Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém
Krémy z pudinku a žloutků jsou hutnější, ale velmi chutné. Jejich příprava je poměrně snadná, základní krémy je možné ochutit mnoha dalšími ingrediencemi.
Cukrářská škola
- Cukrářská škola - videa s cukrářkou Ivetou Fabešovou
- Práce s těstem
- 1. Základní zásady a rady2. Formy a pečení3. Nástroje a pomůcky3.1. Plechy, formy, formičky3.2. Mixery, šlehače, hnětače3.3. Trouba3.4. Domácí pekárna3.5. Vodní lázeň4. Druhy těsta4.1. Kynuté těsto4.2. Linecké těsto4.3. Křehké těsto4.4. Piškotové těsto4.5. Listové těsto4.6. Třené těsto4.7. Medové perníkové těsto4.8. Sněhové těsto4.9. Odpalované - spařované - těsto4.10. Tvarohové těsto4.11. Vaflové těsto4.12. Kynuté těsto na smažení4.13. Universální těsto5. Suroviny a přísady
- Sladká těsta
1. Bábovka2. Koláče, buchty, bublanina2.1. Videorecepty3. Řezy, závin, perník3.1. Videorecepty4. Roláda5. Cukroví a zákusky5.1. Videorecepty na cukroví6. Muffiny a cupcakes7. Vafle8. Vánočka9. Mazanec, beránek10. Náplně10.1. Tvarohové náplně10.2. Makové náplně10.3. Ovocné náplně10.4. Ostatní náplně- Dorty
1. Druhy dortů2. Pečení, krájení, plnění a potahování dortového korpusu3. Krémy3.1. Máslové krémy3.2. Smetanový, šlehačkový a čokoládový krém3.3. Pudinkový, žloutkový a tvarohový krém3.4. Ovocné krémy3.5. Citrónový a mandlový krém4. Polevy4.1. Čokoládová poleva4.2. Fondán4.3. Marcipán4.4. Bílková a žloutková poleva4.5. Citrónová poleva4.6. Ledová bílá poleva4.7. Karamelová poleva5. Potahování dortů5.1. Základní krém5.2. Potahování fondánem5.3. Marcipánový potah6. Zdobení dortů6.1. Potřeby na zdobení7. Videorecepty- Marcipánové figurky
1. Mořská ulita2. Mořská hvězdice3. Mušle4. Medvídek5. Medvídek Pů6. Sova7. Pes8. Miminko9. Čáp10. Holčička11. Opička12. Beruška13. Žirafa- Slané pečivo
1. Chléb1.1. Základní recept a rady2. Housky a rohlíky3. Bagety4. Slané sušenky5. Tyčinky- Bonbóny a pralinky
1. Pralinky2. Bonbóny3. Želatinové bonbony- Lízátka
1. Lízátka - recepty- Sušenky
1. Sušenky - recepty2. Videorecepty na sušenky- Zmrzlina a sorbet
1. Zmrzlina1.1. Domácí zmrzlina1.2. Zmrzlinové příchutě2. Sorbety- Suflé
- Vánoce a Velikonoce
1. Vánoce1.1. Vánoční cukroví - videorecepty2. Velikonoce2.1. Velikonoční pečivo - videorecepty3. Vánočka4. Velikonoční beránek4.1. Těsta na beránka4.2. Nejlepší recepty4.3. VideoreceptyZobrazit všechny lekce Zobrazit méně lekcíPudinkové krémy
Pudinkový krém na plnění dortů a dalších druhů sladkého pečiva se připravuje poměrně snadno a také rychle. Většinu z těchto krémů je možné připravit předem. Jsou vhodné především na pečivo z piškotového těsta, některé se mohou použít i na různé koláče, šátečky a další druhy pečiva z jiných druhů těst.
Pudinkové krémy se mohou připravovat z pudinků různých příchutí.
Základní postup je vždy stejný, pudinková i máslová směs musí mít před smícháním stejnou teplotu, jinak se krém srazí.
Do pudinkových krémů které se používají jako náplně, je možné přidat třeba i drobně nakrájené vhodné ovoce.
Základní pudinkový krém
Suroviny
- 1 hrnek mléka
- 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
- 2 lžíce krupičkového cukru
- 2 lžíce moučkového cukru
- 125 g másla
- 1 žloutek
Postup
Pudinkový prášek promíchejte s krupicovým cukrem a nechte rozpustit v třetině mléka. Zbylé mléko přiveďte do varu, přilijte k němu rozpuštěný pudink, uvařte hustou směs a nechte ji vychladnout.
V misce utřete změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny a pak ho postupně vmíchejte do vychladlého pudinku. Obě směsi musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí!
Žloutkové krémy
Žloutkový krém je hutnější, ale pokud se dobře připravení, je velmi chutný. Žloutkové krémy se mohou použít na promazání dortů i mnoha dalších druhů sladkého pečiva. Jako v všech krémů je nutné používat kvalitní suroviny – především čerstvá vejce.
Základní žloutkový krém
Suroviny
- 0,5 litru mléka
- 100 gramů cukru krupice
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- ½ balíčku vanilkového cukru
- 2 žloutky
- 250 gramů másla
Postup
Dvě třetiny mléka dáme v hrnci vařit s cukrem. Do zbývající třetiny přidáme pudink a přimícháme vaječné žloutky a vanilkový cukr.
Když se mléko v hrnci začne vařit, přidáme k němu pudinkovou směs a vše za stálého míchání vaříme ještě přibližně 2 minuty. Poměrně hustý krém necháme vychladnout.
Studený žloutkový krém pak dáme do mísy, přidáme změklé máslo a vše důkladně vyšleháme.
Krém je možné dochutit například přimícháním kakaa, čokolády, studené kávy, jemně mletých oříšků, citronové šťávy, kokosu a dalšími ingrediencemi.
V chladném prostředí vydrží až 14 dní.
Tvarohovo-pudinkový krém
Tvarohové krémy s pudinkem jsou velmi jemné a podle pioužitého druhu pudinku mohou mít různé příchutě, aroma i barvy.
Suroviny
- 250 gramů tvarohu
- 2 sáčky vanilkového pudinku
- 500 ml mléka
- 3 lžíce cukru krystal
Postup
Připravíte si pudink podle receptu, ale použijete místo 1 balíčku na půl litru mléka balíčky dva a více cukru. Pudink necháte ho vychladnout.
Do vychlazeného pudinku vmícháte tvaroh a směs důkladně vyšleháte do hladkého jemného krému.
Na krém je možné použít i jiné druhy pudinků – například čokoládový, karamelový, jahodový…
Videorecept - cukrářský krém s čerstvými vajíčky