Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Aarey

Americký polotvrdý sýr z bizoního mléka, vyráběný tradičně Indiány.

Abatis, abattis

Z francouzštiny (abattre = kuchat) vzniklý výraz pro drůbeží vnitřnosti a hlavu, krk, křídla a nohy. Někdy se tento výraz používá i pro označení polévky z drůbežích vnitřností.

Abbacchio

Italský výraz pro „mléčné“ jehně, maso z jehněte starého 4–8 týdnů. Setkáme se také s názvem Pascale nebo Agnello, což znamená spíše beránka: Agnello da latte je maso z „mléčného“ beránka.

Abertamský sýr

ABERTAMSKÝ SÝR - Abertam - je původní český a celosvětově známý kozí sýr ochucený bylinkami. Původ a historie Abertam se začal vyrábět v Krušných horách v městě Abertamy. Po odsunu sudetských Němců byla výroba Abertamského sýra na čas ukončena. Současnost V současnosti se v osadě Ryžovna, přibližně 5 kilometrů od Abertam, výroba tohoto sýru obnovuje, ale místo původního kozího mléka se používá mléko ovčí. Vyrábí se zatím jen sezónně v období…

Abon

Indonéská specialita, nudličky kvalitního hovězího masa opražené do křupava. Podávají se s rýží.

Abondance

ABONDANCE je polotvrdý sýr pocházející z Francie. Původ a výskyt Abondance se vyrábí z čerstvého mléka krav plemene Abondance ve stejnojmenné oblasti Francie, kde se vyráběl v klášteře již od 14. století. Od té doby je jeho výroba doposud lokalizovaná v oblasti Abondance. Vzhled, chuť, vůně... Tento sýr má kulatý tvar, průměr 38-43 cm a váží až 12 kg. Konzistence Abondance je hedvábná, barva kůrky v závislosti na stáří je buď oranžovo-žlutá,…

AburÁ

Japonský výraz pro tuk nebo olej. Aburu je pečení. Aburaga (Aburage) je pečený sójový tvaroh, prodávaný v plátcích – obdoba čínského Dou fo po (ten se prodává v kostkách).

Acanthocybium solandri

Latinský název pro mořskou rybu, která se česky jmenuje makrela Solandrova, ale lidově se jí říká stejně jako v mnoha jiných jazycích – Wahoo. Tato ryba příbuzná tuňákům (viz Thunnus thynnus) nebo makrelám (viz Scomber scombrus) se vyskytuje ponejvíce v tropických a subtropických mořích (nejhojněji v Karibiku), dosahuje délky 2 metrů a váhy 70 kg. Pozná se na první pohled podle typických tygrovitých svislých pruhů, jimiž je pokryta zejména horní…

Aceto Balsamico

Tento ocet obsahuje svařenou šťávu z hroznů. Aceto Balsamico rozdělujeme na různé druhy - Aceto Balsamico di Modena, Aceto Balsamico tradizionale di Raggio Emilia, Aceto Balsamico tradizionale di Modena, Aceto Balsamico. Ve srovnání s obyčejným octem jsou balsamikové octy kořeněnější, sladší a trochu olejnaté. Používají se zejména v italské kuchyni. Hodí se k pokrmům z divočiny a z hovězího masa, k rizotu nebo k lehkým salátům. Zmrzlina či…

Aceto Balsamico - balsamikový ocet

ACETO BALSAMICO – neboli balzámový či balsamikový ocet pochází z Itálie a hojně se používá v kuchyni. Jedná se o speciálně upravované víno, které zraje v sudech. Italské vinné tajemství Balsamico je kromě lahodné chuti bohaté také na vitamíny a je tak prospěšné našemu zdraví. Označení Aceto balsamico tradizionale di Modena či Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia neboli tradiční balzámový ocet z Modeny či z Reggia Emilia mohou na svých…

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist