vanilkového cukru
- 2 lžíce mléka
- citronová kůra na dochucení
Všechny suroviny by měly pře smícháním mít stejnou teplotu.
Zpracování těsta
Všechny suroviny v míse důkladně promícháme, těsto musí být velmi vláčné. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň 90 minut až dvě hodiny odpočinout.
Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na pláty o síle 2 až 3 milimetry, a z nich pak vykrajovátky vytvoříme různé tvary - kolečka, čtverečky, hvězdičky atd., které rozložíme na vymazaný pečící plech nebo plech s pečicím papírem.
Pečení lineckého těsta
Cukroví na plechu vložíme do předehřáté trouby a pečeme v teplotě 150 °C přibližně 10 minut, až má narůžovělý povrch. Pečení je velmi rychlé, od trouby bychom tedy neměli odcházet. Upečené cukroví necháme zvolna vychladnout.
Rady pro přípravu a pečení lineckého těsta
Cukr do lineckého těsta používáme jemný moučkový.
Z poloviny těsta vykrajujeme plné tvary jako základy, které namažeme marmeládou. V tvarech z druhé poloviny vykrájíme ještě otvory, aby byla vidět marmeláda, kterou cukroví slepujeme.
Cukroví můžeme na povrchu zdobit různými polevami.
Marmeláda na slepení může mít různou chuť, měla by ale v každém případě být spíše polotuhá.
Upečené, slepené a ozdobené pečivo z lineckého těsta skladujeme v chladu a suchu.
Videorecept na tradiční cukroví z lineckého těsta
Linecké těsto je velmi jednoduché a cukroví z něj je velmi rychle upečené - při pečení proto neodcházejte od trouby. Fantazii při vykrajování se meze nekladou, ale horní část musí mít dostatek plochy pro marmeládu, kterou cukroví slepujeme.