Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Laguiole

LAGUIOLE je francouzský sýr určený ke krájení. Vzhled, chuť, vůně… Laguiole má tvar válce o průměru 40 cm, výšce 40 cm a jeho hmotnost je 45-48 kg. Těsto je vláčné, čím je však sýr starší, tím má drobivější konzistenci. Obsah tuku v sušině je 45 %. Tento sýr je pikantní, aromatický a chutná lehce nakysle. Výroba Vyrábí se ručně z kravského mléka. Sýřenina se tvaruje a pod určitým tlakem zraje, poté se těsto rozdrobí, nasolí a plní do forem.…

Lák

Jde o solný roztok, který zajišťuje konzervaci masa. Buď se do masa nastřikuje, nebo se maso do něj vkládá. K přípravě láku se používá většinou dusitanová solící směs, tzv. praganda.

Lakovka ametystová

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk lakovky ametystové měří 20-50mm, je vyklenutý až plochý, jemně plstnatý, na středu až jemně šupinkatý. Zbarvený je za vlhka fialově až modrofialově, za sucha vybledává do světle okrové až téměř bělavé barvy. Lupeny jsou široce připojené až krátce sbíhavé, řídké, široké, tlusté. Zbarvené jsou fialově, ve stáří bývají bíle poprášené od výtrusů. Třeň o rozměrech 40-80x4-8mm…

Lakovka dvoubarvá

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Lakovka dvoubarvá se podobá lakovce příbuzné, liší se ale výrazněji šupinkatým kloboukem, fialovým nádechem lupenů a fialově zbarvenou plstí na bázi třeně.

Lakovka příbuzná

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk lakovky příbuzné měří 5-40mm, je polokulovitý až plochý, do třetiny prosvítavě rýhovaný, na středu má jemné šupinky. Za vlhka je zbarvený růžově červeně, nahnědle až oranžově hnědě, vysychá do nažloutlé až světle růžově hnědé barvy. Lupeny jsou široce připojené až zoubkem sbíhavé, řídké, tlusté. Zbarvené jsou světle červeně, ve stáří bíle poprášené. Třeň o rozměrech 20…

Lák z masové šťávy

Masová šťáva, která se uvolňuje z masa při nakládání. Je bohatá na sůl.

Lamb sausage – syrový

Klobása vyrobená z jehněčího masa, ochucená mátou a rozmarýnem. Lamb sausage je nejčastěji k dostání na farmářských trzích v oblastech, kde se chovají ovce. Tento masný výrobek měří 10cm a široký je 2cm.

Landjäger – fermentovaný, sušený

Landjäger je tenký Rohwurst, vyrobený z hovězího a vepřového masa. Má příchuť vína, česneku a kmínu. Tato uzenina se lisuje v dřevěných formách do hranatého tvaru, potom se udí a suší. Rozměry Landjägeru jsou 15cmx3cmx1cm.

Langres

LANGRES je měkkdy sýr původem z Francie. Vzhled, chuť a vůně… Langres má tvar válce o průměru 16-20 cm, jeho výška je 5-7 cm a hmotnost 800 g. Menší varianta tohoto sýru dosahuje hmotnosti 150 g, výšky 4-6 cm a průměru 7,5-9 cm. Obsah tuku v sušině je 50 %. Langres má kořeněnou, výraznou chuť a jeho vůně je velmi intenzivní. Kurka má výraznou šedivě oranžovou barvu. Výroba Langres je vyroben výhradně z kravského mléka. Nevymytá a…

Langusta australská

Je rozšířená podél pobřeží jižní Austrálie. Tělo langusty australské má jednotné tmavohnědé zbarvení. Přední polovina prvního segmentu zadečku je bez šupin. Langusty tohoto druhu dorůstají do délky 50cm. Z Austrálie se do USA dovážejí mražené zadečky langusty australské, do Evropy se nedováží téměř vůbec. Maso má velmi dobrou chuť, hodí se k vaření, smažení a grilování.

Langusta bahenní

Langusta bahenní se vyskytuje od centrální části Indického oceánu až po oblasti západního Tichého oceánu v místech s bahnitým dnem, odkud se loví poměrně snadno pomocí vlečných sítí. Barva má šedozelenou, na zadní části těla jsou světlé příčné pruhy. Průměrná délka je 20 až 25 centimetrů. Langusta bahenní je velmi oblíbená v gastronomii Asie. Do Evropy se dováží, ale poměrně málo a jen zmražená. Je vynikající na smažení a grilování.

Langusta evropská

Langusta evropská žije ve východní části Atlantského oceánu od Anglie až po vody Maroka, a také ve Středozemním moři. Loví se ve všech oblastech výskytu. Langusta evropská má cihlově červenofialové zbarvení a na bočních stranách zadní části má řadu světlejších skvrn. Tykadla mají ve většině případů svítivě červené kroužky. Dorůst může až do délky 50 centimetrů, většinou má ale délku 20 až 40 centimetrů. Langusta evropská se nejvíce prodává na…

Langusta japonská

Je rozšířená u pobřeží Japonska, Koreje, střední Číny a Tchaj-wanu. V Japonsku je z hospodářského hlediska velmi důležitá. V důsledku intenzivního výlovu stavy langusty japonské značně poklesly. Zbarvení těla je tmavé, na nohou jsou světlé příčné pruhy a zadeček je hnědočervený. Ocasní vějíř je do poloviny tmavý. Na hrudním krunýři jsou drobné trny se světlými špičkami. Langusta japonská dorůstá do délky max. 30cm. Tento druh je k dostání jen…

Langusta kalifornská

Je rozšířená jen u pobřeží Kalifornie a mexického poloostrova Dolní Kalifornie. Charakteristickým znakem langusty kalifornské je jednotné červené a červenohnědé zbarvení, dále jsou to uprostřed přerušované příčné rýhy segmentů zadečku. Langusty dorůstají do délky až 60cm, většinou měří asi 30cm. Langusta kalifornská je k dostání zpravidla jen v oblasti výskytu. Je vhodná na všechny způsoby tepelné úpravy.

Langusta kapská

Langusta kapská se nejvíce vyskytuje v mořích s rovným a skalnatým dnem u pobřeží jižní Afriky a Namibie v hloubkách do 45 metrů. V těchto oblastech má i velký hospodářský význam. Barva je hnědá a jednotná. Na přední polovině zadní části je řada šupin, obě poloviny jsou od sebe odděleny výraznou příčnou rýhou. Dorůstá maximálně do délky 45 centimetrů. Z Langusty kapské se na evropský trh dováží v podstatě jen mražené zadečky, občas je ale k…

Langusta karibská

Je rozšířená v teplejších pásmech západního Atlantského oceánu. Představuje nejprodávanější druh langust. Langusta karibská má na načervenalých nebo nahnědlých segmentech s úplným příčným rýhováním světlé skvrny poblíž bočních okrajů. Skvrny na 2. a6, segmentu působí jako velké oči. Na ocasním vějíři je načervenalý příčný pruh. Langusty dorůstají do délky max. 45cm, většinou měří jen do 20cm. Langusta karibská se prodává čerstvá, vyvážejí se…

Langusta královská

Langusta královská má své teritorium v tropických pásmech východního Atlantiku u pobřeží západní Afriky. Barva těla je lehce zelená až namodralá, ocas je zelený nebo hnědý. Na okraji zadní části jsou nápadné světlé příčné pruhy s tmavým lemováním na obou stranách. Průměrná délka je 25 centimetrů. Ve Francii se langusta královská prodává živá, na ostatní trhy se dováží pouze mražená. Je vhodná pro všechny druhy kuchyňské úpravy, nejčastěji se…

Langusta nádherná

Je hojně rozšířená v Indopacifiku, vyskytuje se v tropickém pásmu západního Atlantiku. Jednotlivé populace pronikly také do Středozemního moře. Langusta nádherná je pestře zbarvená, základní zbarvení je zelenavě hnědé, na čelních rozích jsou příčné kroužky. Segmenty zadečku jsou hladké, blízko bočních okrajů mají jednu řadu světlých skvrn. Langusta nádherná dorůstá do délky max. 50cm, většinou měří 35cm. Tento druh langust se prodává zpravidla…

Langusta růžová - mauretánská

Langusta růžová, která se také nazývá mauretánská, je nejvíce rozšířená v severovýchodním Atlantiku v oblastech od Anglie až po Senegal a také v západním Středomoří. Žije v hloubkách od 160 do 600 metrů, v Středozemním moři nejvíce v hloubce 400 až 500 metrů a je jí zde méně než langusty evropské. Nejvíce se loví u pobřeží jižního Maroka a Mauretánie.  Langusta marocká má růžové zbarvení, růžové kroužky jsou i na tykadlech. Na zadní části má…

Lanýž letní

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od června do října. Plodnice jsou široké 10-100mm, kulovitého nebo hlízovitého tvaru. Na povrchu jsou zbarvené tmavohnědě až černě, s výraznými pyramidálními výrůstky. Dužnina lanýže letního je v mládí bílá, později šedavá až nažloutlá a nakonec hnědá až červenohnědá. Je bělavě mramorovaná, s příjemnou, silnou vůní. Tento druh hub roste vzácně pod povrchem půdy nebo částečně vyčnívá nad povrch…

Lapacho

Lapacho je vnitřní kůra stromu Tecome lapacho. Připravuje se z ní čaj, který obsahuje minerální látky, železo, draslík, hořčík, vápník. Neobsahuje kofein, je vhodný i pro děti. Čaj z lapacha působí proti virům, bakteriím, pomáhá při alergiích, astmatu, snižuje krevní tlak a povzbuzuje imunitu.

Lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru širokých obdélníků. Vyrábějí se z porézního a drsnějšího těsta. Vhodné jsou především k přípravě různých nákypů.

Lebeda

Lebeda zahradní je bylina pocházející ze Střední Asie. V kuchyni ji připravujeme stejným způsobem jako špenát. Mladé lístky lebedy můžeme přidávat do polévek nebo do salátů. Na rozdíl od špenátu má lebeda menší obsah kyseliny šťavelové.

Leberkäse – vařený

Tento Brühwurst se v Bavorsku vyrábí s hovězího a vepřového masa a cibule, bez přidání jater. Vše je jemně nakrájené a zapečené v pekáči. V Durynsku a Sasku se do Leberkäse přidávají játra. Existuje v různých obměnách. Leberkäse je dlouhý 30cm , široký 10cm a vysoký 8cm.

Leerdammer

Jedná se o sýr určený ke krájení. Pochází z Holandska. Vyrábí se z pasterizovaného kravského mléka, je z hlediska práce málo náročný. Doba zrání je 5 týdnů. Leerdammer na pohled připomíná ementál a to díky kulatému tvaru bochníku a velkým okům. Je ovšem menší, dosahuje hmotnosti 6-14kg. Kůrka se voskuje, je tenká, žluté barvy. Obsah tuku v sušině je 45%. Tento sýr je jemný, svěží, chutná lehce ořechově. Nejlépe chutná na chlebu s máslem, je…

Lékořice

Lékořice patří mezi léčivé byliny. Její kořen obsahuje glykosid glycyrrhizin, který působí jako kortizon. Lékořice je k dostání v podobě pastilek nebo pendreků. Nesmí se však konzumovat ve velkém množství.

Letoun měkkoploutvý

Jinak nazývaný létající ryba, vyskytuje se ve všech tropických mořích, vzácný je ve Středozemním moři. Letoun dosahuje délky 20cm. Hřbet ryby je třpytivě modrý, břicho stříbřité, ploutve jsou téměř průhledné. Letoun měkkoploutvý se hodí především ke smažení a fritování.

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)

Patří do čeledi hluchavkovitých. Polokeř dorůstá do výšky 40-60cm. Listy jsou úzké, aromatické, stříbřitě šedě chlupaté. Vonné květy vyrůstají v dlouhých, stopkatých lichoklasech. Levandule obsahuje hořčiny, třísloviny, saponiny a éterické oleje. Mladé výhony se mohou používat jako koření. Květy se zavěšují, suší a poté se zdrhávají ze stonků. Uchovávají se v uzavřené dóze. Levandule patří ke známým "provensálským bylinkám". Okoření pokrmy z…

Leverkorv – vařený

Leverkorv je švédská játrová klobása. Vyrábí se z vepřových jater, ke kterým se někdy přidává telecí maso, z mléka, bramborové kaše a cibule. Okořeněná je bílým pepřem a majoránkou. Jemně rozmělněná směs se naráží do střívek a povaří, zpravidla se neudí. Klobása Leverkorv měří 16cm a široká je 4cm.

Leverpolse – vařený

Jedná se o poměrně měkký játrový salám, vyrobený z libového vepřového masa, jater a tuku. Ochucený je pepřem, novým kořením, cibulí a někdy také kardamomem. Salám se vaří a potom dlouho udí. Podává se studený s čerstvým chlebem. Leverpolse je dlouhý 28cm a široký 7cm.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist