Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Laguiole

LAGUIOLE je francouzský sýr určený ke krájení. Vzhled, chuť, vůně… Laguiole má tvar válce o průměru 40 cm, výšce 40 cm a jeho hmotnost je 45-48 kg. Těsto je vláčné, čím je však sýr starší, tím má drobivější konzistenci. Obsah tuku v sušině je 45 %. Tento sýr je pikantní, aromatický a chutná lehce nakysle. Výroba Vyrábí se ručně z kravského mléka. Sýřenina se tvaruje a pod určitým tlakem zraje, poté se těsto rozdrobí, nasolí a plní do forem.…

Lák

Jde o solný roztok, který zajišťuje konzervaci masa. Buď se do masa nastřikuje, nebo se maso do něj vkládá. K přípravě láku se používá většinou dusitanová solící směs, tzv. praganda.

Lakovka ametystová

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk lakovky ametystové měří 20-50mm, je vyklenutý až plochý, jemně plstnatý, na středu až jemně šupinkatý. Zbarvený je za vlhka fialově až modrofialově, za sucha vybledává do světle okrové až téměř bělavé barvy. Lupeny jsou široce připojené až krátce sbíhavé, řídké, široké, tlusté. Zbarvené jsou fialově, ve stáří bývají bíle poprášené od výtrusů. Třeň o rozměrech 40-80x4-8mm…

Lakovka dvoubarvá

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Lakovka dvoubarvá se podobá lakovce příbuzné, liší se ale výrazněji šupinkatým kloboukem, fialovým nádechem lupenů a fialově zbarvenou plstí na bázi třeně.

Lakovka příbuzná

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk lakovky příbuzné měří 5-40mm, je polokulovitý až plochý, do třetiny prosvítavě rýhovaný, na středu má jemné šupinky. Za vlhka je zbarvený růžově červeně, nahnědle až oranžově hnědě, vysychá do nažloutlé až světle růžově hnědé barvy. Lupeny jsou široce připojené až zoubkem sbíhavé, řídké, tlusté. Zbarvené jsou světle červeně, ve stáří bíle poprášené. Třeň o rozměrech 20…

Lák z masové šťávy

Masová šťáva, která se uvolňuje z masa při nakládání. Je bohatá na sůl.

Lamb sausage – syrový

Klobása vyrobená z jehněčího masa, ochucená mátou a rozmarýnem. Lamb sausage je nejčastěji k dostání na farmářských trzích v oblastech, kde se chovají ovce. Tento masný výrobek měří 10cm a široký je 2cm.

Landjäger – fermentovaný, sušený

Landjäger je tenký Rohwurst, vyrobený z hovězího a vepřového masa. Má příchuť vína, česneku a kmínu. Tato uzenina se lisuje v dřevěných formách do hranatého tvaru, potom se udí a suší. Rozměry Landjägeru jsou 15cmx3cmx1cm.

Langres

LANGRES je měkkdy sýr původem z Francie. Vzhled, chuť a vůně… Langres má tvar válce o průměru 16-20 cm, jeho výška je 5-7 cm a hmotnost 800 g. Menší varianta tohoto sýru dosahuje hmotnosti 150 g, výšky 4-6 cm a průměru 7,5-9 cm. Obsah tuku v sušině je 50 %. Langres má kořeněnou, výraznou chuť a jeho vůně je velmi intenzivní. Kurka má výraznou šedivě oranžovou barvu. Výroba Langres je vyroben výhradně z kravského mléka. Nevymytá a…

Langusta australská

Je rozšířená podél pobřeží jižní Austrálie. Tělo langusty australské má jednotné tmavohnědé zbarvení. Přední polovina prvního segmentu zadečku je bez šupin. Langusty tohoto druhu dorůstají do délky 50cm. Z Austrálie se do USA dovážejí mražené zadečky langusty australské, do Evropy se nedováží téměř vůbec. Maso má velmi dobrou chuť, hodí se k vaření, smažení a grilování.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist