Muffiny a cupcakes
Muffiny tvarově připomínají malé dortíky, nejsou ale tak sladké a většinou nemají polevu. Cupkake jsou muffiny s různými dekoračními úpravami na povrchu.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíMuffiny jsou pečivo menších rozměrů které se vejde do dlaně člověka. Jsou konzumovány jednou osobou a to po částech za sebou. Mají tvar malého dortíku, servírují se v speciálních papírových košíčcích. Muffiny se nejčastěji konzumují k snídani nebo k svačině, mohou se ale využít i při mnoha dalších příležitostech.
Pečou se ve speciálních papírových košících nebo formičkách.
Chuť muffinů je různá podle ingrediencí, kterými se ochucují, na povrchu nemají krém, ani polevu nebo topping.
Cupcake jsou v podstatě muffiny, které se ale na povrchu různým způsobem dekorují. Nejčastěji se používají polevy, posypy nebo topping. Velmi zdobené cupcake se používají i při zvláštních slavnostních příležitostech.
Základní těsto na muffiny
Množství surovin vystačí na 12 ks muffinů průměrné velikosti
Suroviny
- 135 gramů hladké mouky
- 80 gramů másla
- 80 gramů cukru krystal
- 1 decilitr mléka
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- přísady podle chuti – čokoláda, kakao, ovoce…
Postup
Měkké máslo vyšleháme se špetkou soli a postupně do něj přidáme krystalový a vanilkový cukr, vejce, mouku, mléko a prášek do pečiva. Nakonec se do těsta přidají zvolené přísady.
Formu na muffiny vymažeme, naplníme je do 2/3 těstem a muffiny pečeme v troubě, předehřáté na 180° Celsia přibližně 15 minut.
Ochucení těsta na muffiny
Možností ochucení základního těsta je poměrně mnoho. Nejvíce se používá
- čokoláda
- kakao
- borůvky
- maliny
- jahody
- ostružiny
- broskev,
- pomeranč
- banán
- oříšky
- mandle
- datle
- citron
- skořice
ale třeba i zelenina – například mrkev, okurka, dýně…
Košíčky na muffiny
Košíčky na muffiny se vyrábí především z papíru, v poslední době i z fólií. Jsou na okrajích pravidelně zpřehýbané, muffiny v nich mají nejen správný tvar a také se v nich servírují.
Vyrábí se i košíčky, v kterých se muffiny přímo pečou, těsto se v nich vkládá přímo do formy.
Typy muffinů
Po celém světě se připravuje, peče a konzumuje několik základních typů muffinů, které se od sebe liší především použitými ingrediencemi, v některých případech ale i velikostí a tvarem.
Anglický muffin se pekl dříve než Americký. Je to v podstatě světlý kynutý chléb s kvasnicemi, většinou pečený v ploché kulaté formě s průměrem přibližně 8 centimetrů. Anglické muffiny se servírují většinou s máslem a jsou rozdělené na dvě poloviny. Někdy se servírují studené s horkým nápojem, případně se rozkrojené plní jako sendvič. Původní tradiční Anglické muffiny se pekly na otevřeném ohni nebo kamnech.
Kukuřičné – Americké – muffiny sevyrábí z kukuřičné mouky a jsou oblíbené především v USA. I když se v podstatě jedná o tvarovaný malý kukuřičný chléb, jsou tyto muffiny sladké. Často se připravují s máslem, ale také s chilli a dušeným masem.
Košonky – koszonki – se pečou především na Moravě a ve Slezsku, kde jsou o nich i první písemné záznamy. Název má pravděpodobně původ ve francouzském slově cochon a tento druh muffinů se do Slezska zřejmě dostal už v době napoleonských válek. Jejich základem je celozrnná mouka, ovesné otruby a med, mohou se přidávat i další ochuzující ingredience.
Videorecept na čokoládové muffiny
Videorecept na kakaové cupcaky s krémem z mascarpone