Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Kabanos

Polský salám z mletého vepřového masa.

Kamut

Kamut je obilovina podobná pšenici. Je však mnohem lépe stravitelná, lidé s poruchami vstřebávání lepku ji snášejí lépe, než jiné obiloviny. Při kuchyňské úpravě kamut večer namočíme a druhý den vaříme doměkka. Uvařený kamut používáme např. při přípravě pomazánek, má ořechovou příchuť. Obsahuje selen, zinek, hořčík a nenasycené mastné kyseliny.

Karkade

Karkade, jinak také ibišek súdánský nebo květ malvy súdánské bývá součástí čajových směsí. Neobsahuje ale ani kofein ani tein. Povzbuzuje mozkovou činnost, snižuje hladinu cholesterolu. Karkade obsahuje přírodní vitamin C.

Karob

Karob jsou semena rohovníku obecného, tzv. svatojánského chlebu. Používají se semletá na mouku a slouží jako náhražka kakaa. Neobsahují kofein, mají vysoký obsah vápníku, železa a hořčíku. Karob obsahuje také vitaminy C, D, B1 a provitamin A. Z karobového prášku můžeme uvařit kakao nebo jej přidáváme do bábovek a pudinků. V obchodech je k dostání i karobový sirup.

Klaso

Jedná se o výrobek, jehož základ tvoří speciálně upravená pšeničná bílkovina. Slouží jako náhražka masa, vydrží však déle, neobsahuje živočišné bílkoviny ani tuky. Klaso používáme stejně jako uzeniny nebo maso. Připravujeme z něj guláš, pečeme je na ohni, přidáváme je do pomazánek.

Kořenicí omáčky

Patří sem worchesterová omáčka, salsa, kečup, omáčka A.1., omáčka HP a tekuté maggi koření. Worchesterová omáčka - u všech těchto omáček je podobný výrobní postup i použité přísady. Jedná se o chilli, tamarind, sardelky, cibuli, česnek, cukr, sladový ocet, melasu a celou řadu různého koření. Nasládlé a kořenité aroma tohoto výrobku vzdáleně připomíná sherry. Salsa - používá se zejména v mexické a jihoamerické kuchyni. Je vyrobena z rajčat,…

Kořenicí omáčky na sójové bázi

Patří sem miso, bobová omáčka, ketjap benteng, tamari, teriyaki a omáčka hoisin. Miso - hnědá pasta ze sójových bobů, ze které se připravuje polévka. Je oblíbená v japonské kuchyni. Bobová omáčka - je vyrobena z fermentovaných sójových bobů. Jedná se o hustou, tmavou omáčku, která je rozšířená v Číně. Existuje ostrá nebo jemná varianta. Ketjap benteng - tato omáčka pochází z Indonésie. Může být slabě nebo silně slazená, je vylepšovaná bylinkami…

Krevní výrobky

Jedná se o vařené masné výrobky obsahující především vepřovou krev a tukovou tkáň. V závislosti na druhu se do nich přidávají různé druhy koření, maso, smetana, ale také kroupy nebo žemle. Všechny složky se zahřejí a spojí v základovou hmotu. Hotové vychlazené výrobky lze krájet. Konzumují se studené jako nářez, nebo po tepelné úpravě.

Krupice

Tvoří ji mletá obilná zrnka, například ovsa, pohanky nebo špaldy. Používá se jako přísada do vařených masných výrobků.

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist