Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.
- Vybrat kategorii
- Suroviny
Čekanka
Čekankové puky obsahují vlákninu a inulin, díky kterému jsou vhodné pro diabetiky. Nejčastěji čekanku používáme při přípravě salátů. Při skladování musíme puky překrýt tmavým papírem - při styku se světlem zhořknou.
Chilli
Koření připravované z drcených nebo mletých červených chilli papriček, jež mají latinský název Capsicum frutescens. Patří mezi lilkovité. Hojně se používá v Indii a v Jižní Americe, odkud přišlo do Evropy a zdomácnělo zde, především v jižních oblastech. Nejznámější odrůdy jsou Jalapeňo, Serrano, Poblano, Anaheim, Kenia a Banana. Velmi ostrá je odrůda Habanero. Vůbec nejpálivější je indická odrůda Tezpur. Odrůdám pěstovaným v Itálii se říká…
Chilli omáčky a pasty - Tabasco
Tabasco je ryze přírodní produkt. Od září do prosince se lusky chilli sklízí a ještě v den sklizně jsou rozdrceny a smíchány s malým množstvím soli. Poté se směs naplní do cejchovaných skleniček a tři roky ve skladech zraje, kvasí a rozvíjí aroma. Následuje proces, kdy se ze směsi vypustí nežádoucí tekutina a přidá se bílý vinný ocet a směs se pak měsíc bez přestání míchá. Nakonec se odstraní semena a zbytky slupek, červená omáčka se naplní do…
Chlorella
Jedná se o sladkovodní řasu, nemá mořskou příchuť. Obsahuje vitamin B, vitamin C, betakaroten, vápník, železo, esenciální aminokyseliny a vlákninu. Chlorellu v tabletkách u nás zakoupenou můžeme zapíjet nebo cucat - má hojivé účinky v dutině ústní.