Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.
- Vybrat kategorii
- Suroviny Ostatní
Kalibr
Označení pro průměr přírodního střeva. Údaje se uvádí v milimetrech.
Klihovkové (kolagenové) střevo
Termín pro střevo vyráběné z odřezků kůže, ponejvíce hovězí. Je k dispozici v mnoha kalibrech. Proniká jím vzduch a je lehce stravitelné.
Klima
Termín zahrnující soubor mnoha faktorů důležitých při výrobě masných výrobků. Jde například o teplotu, proudění či vlhkost vzduchu.
Klimatizovaná komora
Jedná se o zařízení umožňující zrání fermentovaných salámů. Jsou zde zajištěny optimální poměry vlhkosti vzduchu a teploty.
Konzervace
Označuje způsob dosahování údržnosti potravin, zejména masa, pomocí různých metod. Jde o chlazení, zmražení, záhřev, uzení, nakládání, sušení, okyselení nebo solení. Zabraňuje se biochemickým a mikrobiologickým reakcím nebo se tyto reakce zpomalují, aby se maso nezkazilo.
Konzervační látky
Termín pro látky, které zabraňují mikroorganismům v množení nebo je usmrcují. Tím zajišťují údržnost potravin. Konzervačními látkami jsou například sůl, ocet, cukr, alkohol. V rámci Evropské unie se použití určitých konzervačních látek (sorbanu draselného, kyseliny mléčné) deklaruje na výrobku.
Křehkost masa
Tento termín označuje stupeň zralosti masa. Křehké maso je jemné při skusu a je dostatečně vyzrálé.
Kutr
Jedná se o stroj s rychle rotujícími noži v otáčející míse. Maso se zde mělní a míchá s dalšími surovinami. Tím vzniká dílo masných výrobků.
Kutrovací přípravky
Označení přídatných látek při výrobě salámů. Patří sem například dusičnan, kutrovací soli nebo fosfáty.
Kutrovací soli
Označení pro draselné nebo sodné soli, jako například soli kyseliny mléčné, vinné, octové, fosforečné, citronové.
Kutrování
Jde o proces rozmělňování a míchání masové hmoty v kutru.