Ostatní náplně
Na různé druhy koláčů, závinů, do kynutých buchet a dalšího pečiva se používají i jiné druhy náplní, než jsou tvarohové, makové nebo ovocné. Velmi oblíbené jsou náplně z marmelády, povidel nebo ořechů, ale připravují se i náplně ze zeleniny.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíRůzné náplně z marmelády, povidel, ořechů, ale v některých případech i z určitých druhů zeleniny jsou velmi oblíbené. Jejich příprava je většinou velmi jednoduchá a rychlá. Používají se na koláče, do závinů i kynutých buchet
Ořechová náplň
Suroviny
- vlašské ořechy
- cukr
- med
- mléko
- piškoty
- šťáva z citrónu nebo pomeranče
Postup
Jádra vlašských ořechů nastrouháte, přidáte k nim cukr a med, rozmícháte je s mlékem a případně zahustíte jemně rozdrobenými piškoty. Chuť je možné ještě vylepšit přidáním šťávy z citrónu nebo pomeranče.
Na křehké koláče se náplň zjemní přidáním žloutků a sněhu z bílků.
Povidlové náplně
Nejčastěji se používají švestková, jablečná nebo hrušková povidla.
Dobrá hustá povidla je většinou nutné mírně naředit vlažnou vodou a pak do nich přimíchat cukr, rum, skořici, vanilku a nastrouhanou citrónovou nebo pomerančovou kůru, případně i šťávu.
Borůvková povidlová náplň
Povidla z borůvek rozředíte vlažnou vodou, přidáme k nim máslo a vše rozvaříte. Náplň se případně zahustí mlékem rozmíchaným s trochou mouky, povaří a po vychladnutí použije například na koláče.
Náplň z ovesných vloček
Ovesné vločky prudce osmahnete na rozehřáté pánvi s trochou cukru, pak je umelete s jádry vlašských ořechů, případně podle chuti osladíte a naředíte mlékem. Pro chuť a aroma se přidává rum a nastrouhaná citrónová kůra, pro barvu je možné přimíchat kakao, rozpuštěnou čokoládu nebo zavařeninu.
Náplň ze zelí
Suroviny
- 700 gramů bílého zelí
- 150 gramů másla
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 2 polévkové lžíce cukru moučka
- mletý pepř
Postup
Zelí nakrájíte na drobné nudličky. V hrnci rozehřejete máslo, přilijete trochu vody a přidáte zelí, které pod pokličkou dusíte, dokud není měkké.
Do měkkého zelí přidáte vanilkový i moučkový cukr, skořici a podle chuti pepř, vše ještě za stálého míchání necháte 5 až 10 minut provařit. V zelí by na konci neměla být žádná tekutina, mělo by mít vůni po vanilce i skořici, kterou je možné přimícháním těchto ingrediencí ještě vylepšit.
Vychladlá zelná náplň je vhodná například do šátečků a závinů z listového těsta nebo na kulaté koláče.
Zelnou náplň si můžete připravit předem a nechat ji v plastovém sáčku nebo vhodné nádobě zamrazit.