Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Další vychytané lekce

V domácím prostředí se dá připravit mnoho vynikajících lahůdek. Vždy je ale nutné použít kvalitní suroviny a dodržet základní postupy. Domácí výroba těstovin není složitá - chce to jen použít kvalitní suroviny a případně si pořídit stojek na výrobu těstovin. Doma se mohou vyrobit těstoviny plněné i neplněné. Domácí výroba uzenin - především klobás, jitrnic, jelit nebo tlačenky - vyžaduje určitou zručnost a také některé druhy vybavení, jako je…

Dančí bok

Daňčí bok se žebry vykazuje poměrně nízký podíl masa, většinou se naplocho stahuje z kostí. Je vhodný k přípravě rolády nebo ragú.

Dančí hřbet

Jedná se o nejušlechtilejší část daňčí zvěřiny, maso je křehké. Hřbet se připravuje s kostí i vykostěný, je vhodný na pečení, smažení i grilování.

Dančí kýta

Kýta se většinou rozděluje na části - zadní koleno, spodní šál, malý ořech, falešná svíčková, velký ořech a vrchní šál. Maso je vhodné k pečení v troubě, lze je smažit na pánvi i grilovat.

Dančí plec

Maso plece je červenohnědé s podobnou strukturou jako maso z daňčí kýty. Plec je vhodná k pečení nebo dušení.

Daňek vnitřnosti

Z vnitřností připravujeme samostatné pokrmy, nebo je zpracováváme na paštiky a teriny. Daňčí srdce Srdce druhů jelení a daňčí zvěře se liší jen svou velikostí. Daňčí plíce Plíce je potřeba před další úpravou zbavit průdušek. Daňčí játra Játra jsou hnědavě zbarvená, před další úpravou se musí zbavit žilek a tuku. Daňčí ledvinky Ledvinky před úpravou překrojíme a necháme krátce namočené ve vodě. Potom je potřeba odstranit močovody…

Ďas mořský

Je rozšířený od jihozápadních částí Barentsova moře až po Gibraltar, vyskytuje se také ve Středozemním a Černém moři. Žije v mělkých vodách i ve vodách do hloubky kolem 500m. Ďas má dokonalé maskování, téměř splývá s prostředím. Hlavní oblastí výlovu ďasů je severní Atlantik. Ďas mořský má zploštělé tělo a velkou hlavu s obrovskou tlamou. Prsní ploutve leží horizontálně po stranách těla, přední část prsní ploutve tvoří jednotlivé, volně…

Datle

DATLE - latinsky Phoenix dactylifera, anglicky date, francouzsky datte nebo německy Datel - jsou také známé jako Beduínský chléb a čerstvým se říká balah. Jsou plody stromu Datlovník obecný. Energie, vitamíny, minerály… Sušené datle už dost dlouho nepovažujeme za exotické ovoce, které jsme si dopřávali jen o Vánocích. Sušené i čerstvé jsou dnes k dostání celý rok. Datle patří mezi sedm „izraelských plodin“, které byly základem lidské výživy…

Datlovka vrtavá

Je rozšířená ve Středomoří, patří k chráněným druhům živočichů a nesmí se sbírat. Datlovky vrtavé žijí rády v úkrytu. Svá obydlí ve vápencových skalách nebo v korálových útesech si samy vyhlubují pomocí sekretu žláz, který obsahuje kyselinu. Tvar těla datlovek je velmi protáhlý. Lastury jsou tmanovhnědé, tvarem i barvou připomínají datle. Jedinci dosahují velikosti 5-8cm, někdy mohou dorůst až do délky 11cm. Datlovky jsou velmi chutné mušle,…

Debreceni kolbász – vařený

Maďarská klobása s jemnou strukturou vyrobená z vepřového masa. Je silně kořeněná paprikou, pepřem, česnekem a majoránkou. Debreceni kolbász se vyrábí neuzená i jemně uzená. Podává se pečená nebo grilovaná. Klobása měří 18cm a široká je 3cm.

Debreziner – vařený

Dlouhý, tenký Brühwurst vyrobený ze směsi vepřového a hovězího masa. Maso se plní do tenkých ovčích střívek, spařuje vroucí vodou a nakonec se udí. Debreziner je okořeněný mletou paprikou, k dostání je v jemné, pikantní a pálivé verzi. Měří 25cm a široký je 2cm.

Deska na řezání masa

Je to deska umístěná v řezačce na maso, kterou se maso protlačuje. V řezačce jsou kotouče různých průměrů s různě velkými otvory. Maso se rozmělní tím jemněji, čím menší jsou otvory.

Deska na řezání masa

Deska v řezačce na maso, kterou se maso protlačuje. V řezačce jsou kotouče různých průměrů s různě velkými otvory. Maso se jemněji rozmělní, čím menší jsou otvory.

Destice chřapáčová

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od dubna do května. Destice chřapáčová má plodnice široké 40-150mm, miskovité až ploše rozložené, nepravidelně zprohýbané. Na svrchní straně jsou vrásčité nebo hrbolaté, zbarvené červenohnědě až hnědě. Na spodní straně jsou bělavé až narůžovělé, s žebry sbíhajícími se ke třeni. Třeň je velice krátký, tlustý, vrásčitý nebo žebrovaný. Destice chřapáčová roste poměrně hojně, zejména v teplejších…

Destice okrouhlá

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od dubna do června. Destice okrouhlá je velice podobná destici chřapáčové, má ale o něco menší, 50-100mm široké plodnice. Zbarvené jsou hnědočerveně až žlutohnědě. Třeň je delší, výraznější, výtrusy jsou jinak ornamentované. Destice okrouhlá je velice vzácným druhem.

Deutsche Salami – fermentovaný, sušený

Jedná se o trvanlivý salám vyrobený z hrubě mletého vepřového a hovězího masa a hřbetního sádla. K ochucení se používá celý pepř a česnek. Deutsche Salami je zpravidla uzený, dlouhý 30cm a široký 10cm.

Devon sausage – vařený

Salám jinak nazývaný také „polony“ nebo „luncheon sausage. Devon sausage je měkký, vařený salám vyrobený z vepřového masa. Tento masný výrobek je podobný boloňskému salámu, dlouhý je 50cm a široký 11cm. Podává se nakrájený na plátky většinou v obložených chlebech nebo houskách.

Dílo

Všeobecné označení pro vykutrovanou, tedy rozmělněnou a zamíchanou hmotu, která slouží jako základ pro masné výrobky.

Dílo na paštiku

Tímto termínem se označuje náplň z rozmělněného masa, která je základní hmotou pro výrobu masových paštik.

Diot fumé – fermentovaný, sušený

Jedná se o vepřovou klobásu okořeněnou muškátovým oříškem a česnekem. Někdy Diot fumé obsahuje sezonní zeleninu. Klobása bývá sušená nebo uzená, měří 15cm a široká je 3cm. Podává se nejčastěji ohřátá v červeném víně s cibulkou.

Ditali

Jedná se o těstoviny ve tvaru kloboučků. Jsou neplněné.

Ditalini

Ditalini jsou těstoviny ve tvaru menších náprstků.

Dížovka pevná

Vyskytuje se ve východních částech Atlantiku od Norska po Maroko, včetně Severního moře. Schránka dížovky pevné je masivní, světlobéžová, oválného tvaru. Dosahuje délky 4cm, povrch pokrývají nepravidelné soustředné prstence. Vhodným způsobem tepelné úpravy je dušení v páře, dížovky se také přidávají do rybích polévek.

Dlouhé a asijské těstoviny

Dlouhé těstoviny Dlouhých těstovin je mnoho druhů. Jejich výroba i příprava je stejná jako u ostatních druhů těstovin, nutností je ale větší hrnec a samozřejmě i dostatek vody. Některé druhy je možné vyrobit doma jen s použitím speciálního strojku na těstoviny. Základní druhy dlouhých těstovin Špagety - Dlouhé tenčí kulaté nudle jsou nejčastěji používané dlouhé těstoviny, které se uvaří ve vodě a poté zalévají různými omáčkami s masem i bez a…

Dobromysl obecná

DOBROMYSL OBECNÁ – latinsky Origanum vulgare, též známá jako oregano, dobráček, červená lebeda, divoká marjánka. Voňavá, léčivá i krásná Dobromysl obecná je nám známější jako oregano, tato bylinka je nejen velmi chutná, ale navíc prospívá našemu zdraví a zdobí zahrádku. Původ, historie a výskyt Pochází ze Středozemí, ale najdete ji i na našich loukách. V zahrádkách se pěstuje od nepaměti a má pověst zázračně léčivého koření. Doma je i v Malé…

Doktorskaya - vařený

Jedná se ruský masný výrobek – výživný měkký salám hladké konzistence. Vyrábí se z hovězího a vepřového masa, vajec a mléka. K ochucení slouží muškátový oříšek a kardamom. Originální verze tohoto salámu je neuzená, k dostání jsou i uzené varianty. Salám Doktorskaya měří 26cm a široký je 6cm. Podává se studený, nakrájený na plátky.

Domácí výroba těstovin

Těstoviny se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Rozlišujeme těstoviny vaječné a bezvaječné. Dále se můžeme setkat s těstovinami semolinovými, celozrnnými pšeničnými nebo špaldovými, ječnými nebo žitnými. V obchodech zdravé výživy jsou dnes k dostání také těstoviny z bezlepkové mouky - pohankové, kukuřičné nebo rýžové. Domácí těstoviny Doma vyrobené těstoviny mají nesrovnatelně lepší chuť a nutriční vlastnosti něž těstoviny…

Domácí výroba uzenin

Při domácí výrobě klobás, salámů a podobných masných výrobků je nutné zachovávat naprostou čistotu. Maso vždy skladujeme v chladu, zvlášť pokud je určené pro spotřebu bez tepelné úpravy. Při práci s čerstvým masem vždy používáme jednorázové gumové rukavice. Základní vybavení Domácí výroba masných výrobků  je poměrně složitá a je k ní nutné mít i nezbytné základní vybavení. Ruční mlýnek na maso – postačí ruční mlýnek, který se šroubuje na…

Donka dalmátská

Je rozšířená nejen u pobřeží Dalmácie, ale v celém Středozemním moři a Atlantském oceánu. Ulita donky dalmátské je zelenavě zbarvená, kuželovitě tvarovaná. Má sedm závitů pokrytých ostny. Vhodným způsobem tepelné úpravy je vaření.

Donka rohatá

Je rozšířená mezi Koreou a Japonskem. Ulita donky rohaté dorůstá do délky 10cm. Je zbarvená zlatohnědě, její vršek je špičatý. Tento plž se cení zejména v Japonsku, chutné maso se používá při přípravě polévek. Hodí se také k dušení nebo grilování.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist