Gastroslovník

Polnička topolová

  • Latinsky: Agrocybe aegerita
  • Anglicky: Brown Sordbelt
  •  Pioppino

Jedná se o houbu, která roste většinou pod topoly (bílým a osikovým), dá se však i uměle pěstovat na odumřelém topolovém dřevu. Největší oblibu má v Itálii, konkrétně v Toskánsku, kde se jí říká Pioppino („topůlek“). Pod tímto názvem je známá téměř v celém světě, včetně Anglie a USA. Jeden z dalších anglických názvů zní Under the Poplar Tree („pod topolem“). Jiný anglický název je Brown Sordbelt.

Houba má hnědý klobouček o průměru 3-15 cm, třeň je mírně šupinatý, zůstává na něm zbytek prstence. Celá houba se hodí ke všem úpravám, dá se smažit, zapékat, dusit i marinovat. Má jemnou houbovou chuť.

Z knihy Labužníkův Lexikon - Vladimír Poštulka

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist