Roláda
Roláda je klasický a velmi oblíbený sladký moučník s různými druhy náplní. Přípravuje se i peče poměrně rychle a snadno, žádným velkým problémem není při dodržení jednoduchého postupu ani její zavinutí
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíRoláda se peče především z piškotového těsta, jen v několika málo případech se používá těsto jiné – například listové, do kterého se ale vkládají spíš slané náplně.
Piškotové těsto na rolády je jedním z nejjednodušších typů těsta, jeho příprava je snadná a rychlá. Těsto může být světlé i tmavé, velmi zajímavě vypadá roláda upečená a stočená z obou druhů.
Těsto se nalévá na plech, který je nejlepší vyložit pečícím papírem.
Po upečení se roláda musí srolovat a nechat vychladnout, pak se opět rozbalí, potře náplní, zaroluje, potáhne polevou a případně ještě ozdobí. Tento způsob rolování se používá, pokud je náplní šlehačka, případně šlehačkový nebo máslový krém. V případě, že náplň rolády tvoří marmeláda, nemusí se roláda nechat zcela vychladnout. Marmeláda se mírně zahřeje, nanese na ještě teplý upečený plát těsta a ten se pak sroluje.
Rolování
Upečený plát vyklopíme z plechu na vlhkou utěrku a opatrně z něj stáhneme pečící papír. Plát přikryjeme druhou vlhkou utěrkou a necháme ho vychladnout. Pak horní utěrku sundáme, těsto pokryjeme náplní a srolujeme.
Další možností je plát těsta stočit i s utěrkami a nechat ho vychladnout položený spojem dolů na mřížce. Po vychladnutí se rozbalí, potře a znovu zabalí.
Náplně
Náplní rolády může být v podstatě téměř každý druh marmelády, vhodná je ale i tuhá šlehačka s ovocem nebo šlehačkové a máslové krémy.
Krémy by měly odpovídat barvě těsta – do světlého volíme krémy tmavé, kakaové nebo čokoládové, do tmavé rolády zase krémy světlé, máslové i šlehačkové, doplněné například různými druhy ovoce.
Zdobení
Povrch stočené rolády se nejčastěji potahuje čokoládou, mohou se ale použít i různé další typy polev. I v tomto případě platí, že na roládu ze světlého těsta je vhodná tmavá poleva, na tmavé těsto poleva světlá.
Roládu je možné ještě dál různě zdobit například šlehačkou, malými kousky ovoce, jemně nasekanými ořechy nebo mandlemi, strouhanou čokoládou, posypat ji kakaem nebo třeba i jen cukrem, použít se může i zmrzlina.
Krájení
Roládu je potřeba krájet skutečně hladce, aby vynikla její náplň i celkový vzhled. Nejvhodnější je dlouhý nůž s jemně zubatým ostřím, který před každým krájením namočte do horké vody. Po ukrojení plátku nůž vždy utřete papírovým ubrouskem a znovu namočte.
Videorecept na vynikající lanýžovou roládu