Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Kalibr

Označení pro průměr přírodního střeva. Údaje se uvádí v milimetrech.

Klihovkové (kolagenové) střevo

Termín pro střevo vyráběné z odřezků kůže, ponejvíce hovězí. Je k dispozici v mnoha kalibrech. Proniká jím vzduch a je lehce stravitelné.

Klima

Termín zahrnující soubor mnoha faktorů důležitých při výrobě masných výrobků. Jde například o teplotu, proudění či vlhkost vzduchu.

Klimatizovaná komora

Jedná se o zařízení umožňující zrání fermentovaných salámů. Jsou zde zajištěny optimální poměry vlhkosti vzduchu a teploty.

Konzervace

Označuje způsob dosahování údržnosti potravin, zejména masa, pomocí různých metod. Jde o chlazení, zmražení, záhřev, uzení, nakládání, sušení, okyselení nebo solení. Zabraňuje se biochemickým a mikrobiologickým reakcím nebo se tyto reakce zpomalují, aby se maso nezkazilo.

Konzervační látky

Termín pro látky, které zabraňují mikroorganismům v množení nebo je usmrcují. Tím zajišťují údržnost potravin. Konzervačními látkami jsou například sůl, ocet, cukr, alkohol. V rámci Evropské unie se použití určitých konzervačních látek (sorbanu draselného, kyseliny mléčné) deklaruje na výrobku.

Křehkost masa

Tento termín označuje stupeň zralosti masa. Křehké maso je jemné při skusu a je dostatečně vyzrálé.

Kutr

Jedná se o stroj s rychle rotujícími noži v otáčející míse. Maso se zde mělní a míchá s dalšími surovinami. Tím vzniká dílo masných výrobků.

Kutrovací přípravky

Označení přídatných látek při výrobě salámů. Patří sem například dusičnan, kutrovací soli nebo fosfáty.

Kutrovací soli

Označení pro draselné nebo sodné soli, jako například soli kyseliny mléčné, vinné, octové, fosforečné, citronové.

Kutrování

Jde o proces rozmělňování a míchání masové hmoty v kutru.

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist