Medové perníkové těsto
Medové, nebo také perníkové těsto je nejvíce využívané na vánoční cukroví. Pečivo z něj se ale musí připravit s předstihem, aby se dostatečně rozleželo a bylo vláčné. Medové perníčky jsou i zajímavou dekorací.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíMedové těsto je známé spíše jako perníkové. Příprava tohoto těsta je pracnější a vánoční cukroví z něj je ale nutné upéct už koncem listopadu, aby se do Vánoc dobře rozleželo.
Postup při přípravě medového těsta
Medové těsto je možné připravit v několika variantách, které se od sebe liší především v přísadách, některé ale částečně i v základních surovinách a postupu přípravy.
Základní medové těsto
Suroviny
- 1,1 kilogramu hladké mouky
- 0,5 kilogramu cukru krupice
- 4,5 decilitru vody
- 250 gramů medu
- 25 gramů marmelády
- 15 gramů perníkového koření - skořice, nové koření, badyán, anýz
Zpracování těsta
Nejdříve 50 gramů cukru roztavíme ve velkém hrnci na karamel. Vodu v jiném hrnci přivedeme těsně k bodu varu a pak ji přilijeme k roztavenému cukru. Za stálého míchání přisypeme zbylý cukr, med i marmeládu a směs necháme přejít varem. Pak hrnec odstavíme a necháme zchladnout na přibližně 30 °C. Po vychladnutí zapracujeme mouku a koření.
Těsto zabalíme do fólie a necháme před dalším zpracováním a pečením 1 týden v chladu uležet.
Medové těsto s mandlemi nebo ořechy
Suroviny
- 600 gramů hladké mouky
- 250 gramů kilogramu hnědého cukru
- 4,5 decilitru vody
- 600 gramů medu
- 25 gramů marmelády
- 2 lžičky perníkového koření - skořice, nové koření, badyán, anýz
- 250 gramů mandlí, případně lískových nebo vlašských ořechů, jemně nasekaných
- 1 balíček - 12 gramů - kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžičky rumu
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
Zpracování těsta
Med a cukr vložíme do hrnce, za stálého míchání rozehřejeme a necháme cukr zcela rozpustit. Směs se ale nesmí vařit. Mandle nebo ořechy, případně oboje nasekáme najemno a smícháme s citronovou kůrou a kořením. Mouku promícháme s kypřicím práškem. Med s cukrem necháme mírně vychladnout a pak k němu přisypeme mandle - ořechy - s kořením a citronovou kůrou, mouku s kypřícím práškem a přilijeme rum. Vypracujeme tuhé těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 6 hodin uležet v chladu.
Pečení medového těsta
Uleželé těsto rozválíme na placku o tloušťce asi 5 milimetrů a z ní pak vykrajujeme různé tvary. Pokládáme je na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě, předehřáté na 180 °C přibližně 10 až 12 minut. Upečené cukroví necháme pomalu vychladnout.
Zdobení upečených perníčků
Upečené vychladlé perníčky je možné různě zdobit. Nejčastěji se používá citronová nebo čokoládová poleva, ale i polevy různě obarvené. Do mokré polevy je možné položit například kousky ořechů, mandlí nebo i kandovaného ovoce.
Rady pro přípravu a pečení medového těsta
Na plechy bychom měli pokládat přibližně stejně velké cukroví.
Pokud chceme perníčky použít jako dekoraci, uděláme do nich hned po upečení malý otvor, za který je můžeme pověsit. Perníčky na dekoraci můžeme nechat ztvrdnout.
Vychladlé perníčky určené ke konzumaci skladujeme v chladu a pečlivě je přikryjeme, aby neztvrdly.
Medové těsto má přípravu složitější, ale cukroví z něj je poměrně trvanlivé, velmi voňavé a dá se použít nejen ke konzumaci, ale i jako dekorace. Vykrajovat lze nejrůznější tvary, velmi dobře se zdobí.