Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Cabanossi

Cabanossi je fermentovaný salám vyrobený z jemně až středně hrubě nařezaného vepřového masa. Kořennou chuť salámu dodá paprika, česnek, sůl a pepř. Salám má červenou barvu a podlouhlý tvar. Cabanossi je vhodný do pokrmů připravovaných na pánvi.

Cabrales

CABRALES – španělsky Queso de Cabrales - je polotvrdý sýr s modrou plísní určený ke krájení. Původ a výskyt Sýr Cabrales se vyrábí ve Španělsku dle venkovské řemeslnické tradice z nepasterizovaného kravského mléka nebo tradiční směsi s ovčím či kozím mlékem, které sýru propůjčují silnější a kořeněnou chuť. Mléko, které se používá, musí pocházet výhradně ze stád chovaných v oblasti Austrias, v horách Picos de Europa. Vzhled, chuť, vůně… Sýr…

Cacciatore

Cacciatore je malý, vzduchem sušený, trvanlivý fermentovaný salám. Vyrábí se z vepřového a hovězího masa a nevyžaduje příliš dlouhou dobu zrání.

Cacholeira preta – fermentovaný, sušený

Cacholeira preta je jemně vyuzená černá jitrnice z vepřového masa, ochucená česnekem a pepřem. Měkká, světlá verze této jitrnice se nazývá Cacholeira bianco a vyrábí se z vepřového tuku, jater, ledvin a sleziny. Cacholeira preta měří 30cm a široká je 4cm.

Caciocavallo

CACIOCAVALLO je sýr filata vyráběný na jihu Itálie. Původ a výskyt Tento sýr se vyrábí v celé jižní Itálii, zejména na Apeninu a také na poloostrově Gargano. Vzhled, chuť, vůně… Caciocavallo je oválný se špičkou nebo bez ní. Svým tvarem připomíná slzu. Jeho hmotnost se pohybuje mezi 1-2,5 kg. Má světle žlutou nebo světle hnědou barvu a hladkou slabou kůrku, je jemný, aromatický a lahodný. Pikantní příchuti dosahuje delším zráním. Obsahuje 38…

Camembert de Normandie

CAMEMBERT DE NORMANDIE je měkký sýr s bílou plísní pocházející z Francie. Historie a současnost Camembert de Normindie, jak název napovídá, má svůj původ ve Francii, a to konkrétně v Normandii, Camembert je název malé obce v Normandii, odkud se sýr rozšířil. Traduje se, že ho poprvé začala vyrábět a prodávat v 16. století jistá selka, paní Marie la Fontaine Harelová, která jednou zapomněla ve sklepě kousek sýra, když ho po čase objevila, byl…

Candát obecný

Candát obecný se vyskytuje severně od Alp a Balkánu přes celé Německo a střední a východní Evropu až po Aralské jezero. Candát obecný je uměle vysazován i v jiných evropských zemích. Žije ve větších řekách a jezerech, je náročný na obsah kyslíku ve vodě. Živí se menšími rybami. K výrazným znakům candáta obecného patří přední hřbetní ploutev pokrytá podélnými řadami tmavých teček a skvrn. Candát může dosahovat délky až 1,30m, většinou měří jen 40…

Cannelloni

Jedná se o těstoviny ve tvaru silných trubiček, které jsou určené k plnění. Těsto se připravuje z pšeničné mouky, vody a soli. Cannelloni si při vaření zachovají pevnost. Jejich velká dutina je ideální pro plnění různými náplněmi.

Cantal

CANTAL je francouzský sýr určený ke krájení. Původ a historie Cantal je jeden z nejstarších sýrů, poprvé se začal vyrábět v jižní Francii již v období Galů, je pojmenován podle města Cantal, kdy byl poprvé vyroben. Vzhled, chuť, vůně… Cantal má válcovitý tvar o průměru 40 cm, vysoký je 45 cm a váží zhruba 43 kg. Vyzrálý Cantal má pikantní příchuť, mladý je trochu nakyslý. Ačkoliv je uvnitř krémový, jeho kůrka je tlustá a má šedohnědou barvu…

Capelli D´Angelo

Jedná se o těstovinová hnízda, která jsou vytvořena z vlasových nudlí.

Capellini

Capellini jsou dlouhé vlasové nudle. Hodí se především k rybím pokrmům, podávají se také k lehkým omáčkám. Říká se jim "andělské vlasy".

Capocollo – sušený

Capocollo se vyrábí z vepřové krkovičky nebo plece. Maso se nasolí, ošetří vinným octem a naplní do širokých střívek spolu s celým pepřem a česnekem. Naplněná střívka se zavazují provázkem a rákosem, potom se zvolna suší. Capocollo měří 25cm a široký je 7cm. Podává se nakrájený na plátky.

Cappelletti

Jedná se o těstoviny ve tvaru kloboučků. Jsou plněné.

Carnaroli

CARNAROLI je mezinárodní název pro velmi kvalitní druh střednězrnné rýže (Oryza sativa). Nejkvalitnější italská rýže, s dlouhými zrny. Není lepivá, ale kašovitá. Používá se do typických italských rizot, dále pak do salátů, dušených pokrmů a jako příloha k masu. Doporučuje se vařit ji pomalu. Výskyt a historie Rýže Carnaroli se tradičně pěstuje v severní Itálii, konkrétně v provinciích Pavia, Novara a Vercelli. Je velmi oblíbená, dokonce se jí…

Carolina

CAROLINA, nebo též Carolina Gold Rice, je mezinárodní název pro druh dlouhozrnné rýže (Oryza sativa). Oblíbený druh americké rýže s dlouhými zrny, která se nelepí a je ideální do dušených pokrmů a jako příloha k masu. Výskyt a historie Rýže Carolina se pěstuje v některých státech USA, a to už od 17. století, kdy sem byla přivezena indická Patna a vyšlechtěna do odrůdy Carolina. Název získala podle státu Jižní Karolína, kde byla pěstována…

Caserecce

Caserecce jsou těstoviny ve tvaru stáčených nudlí. Mají hladký a porézní povrch, hodí se k zeleninovým omáčkám. Jsou tradičními těstovinami na Sicílii.

Cavatelli

Jde o zvláštní druh těstovin. Cavatelli svým tvarem připomínají rozevřený lusk.

Čechratička čirůvková

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od srpna do listopadu. Klobouk čechratičky čirůvkové měří 10-40mm, v mládí je vyklenutý, brzy plochý až vmáčklý, s podvinutým okrajem. Zbarvený je bělavě až špinavě nahnědle, je lesklý, za vlhka mírně slizký, v mládí téměř celý, později na okraji výrazně bělavě chlupatý. Lupeny jsou široce připojené až krátce sbíhavé, husté, špinavě bělavé až hnědavé. Třeň o rozměrech 20-50x3-8mm je válcovitý, bělavý…

Čechřice vonná

ČECHŘICE VONNÁ – latinsky Myrrhis odorata neboli šmelhous, krabilice, španělský kerblík, třebule španělská je k dostání v letních měsících. Krásná, zdravá a svěží Čechřice vonná dělá svému jménu čest, šíří okolo sebe příjemnou nasládlou vůni. Je ideální pro použití v kuchyni, ale i pro leštění dřeva. V zahrádkách se navíc vyjímá jako okrasná rostlina. Původ, historie a výskyt Původně se vyskytovala pouze v horách jižní Evropy (Pyreneje, Alpy…

Cejnek malý

Vyskytuje se ve střední a východní Evropě, jihovýchodní Anglii a jižní Skandinávii. Cejnek malý má vysoký hřbet a tělo je ze stran zploštělé, zbarvené šedě až černozeleně. Dorůstá délky 35cm. Cejnek je vhodný především na smažení.

Cejnovka drsnozubá

Je rozšířená v Indopacifiku, vyskytuje se také v Rudém moři a Perském zálivu. Ryby jsou zbarvené modravě zeleně nebo hnědě, na těle mají mnoho nepravidelných bílých skvrn. Dorůstají do délky max. 80cm a dosahují hmotnosti do 5kg. Cejnovka drobnozubá je vhodná na všechny způsoby tepelné úpravy.

Cejnovka modrá - Cejnovka obláčková

Je rozšířená od Rudého moře po Samou. Patří k nejčastějším zástupcům čeledi cejnkovitých. Tělo ryb je zelenavě zbarvené, pokryté modře čárkovanými šupinami. Cejnovka dosahuje délky 85cm. Maso je vhodné především k dušení v troubě.   Dalším druhem cejnovky je cejnovka  modroproužkatá ( Gymnocranius grandoculis ), která se do Evropy dováží ze Seychel. Tepelná úprava je stejná jako u cenovky modré, tzn. dušení v troubě.

Čekanka

Čekankové puky obsahují vlákninu a inulin, díky kterému jsou vhodné pro diabetiky. Nejčastěji čekanku používáme při přípravě salátů. Při skladování musíme puky překrýt tmavým papírem - při styku se světlem zhořknou.

Celer bulvový

CELER –je velmi zdravá zelenina, pěstovaná pro využití bulvy a listů. Rozděluje se na celer bulvový – latinsky Apium rapaceum, řapíkatý – latinky Apium dulce a listový – latinsky Apium secalium. Latinský název Apium graveolens znamená celer vonný. Velmi zdravá a aromatická zelenina Celer je velmi zdravá zelenina, která má údajně stejně jako petržel díky obsahu aminokyseliny asparagin i afrodiziakální účinky pro muže. U žen je oblíbený při…

Cellentani

Jedná se o těstoviny ve tvaru malých nudlí stočených do kudrn.

Černá rýže z Thajska

ČERNÁ RÝŽE Z THAJSKA, nebo také Thajská černá rýže či Černá lepkavá rýže, anglicky Black Thai rice nebo Black Sticky rice, je název pro odrůdu dlouhozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Jak již název napovídá, domovinou této odrůdy rýže je Thajsko. Černá rýže se pěstuje především v jeho severní a severovýchodní části. Vzhled a vlastnosti Tato rýže se prodává jako celozrnná, tedy i se slupkou černé barvy. Zrna jsou dlouhá a štíhlá, po…

Černá zvěř

Prasatovití patří k řádu sudokopytníků. Na rozdíl od parohaté a rohaté zvěře nejsou přežvýkaví. Prase divoké je všežravec. Samci (kňouři) i samice (bachyně) mají silné kly a špičáky.

Černouš měkkoploutvý

Vyskytuje se v severním Atlantiku, na západě Středozemního moře, v Jaderském moři a v mořích u pobřeží jižní Afriky, jižní Austrálie a Nového Zélandu. Černouš měkkoploutvý žije v otevřeném moři, živí se korýši a menšími rybami. Ryby dorůstají do délky max. 1,50m, patří k oblíbeným konzumním rybám. Maso je vhodné na všechny způsoby tepelné úpravy.

Černucha setá

Jinak také černý kmín, černicha, černuc, český či falešný elebor. Používáme semena, sušená, mletá nebo celá. Z černuchy se žvýkáním či mletím uvolňuje aroma vzdáleně připomínající majoránku, jinak ale téměř nevoní. Má lehce hořkou, aromatickou chuť. Je oblíbeným kořením v orientální, turecké a indické kuchyni. Její černá semena se používají na chlebové placky. Toto koření lze přidat do zeleninových pokrmů, do jídel z drůbežího a jehněčího masa,…

Čerstvé těstoviny (Pasta fresca)

Pasta fresca v překladu znamená "čerstvé těsto". Tyto těstoviny se připravují z mouky, olivového oleje, soli a velkého množství vajec. Mezi nejoblíbenější patří těstoviny vyrobené ze semoliny a vody. Čerstvé těstoviny rozdělujeme na těstoviny plněné - pasta ripiena a na neplněné hladké a ploché těstoviny - pasta liscia.

Cervelas – vařený

Cervelas je silný, krátký Brühwurst. Vyrábí se z jemně mletého vepřového a hovězího masa. Směs se plní do střívek švýcarského hnědého skotu, krátce se udí a potom spařuje. Cervelas měří 12cm, široký je 4cm. Podává se se sýrem, může se i grilovat, podobně jako špekáčky – konce uzeniny se naříznou, aby se působením tepla rozevřely.

Cervelat

Cervelat je jemný německý salám vyrobený z hovězího a vepřového masa a syrového sádla. Salám má jemné zrnění nebo hruběji zrněné dílo. K dochucení se používá dusitanová solicí směs, pepř a brandy.

Červená rýže z Camargue

ČERVENÁ RÝŽE Z CAMARGUE, anglicky Camargue red rice, francouzsky Riz de Camargue je druh celozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Jak již název napovídá, tato rýže se pěstuje ve francouzské oblasti Camargue známé svou nádhernou přírodou, proto byla také v roce 1927 vyhlášena přísně chráněnou přírodní rezervací. Pěstuje se zde více než 20 druhů rýže různých barev, a to už od 14. století. Červená rýže nebyla vyšlechtěna člověkem, nýbrž…

Červená rýže z Thajska

ČERVENÁ RÝŽE Z THAJSKA, nebo také Thajská červená rýže či Red Cargo, anglicky Red Thai rice, je název pro odrůdu dlouhozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Jak je patrné z názvu, tato odrůda rýže se pěstuje především v Thajsku. Vzhled a vlastnosti Zrnka jsou dlouhá a červená. Na rozdíl od většiny jiných odrůd se neleští ani neloupou, proto si svou přirozenou barvu zachovávají. Červená rýže má výrazné oříškové aroma a mírně nasládlou…

Červenice obecná

Je rozšířená ve všech oceánech světa. Žije v hloubkách do 1100m. Červenice obecná patří k nejdůležitějším vývozním rybám Nového Zélandu, jižní Austrálie a Tasmánie. Tělo ryb má oranžové až načervenalé zbarvení, před měkkou částí hřbetní ploutví je 6 tvrdých paprsků. Červenice dorůstá do délky max. 40cm a dosahuje hmotnosti asi 1,5kg. Většinou měří 30cm. Filetovaná červenice se prodává také pod názvem reef fillet, v překladu korálový filet. …

Červený krab hlubokomořský

Jinak nazývaný také geryon západoafrický, patří k čeledi Geryonidae, angl. deepsea crabs. Vyskytuje se v hlubinných pásmech Atlantského oceánu podél severozápadního pobřeží Afriky. Jeho hospodářský význam je nepatrný. Červený krab hlubokomořský patří k velkým druhům krabů. Má hladký, okrouhlý hřbetní krunýř. Na předním okraji krunýře je 5 zubů. Nohy jsou poměrně dlouhé, mají hladký povrch. Zbarvení těla je růžové až červené. Krunýř dosahuje…

České klasické teplé krajové a národní omáčky

Typické české omáčky se připravují podle mnoha dnes už klasických vyzkoušených receptur, ale přesto se v praxi poměrně často setkáváme s různými změnami a obměnami, které se týkají hlavně používaných přísad a poměrů surovin. Podávají se k vařeným masům i zeleninovým jídlům, nejčastější přílohou jsou knedlíky, rýže i těstoviny, nebo noky. Pro přípravu je důležitým základem barva jíšky a vývar, který je nejčastěji hovězí, ale může se použít i…

Česnek setý

ČESNEK KUCHYŇSKÝ – česnek setý  – latinsky Allium sativum, anglicky garlic, common garlic, německy Knoblauch, francouzsky ail nebo italsky aglio - patří do skupiny nejstarších kulturních rostlin a mezi nejpoužívanější druhy zeleniny na světě. Aromatická a velmi zdravá zelenina Česnek je společně s několika dalšími druhy zeleniny nepostradatelnou součástí každé kuchyně. Používá se jako dochucující prostředek a koření, má ale i mnoho…

Chabichou du Poitou

CHABICHOU DU POITOU je měkký sýr původem z Francie. Původ a současnost Tento sýr je vyráběn ve francouzských regionech Poitou, Berry a Perigord. V současnosti je chráněn značkou označení původu AOC, kterou získal v roce 1990. Vzhled, chuť, vůně… Chabichou du Poitou má kuželovitý tvar o průměru 5-6 cm a je vysoký 6 cm. Váží zhruba 150 g. Vyzrálejší sýr je pevnější a drobivější. Kůrka je pokryta modrou nebo bílou plísní. Tento sýr chutná…

Chakalaka boerewors – syrový

Klobásy Chakalaka boerewors mohou být vyrobené z jakéhokoli druhu masa. Okořeněné jsou ostrou salsou chakalaka, která se vyrábí z cibule, paprik, rajčat, česneku, mrkve, chilli a mletého curry. Klobása Chakalaka boewors je stočená do spirály, měří 70cm a široká je 3cm.

Chaource

CHAOURCE je měkký sýr s bílou plísní pocházející ze stejnojmenného města ve Francii. Vzhled, chuť, vůně… Tento sýr se vyrábí ve dvou velikostech - menší má průměr 8 cm a váží 200 g, větší chaource má průměr 11 cm, vysoký je 6 cm a váží zhruba 450 g. Zralý sýr má lehce ořechovou chuť, mladý má chuť slabě nakyslou. Obsah tuku v sušině je 50 %.  Výroba Tento sýr je vyroben z kravského mléka. Po přidání syřidla se během 24 hodin mléko srazí a…

Cheddar

CHEDDAR je sýr určený ke krájení pocházející z Velké Británie. Původ a výskyt Za dávných časů byla Anglie jediným místem, kde se sýr cheddar vyráběl, dnes se ale jeho výroba rozšířila do mnoha a mnoha dalších zemí, protože sýr cheddar není chráněn žádnou ochrannou značkou původu. Vzhled, chuť, vůně… Tvar tohoto sýru je válcovitý o průměru 40 cm, výšce 40 cm a hmotnosti 25 kg. Vyrábí se i menší bochníky vážící 2 kg. Těsto má pevnou…

Cheerios – vařený

Cheerios jsou červené, velmi pikantní koktejlové vuřtíky. Vyrábějí se z vepřového masa, měří 8cm a široké jsou 2,5cm. Cheerios se mohou podávat studené nebo ohřívané.

Cheshire

CHESHIRE je sýr určený ke krájení pocházející z Velké Británie. Původ a historie Tento sýr pochází z Velké Británie, kde se vyrábí v hrabství Cheshire a přilehlých oblastech. Cheshire je znám již od Velkého Říma a první zmínku o něm nalezneme již v 11. století. Vzhled, chuť, vůně… Cheshire má kulatý tvar, průměr 30 cm, výšku 35 cm a váží zhruba 22 kg. Sýrové těsto je drobivé, bílé, kůrka je žlutohnědá. Obsah tuku v sušině je 50 %. Chuť…

Chevrotin

CHEVROTIN je polotvrdý sýr určený ke krájení, původem z Francie. Původ a historie Sýr Chevrotin se začal vyrábět v 17. století v alpském podhůří, v oblasti Savoyard Chablais, Bauges a Aravis. Zde byly odjakživa zhoršené zemědělské podmínky, jediným domestikovaným zvířetem zde jsou v podstatě kozy, které zvládají místí alpské podmínky podobně jako kamzíci. Právě z jejich mléka je sýr Chevrotin dodnes vyráběn. Současnost Od roku 2002 nosí sýr…

Chilli

Koření připravované z drcených nebo mletých červených chilli papriček, jež mají latinský název Capsicum frutescens. Patří mezi lilkovité. Hojně se používá v Indii a v Jižní Americe, odkud přišlo do Evropy a zdomácnělo zde, především v jižních oblastech. Nejznámější odrůdy jsou Jalapeňo, Serrano, Poblano, Anaheim, Kenia a Banana. Velmi ostrá je odrůda Habanero. Vůbec nejpálivější je indická odrůda Tezpur. Odrůdám pěstovaným v Itálii se říká…

Chilli omáčky a pasty - Tabasco

Tabasco je ryze přírodní produkt. Od září do prosince se lusky chilli sklízí a ještě v den sklizně jsou rozdrceny a smíchány s malým množstvím soli. Poté se směs naplní do cejchovaných skleniček a tři roky ve skladech zraje, kvasí a rozvíjí aroma. Následuje proces, kdy se ze směsi vypustí nežádoucí tekutina a přidá se bílý vinný ocet a směs se pak měsíc bez přestání míchá. Nakonec se odstraní semena a zbytky slupek, červená omáčka se naplní do…

Chilli papričky

Paprika patří mezi zeleninu plodovou a sušená pak také mezi koření, čerstvé chilli papriky ale patří do obou kategorií. Chilli papriky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik. Základní druhy chilli papriček Chilli papričky se dělí do následujících druhů: Capsicum annuum - velké sladké papriky (kapie), cayenne, jalapeňos a chiltepin Capsicum frutescens - tabasco Capsicum chinense - naga, habanero Capsicum pubescens – roboto…

Chilli paprika

CHILLI PAPRIKA – nebo také feferonka, případně kajenský i kayenský pepř, latinsky Capsicum annuum, anglicky chilli pepper, francouzsky piment, německy Pfefferschote nebo italsky peperoncino patří k druhu paprika setá.Má mnoho druhů s plody různých tvarů, barev i ostrosti. Velmi ostrá zelenina Chilli papričky – feferonky jsou používány od dávných dob jako koření, ale mají i velké preventivní a zdravotní účinky na lidský organismus. Čím sytější…

Chilský langostino

Polokrab tohoto druhu se vyskytuje u pobřeží Chile, prodává se spolu s druhem Pleurocodes monodon. Oba druhy jsou si velmi podobné. Chilský langostino má zploštělé tělo, klepeta jsou poměrně široká. Zadeček je silně zploštělý, stočený. Maso je velmi chutné. Do Evropy se dováží pouze mražené nebo konzervované, používá se při přípravě salátů a koktejlů.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist