Vánočka
Vánočka je typické sladké pečivo z kynutého těsta, které je velmi oblíbené České republice a na Slovensku. Peče se hlavně o Vánocích, ale často průběžně celý rok i na víkendy nebo různé slavnostní příležitosti.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíVánočka má velmi dlouhou historii. V minulosti se jí říkalo také „húska“ nebo i „calta“, a i v současné době má v některých oblastech další různá pojmenování – například pletenice, štědrovnice, pletanka, štráfka, štrucla nebo ceplík. Nejčastěji se peče na Vánoce.
Vánočka se připravuje z kynutého těsta a podle použitého tuku se pak dělí na
- tukové vánočky – těsto je lehčí, vánočka po upečení vyšší a nadýchaná
- máslové vánočky – těsto je tužší a těžší, používá se větší množství droždí. Vánočka je většinou nižší a méně nadýchaná než tuková, chuťově je ale lepší. V některých receptech se část másla nahrazuje margarínem
Dia vánočky jsou určené pro diabetiky a neobsahují cukr.
Vánočka se konzumuje samotná, případně s máslem, medem, marmeládou, džemem nebo i povidly, máčí se také do mléka, kakaa i kávy.
Těsto na vánočku
Vánočka se peče z kynutého těsta, do kterého se často přidávají rozinky nebo mandle.
Základní kynuté těsto na vánočku se skládá z
- mouky
- vajec
- mléka
- droždí
- másla nebo jiného tuku
- rozinek
- mandlí
- vanilky
- cukru
- soli
Pletení vánočky
Tvarem by vánočka měla připomínat malého Ježíška, který je zabalený v peřince. Správně se plete z 9 pramenů. Spodní čtyři symbolizují oheň, vodu zem a vzduch, prostřední tři rozum, cit a vůli člověka, horní dva poznání a lásku.
Vánočky se pletou dvěma způsoby – z devíti pramenů postupně ze čtyř, tří a dvou pramenů naskládaných na sebe, nebo najednou ze šesti částí.
Klasická vánočka z devíti pramenů se plete postupně. Jako první je základ ze čtyř částí, který je na plechu potřeba mírně promáčknout, aby na něm držela prostřední vrstva ze tří pramenů, upletená jako cop. Horní dva prameny se pouze stočí do spirály. Na okrajích se všechny tři vrstvy přimáčknou k sobě a zasunou pod vánočku. Jednotlivé vrstvy se musí důkladně potřít vaječným žloutkem, který se rozšlehá s trochou mléka. Před pečením se ještě vánočka může vyztužit špejlemi.
Pletení vánočky ze 6 pramenů
Videorecept na tradiční českou vánočku