Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

  • Vybrat kategorii
    • Suroviny

Hatomugi

Jedná se o obilovinu původem z Japonska. Hatomugi se podobá ječmenu, říká se mu perlivý ječmen. V kuchyni jej můžeme použít všude tam, kde použijeme kroupy nebo jiné obiloviny. Hatomugi čistí tělo od tuků, obsahuje esenciální aminokyseliny, germanium a železo.

Heřmánek pravý (Matricaria recutita)

Patří do čeledi hvězdnicovitých. Rostlina je 20-50cm vysoká, voňavé listy jsou jemně členěné. Květy mají bílou barvu, silně voní. Obsahují éterický olej, hořčiny, glykosidy a kumarin. Květní úbory se mohou používat čerstvé i sušené. Čaj z heřmánku pomáhá při zažívacích potížích, obklady pak zmírňují záněty. Heřmánek obecně působí protibakteriálně.

Hořec žlutý (Gentiana lutea)

Patří do čeledi hořcovitých. Trvalka je až 130cm vysoká, má silnou lodyhu i kořeny. Květy mají žlutou barvu. V kořenech je obsaženo mnoho tříslovinných a hořkých látek, které podporují trávení. Přidávají se do léčivých tinktur a likérů. Listy i kořeny se suší. Používají se k přípravě čajů nebo studených výluhů. Hořec celkově posiluje organismus.

Hrozinkový ocet

HROZINKOVÝ OCET – někdy známý jako rozinkový ocet se vyrábí z vinných rozinek. Podobně se vyrábí také ocet fíkový, datlový nebo medový. Všechny tyto octy jsou si chuťově podobné. Exotický a sladký… Pro svou chuť a jedinečné aroma je rozinkový ocet využíván zejména v orientální kuchyni. Jeho popularita je nejvyšší především v zemích, jako je jako Turecko, Maroko, Španělsko a Řecko, kde se také nejčastěji vyrábí Vzhled, chuť a vůně… Aroma…

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist