Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém

Krémy z pudinku a žloutků jsou hutnější, ale velmi chutné. Jejich příprava je poměrně snadná, základní krémy je možné ochutit mnoha dalšími ingrediencemi.

více >
< méně

Cukrářská škola

Zobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcí
Vytisknout lekci

Pudinkové krémy

Pudinkový krém na plnění dortů a dalších druhů sladkého pečiva se připravuje poměrně snadno a také rychle. Většinu z těchto krémů je možné připravit předem. Jsou vhodné především na pečivo z piškotového těsta, některé se mohou použít i na různé koláče, šátečky a další druhy pečiva z jiných druhů těst.

Pudinkové krémy se mohou připravovat z pudinků různých příchutí.

Základní postup je vždy stejný, pudinková i máslová směs musí mít před smícháním stejnou teplotu, jinak se krém srazí.

Do pudinkových krémů které se používají jako náplně, je možné přidat třeba i drobně nakrájené vhodné ovoce. 

Základní pudinkový krém

Suroviny

  • 1 hrnek mléka
  • 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
  • 2 lžíce krupičkového cukru
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 1 žloutek

Postup

Pudinkový prášek promíchejte s krupicovým cukrem a nechte rozpustit v třetině mléka. Zbylé mléko přiveďte do varu, přilijte k němu rozpuštěný pudink, uvařte hustou směs a nechte ji vychladnout.

V misce utřete změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny a pak ho postupně vmíchejte do vychladlého pudinku. Obě směsi musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí!

Žloutkové krémy

Žloutkový krém je hutnější, ale pokud se dobře připravení, je velmi chutný. Žloutkové krémy se mohou použít na promazání dortů i mnoha dalších druhů sladkého pečiva. Jako v všech krémů je nutné používat kvalitní suroviny – především čerstvá vejce.

Základní žloutkový krém

Suroviny

  • 0,5 litru mléka
  • 100 gramů cukru krupice
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • 2 žloutky
  • 250 gramů másla

Postup

Dvě třetiny mléka dáme v hrnci vařit s cukrem. Do zbývající třetiny přidáme pudink a přimícháme vaječné žloutky a vanilkový cukr.

Když se mléko v hrnci začne vařit, přidáme k němu pudinkovou směs a vše za stálého míchání vaříme ještě přibližně 2 minuty. Poměrně hustý krém necháme vychladnout.

Studený žloutkový krém pak dáme do mísy, přidáme změklé máslo a vše důkladně vyšleháme.

Krém je možné dochutit například přimícháním kakaa, čokolády, studené kávy, jemně mletých oříšků, citronové šťávy, kokosu a dalšími ingrediencemi.

V chladném prostředí vydrží až 14 dní.

Tvarohovo-pudinkový krém

Tvarohové krémy s pudinkem jsou velmi jemné a podle pioužitého druhu pudinku mohou mít různé příchutě, aroma i barvy.

Suroviny

  • 250 gramů tvarohu
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce cukru krystal

Postup

Připravíte si pudink podle receptu, ale použijete místo 1 balíčku na půl litru mléka balíčky dva a více cukru. Pudink necháte ho vychladnout.

Do vychlazeného pudinku vmícháte tvaroh a směs důkladně vyšleháte do hladkého jemného krému.

Na krém je možné použít i jiné druhy pudinků – například čokoládový, karamelový, jahodový…

Videorecept - cukrářský krém s čerstvými vajíčky


 


×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist