Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Cabanossi

Cabanossi je fermentovaný salám vyrobený z jemně až středně hrubě nařezaného vepřového masa. Kořennou chuť salámu dodá paprika, česnek, sůl a pepř. Salám má červenou barvu a podlouhlý tvar. Cabanossi je vhodný do pokrmů připravovaných na pánvi.

Cabrales

CABRALES – španělsky Queso de Cabrales - je polotvrdý sýr s modrou plísní určený ke krájení. Původ a výskyt Sýr Cabrales se vyrábí ve Španělsku dle venkovské řemeslnické tradice z nepasterizovaného kravského mléka nebo tradiční směsi s ovčím či kozím mlékem, které sýru propůjčují silnější a kořeněnou chuť. Mléko, které se používá, musí pocházet výhradně ze stád chovaných v oblasti Austrias, v horách Picos de Europa. Vzhled, chuť, vůně… Sýr…

Cacciatore

Cacciatore je malý, vzduchem sušený, trvanlivý fermentovaný salám. Vyrábí se z vepřového a hovězího masa a nevyžaduje příliš dlouhou dobu zrání.

Cacholeira preta – fermentovaný, sušený

Cacholeira preta je jemně vyuzená černá jitrnice z vepřového masa, ochucená česnekem a pepřem. Měkká, světlá verze této jitrnice se nazývá Cacholeira bianco a vyrábí se z vepřového tuku, jater, ledvin a sleziny. Cacholeira preta měří 30cm a široká je 4cm.

Caciocavallo

CACIOCAVALLO je sýr filata vyráběný na jihu Itálie. Původ a výskyt Tento sýr se vyrábí v celé jižní Itálii, zejména na Apeninu a také na poloostrově Gargano. Vzhled, chuť, vůně… Caciocavallo je oválný se špičkou nebo bez ní. Svým tvarem připomíná slzu. Jeho hmotnost se pohybuje mezi 1-2,5 kg. Má světle žlutou nebo světle hnědou barvu a hladkou slabou kůrku, je jemný, aromatický a lahodný. Pikantní příchuti dosahuje delším zráním. Obsahuje 38…

Camembert de Normandie

CAMEMBERT DE NORMANDIE je měkký sýr s bílou plísní pocházející z Francie. Historie a současnost Camembert de Normindie, jak název napovídá, má svůj původ ve Francii, a to konkrétně v Normandii, Camembert je název malé obce v Normandii, odkud se sýr rozšířil. Traduje se, že ho poprvé začala vyrábět a prodávat v 16. století jistá selka, paní Marie la Fontaine Harelová, která jednou zapomněla ve sklepě kousek sýra, když ho po čase objevila, byl…

Candát obecný

Candát obecný se vyskytuje severně od Alp a Balkánu přes celé Německo a střední a východní Evropu až po Aralské jezero. Candát obecný je uměle vysazován i v jiných evropských zemích. Žije ve větších řekách a jezerech, je náročný na obsah kyslíku ve vodě. Živí se menšími rybami. K výrazným znakům candáta obecného patří přední hřbetní ploutev pokrytá podélnými řadami tmavých teček a skvrn. Candát může dosahovat délky až 1,30m, většinou měří jen 40…

Cannelloni

Jedná se o těstoviny ve tvaru silných trubiček, které jsou určené k plnění. Těsto se připravuje z pšeničné mouky, vody a soli. Cannelloni si při vaření zachovají pevnost. Jejich velká dutina je ideální pro plnění různými náplněmi.

Cantal

CANTAL je francouzský sýr určený ke krájení. Původ a historie Cantal je jeden z nejstarších sýrů, poprvé se začal vyrábět v jižní Francii již v období Galů, je pojmenován podle města Cantal, kdy byl poprvé vyroben. Vzhled, chuť, vůně… Cantal má válcovitý tvar o průměru 40 cm, vysoký je 45 cm a váží zhruba 43 kg. Vyzrálý Cantal má pikantní příchuť, mladý je trochu nakyslý. Ačkoliv je uvnitř krémový, jeho kůrka je tlustá a má šedohnědou barvu…

Capelli D´Angelo

Jedná se o těstovinová hnízda, která jsou vytvořena z vlasových nudlí.

Capellini

Capellini jsou dlouhé vlasové nudle. Hodí se především k rybím pokrmům, podávají se také k lehkým omáčkám. Říká se jim "andělské vlasy".

Capocollo – sušený

Capocollo se vyrábí z vepřové krkovičky nebo plece. Maso se nasolí, ošetří vinným octem a naplní do širokých střívek spolu s celým pepřem a česnekem. Naplněná střívka se zavazují provázkem a rákosem, potom se zvolna suší. Capocollo měří 25cm a široký je 7cm. Podává se nakrájený na plátky.

Cappelletti

Jedná se o těstoviny ve tvaru kloboučků. Jsou plněné.

Carnaroli

CARNAROLI je mezinárodní název pro velmi kvalitní druh střednězrnné rýže (Oryza sativa). Nejkvalitnější italská rýže, s dlouhými zrny. Není lepivá, ale kašovitá. Používá se do typických italských rizot, dále pak do salátů, dušených pokrmů a jako příloha k masu. Doporučuje se vařit ji pomalu. Výskyt a historie Rýže Carnaroli se tradičně pěstuje v severní Itálii, konkrétně v provinciích Pavia, Novara a Vercelli. Je velmi oblíbená, dokonce se jí…

Carolina

CAROLINA, nebo též Carolina Gold Rice, je mezinárodní název pro druh dlouhozrnné rýže (Oryza sativa). Oblíbený druh americké rýže s dlouhými zrny, která se nelepí a je ideální do dušených pokrmů a jako příloha k masu. Výskyt a historie Rýže Carolina se pěstuje v některých státech USA, a to už od 17. století, kdy sem byla přivezena indická Patna a vyšlechtěna do odrůdy Carolina. Název získala podle státu Jižní Karolína, kde byla pěstována…

Caserecce

Caserecce jsou těstoviny ve tvaru stáčených nudlí. Mají hladký a porézní povrch, hodí se k zeleninovým omáčkám. Jsou tradičními těstovinami na Sicílii.

Cavatelli

Jde o zvláštní druh těstovin. Cavatelli svým tvarem připomínají rozevřený lusk.

Čechratička čirůvková

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od srpna do listopadu. Klobouk čechratičky čirůvkové měří 10-40mm, v mládí je vyklenutý, brzy plochý až vmáčklý, s podvinutým okrajem. Zbarvený je bělavě až špinavě nahnědle, je lesklý, za vlhka mírně slizký, v mládí téměř celý, později na okraji výrazně bělavě chlupatý. Lupeny jsou široce připojené až krátce sbíhavé, husté, špinavě bělavé až hnědavé. Třeň o rozměrech 20-50x3-8mm je válcovitý, bělavý…

Čechřice vonná

ČECHŘICE VONNÁ – latinsky Myrrhis odorata neboli šmelhous, krabilice, španělský kerblík, třebule španělská je k dostání v letních měsících. Krásná, zdravá a svěží Čechřice vonná dělá svému jménu čest, šíří okolo sebe příjemnou nasládlou vůni. Je ideální pro použití v kuchyni, ale i pro leštění dřeva. V zahrádkách se navíc vyjímá jako okrasná rostlina. Původ, historie a výskyt Původně se vyskytovala pouze v horách jižní Evropy (Pyreneje, Alpy…

Cejnek malý

Vyskytuje se ve střední a východní Evropě, jihovýchodní Anglii a jižní Skandinávii. Cejnek malý má vysoký hřbet a tělo je ze stran zploštělé, zbarvené šedě až černozeleně. Dorůstá délky 35cm. Cejnek je vhodný především na smažení.

Cejnovka drsnozubá

Je rozšířená v Indopacifiku, vyskytuje se také v Rudém moři a Perském zálivu. Ryby jsou zbarvené modravě zeleně nebo hnědě, na těle mají mnoho nepravidelných bílých skvrn. Dorůstají do délky max. 80cm a dosahují hmotnosti do 5kg. Cejnovka drobnozubá je vhodná na všechny způsoby tepelné úpravy.

Cejnovka modrá - Cejnovka obláčková

Je rozšířená od Rudého moře po Samou. Patří k nejčastějším zástupcům čeledi cejnkovitých. Tělo ryb je zelenavě zbarvené, pokryté modře čárkovanými šupinami. Cejnovka dosahuje délky 85cm. Maso je vhodné především k dušení v troubě.   Dalším druhem cejnovky je cejnovka  modroproužkatá ( Gymnocranius grandoculis ), která se do Evropy dováží ze Seychel. Tepelná úprava je stejná jako u cenovky modré, tzn. dušení v troubě.

Čekanka

Čekankové puky obsahují vlákninu a inulin, díky kterému jsou vhodné pro diabetiky. Nejčastěji čekanku používáme při přípravě salátů. Při skladování musíme puky překrýt tmavým papírem - při styku se světlem zhořknou.

Celer bulvový

CELER –je velmi zdravá zelenina, pěstovaná pro využití bulvy a listů. Rozděluje se na celer bulvový – latinsky Apium rapaceum, řapíkatý – latinky Apium dulce a listový – latinsky Apium secalium. Latinský název Apium graveolens znamená celer vonný. Velmi zdravá a aromatická zelenina Celer je velmi zdravá zelenina, která má údajně stejně jako petržel díky obsahu aminokyseliny asparagin i afrodiziakální účinky pro muže. U žen je oblíbený při…

Cellentani

Jedná se o těstoviny ve tvaru malých nudlí stočených do kudrn.

Černá rýže z Thajska

ČERNÁ RÝŽE Z THAJSKA, nebo také Thajská černá rýže či Černá lepkavá rýže, anglicky Black Thai rice nebo Black Sticky rice, je název pro odrůdu dlouhozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Jak již název napovídá, domovinou této odrůdy rýže je Thajsko. Černá rýže se pěstuje především v jeho severní a severovýchodní části. Vzhled a vlastnosti Tato rýže se prodává jako celozrnná, tedy i se slupkou černé barvy. Zrna jsou dlouhá a štíhlá, po…

Černá zvěř

Prasatovití patří k řádu sudokopytníků. Na rozdíl od parohaté a rohaté zvěře nejsou přežvýkaví. Prase divoké je všežravec. Samci (kňouři) i samice (bachyně) mají silné kly a špičáky.

Černouš měkkoploutvý

Vyskytuje se v severním Atlantiku, na západě Středozemního moře, v Jaderském moři a v mořích u pobřeží jižní Afriky, jižní Austrálie a Nového Zélandu. Černouš měkkoploutvý žije v otevřeném moři, živí se korýši a menšími rybami. Ryby dorůstají do délky max. 1,50m, patří k oblíbeným konzumním rybám. Maso je vhodné na všechny způsoby tepelné úpravy.

Černucha setá

Jinak také černý kmín, černicha, černuc, český či falešný elebor. Používáme semena, sušená, mletá nebo celá. Z černuchy se žvýkáním či mletím uvolňuje aroma vzdáleně připomínající majoránku, jinak ale téměř nevoní. Má lehce hořkou, aromatickou chuť. Je oblíbeným kořením v orientální, turecké a indické kuchyni. Její černá semena se používají na chlebové placky. Toto koření lze přidat do zeleninových pokrmů, do jídel z drůbežího a jehněčího masa,…

Čerstvé těstoviny (Pasta fresca)

Pasta fresca v překladu znamená "čerstvé těsto". Tyto těstoviny se připravují z mouky, olivového oleje, soli a velkého množství vajec. Mezi nejoblíbenější patří těstoviny vyrobené ze semoliny a vody. Čerstvé těstoviny rozdělujeme na těstoviny plněné - pasta ripiena a na neplněné hladké a ploché těstoviny - pasta liscia.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist