Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Nádobí a typ ohřevu

Výhody a nevýhody varného kuchyňského nádobí, pánví, pekáčů, zapékacích mís a pečících forem  podle použitého materiálu Materiál Výhody Nevýhody Topná plocha - použití Nerez Dlouhá životnost v případě síly dna 0,5-2 cm Vaření bez tuku a vody Energetická úspornost Vyšší cena Větší váha Náročnější údržba - nedoporučuje se mýt v myčce na nádobí Plyn Elektrické sporáky Indukční ohřev Litina Dlouhá životnost Větší váha Plyn…

Naem moo – fermentovaný

Naem moo je klobása vyrobená z vepřového masa, kůže a lepkavé rýže. Je silně ochucená česnekem a chilli, tradičně se fermentuje v banánových listech. Klobása má nakyslou chuť, dlouhá je 20cm a široká 3cm. Vyrábí se v Thajsku, Laosu a Vietnamu. Naem moo se podává syrová, nakrájená na plátky a doplněná šalotkou, arašídy a zázvorem.

Nakládání

Nakládání je poměrně oblíbený způsob dlouhodobé konzervace mnoha rohů zeleniny, ale také hub, některých druhů ovoce a masa. V určitých případech je dobré sklenice s naloženými produkty ještě zavařit.   Nakládat můžeme do octa oleje alkoholu sádla Každá z uvedených možností je vhodná pro určité druhy surovin a potravin. Nakládání do octa Do octa nakládáme hlavně zeleninu a houby. Nálev se připravuje nejlépe z bílého vinného octa, který nemá…

Nakládání

Jde o konzervování syrového masa za pomoci kuchyňské soli a stabilizátorů (dusitanu nebo dusičnanu). Poté následuje tepelné opracování, které bývá doplněné uzením a sušením.Rozlišujeme mezi nakládáním mokrou cestou, na sucho a nakládáním rychlým, tj. vstřikováním láku mnohojehlovými stroji nebo po krevní cestě. Nakládání pomáhá uchovat přirozenou červenou barvu masa a zvýrazňuje jeho chuť.

Nakládání mokrou cestou

Jde o způsob nakládání, při němž se maso vkládá do láku.

Nákup a zpracování drůbežího masa

Drůbeží maso - kuřecí, krůtí, krocaní, kachní a husí – je velmi oblíbené. Nejvíce se používá maso kuřecí a krůtí, kachna, krocan a husa se připravují spíš příležitostně.    Nákup drůbežího masa Drůbeží maso je současné době možné zakoupit téměř vždy a všude. Na výběr je chlazené nebo mražené. Chlazené je nutné spotřebovat nejpozději do dvou dnů, mražené vydrží podstatně déle. Chlazené drůbeží maso by mělo mít svoji typickou barvu a vůni.…

Nákup a zpracování hovězího masa

Hovězí maso je biologicky nejvíce hodnotný druh masa, ale přesto se v kuchyni používá méně často než maso vepřové nebo drůbeží - a to především pro jeho vyšší cenu. Nákup hovězího masa Vybírat a nakupovat hovězí je dnes možné i v supermarketech, mnohem kvalitnější maso ale mají specializované řeznické prodejny. Kvalitu masa výrazně ovlivňuje i stáří skotu, podmínky chovu, způsob porážky a porcování. Velmi důležitý je samozřejmě celkový vzhled,…

Nákup a zpracování jehněčího a skopového masa

Jehněčí maso pochází z ovcí a beranů ve věku do tří měsíců o váze od 15 do 20 kilogramů. Je bílé, velmi jemné a  dobře stravitelné. Skopové maso je ze ovcí, beranů, skopců a bahnic, většinou ve věku od jednoho do dvou let. Podle stáří zvířete je cihlově červené až tmavočervené,  jemně vláknité a má zvláštní aroma. Nákup jehněčího a skopového masa Možnosti nákupu jehněčího nebo skopového masa jsou poměrně omezené.  Maso je také poměrně drahé a…

Nákup a zpracování masa zvěřiny

Zvěřina jsou zvířata i ptáci, žijící volně v přírodě, kde jsou také  lovení.  Pokud zkušenosti s nákupem masa zvěřiny i jeho kuchyňskou úpravou nemáme, je nejlepší  se buď poradit, nebo nákup i vaření přenechat někomu, kdo už zvěřinu připravoval.  Maso ze zvěřiny je vzhledem k přirozenému životu a potravě zvířat i ptáků jedinečné nejen chuťově a aromaticky, ale také nutričně. Má vysoký obsah bílkovin a mnoha minerálních látek i vitamínů. Tuky…

Nákup a zpracování vepřového masa

Vepřové maso je stále velmi oblíbené. Dají se z něj připravit různá jídla, a přitom jejich kuchyňská úprava není v mnoha případech nijak zvlášť složitá. Nákup vepřového masa Výběr a nákup vepřového masa vychází především z toho, na jakou tepelnou úpravu a druh jídla je určeno. Kvalitu masa  je možné poznat podle celkového vzhledu, barvy a vůně. Vepřové maso je jemně vláknité, má růžovou až světle červenou barvu a typickou lahodnou vůni.…

Nákup lanýžů

Lanýž je velmi vzácný druh houby, která roste pod zemí v hloubce 15 až 20 centimetrů v blízkosti kořenů některých listnatých stromů. Tvarem připomíná nevzhledný hrbolatý brambor, ale chuťově se mu nic nevyrovná. Lanýž může mít váhu i půl kilogramu a průměr 12 centimetrů, ale na trh se dostávají houby mnohem lehčí a menší. Druhy lanýžů Lanýže se rozdělují na tři druhy podle barvy a období černý letní a černý zimní je nazýván také périgordský…

Nákup na farmářském trhu

Trvalo to jen několik let a farmářské trhy jsou už pevnou součástí náměstí, nábřeží a mnoha dalších míst v různých městech. Některé dny v týdnu, ale především v sobotu, farmáři staví své stánky, a i na nich je vidět, že obchod se svými produkty berou vážně a že se jim vyplácí. Doba, kdy zboží prodávali jen ze skládacího stolečku je pryč. V současnosti už jsou vybaveni chladícími vitrínami, mrazáky i speciálními prodejními auty. Trhů je stále víc…

Nákup pštrosího masa

Pštrosí maso dodávají na trh specializované firmy. Pochází z „umělých řízených“ evropských chovů - maso z pštrosů, kteří žijí ve volné přírodě, na trhu není.    Maso ze pštrosa je k dostání výhradně ve velkých kusech - tzv. kýtách a zádech. Kýty jsou těžké až 20 kilogramů a maso z nich je nejkvalitnější, krk a záda jsou nejméně kvalitní a také málo žádané. Vnitřnosti - srdce, žaludek a játra - se používají do klobás a salámů. Možnosti nákupu…

Nákup v supermarketu

Většina super a hypermarketů podřizuje vše především zisku a využívá k tomu všech možných reklamních a marketingových prostředků, akčních slev, zvýhodněných cen vybraného zboží, dárků...  Pokud ale kupující zná alespoň částečně triky, kterými se ho obchody snaží přimět utrácet a zároveň jim nepodlehne, může odejít spokojený. Základní metody nabídky ve velkých obchodech Nejdražší zboží se vždy umísťuje do výšky očí V regálu se stejným zbožím je…

Nápoje

Nápoje jsou pro člověka společně s vodou, obsaženou v konzumovaných potravinách a jídle, zdrojem vody. Dospělý člověk by měl podle své tělesné hmotnosti, věku a vykonávaných činností organismu dodat  2,5 až 3 litry tekutin denně – a to z nápojů, ale samozřejmě i z vody, kterou obsahují potraviny a jídla. Druhy nápojů Nápoje je možné rozdělit do několika skupin a kategorií podle několika různých kritérií, jako je například teplota při…

Nářez

Souhrnný pojem pro plátky nakrájených masných výrobků, jako je například nakrájený salám nebo šunka.

Nářezové masné výrobky

Označení pro druhy masných výrobků, které jsou pevné a proto vhodné ke krájení. Musejí po určitý čas zrát, aby dosáhly požadovaného stupně pevnosti. Mezi nářezové výrobky patří například fermentované salámy.

Nashi

NASHI – Hrušeň hruškolistá – Asijská hruška – latinsky Pyrus pyrifolia, anglicky Asian pear nebo nashi, francouzsky poire japonaise nebo německy Asienbirne, případně Japanisme Birne patří k stejnému rodu jako hrušeň domácí, ale je samostatným druhem s přibližně 150 odrůdami. Šťavnaté a zdravé ovoce… Asijská hruška se prosadila spíše pod názvem Nashi, i když toto slovo je vlastně jen japonským označením hrušky. Říká se jí ale také Naši,…

Nasolování

Jedná se o jiný název pro nakládání.

Nastřikování láku po krevní cestě

Tento termín vyjadřuje postup při nakládání masa, během něhož se nakládací lák nastřikuje do masa prostřednictvím krevních cév. Uvedený proces zajištuje rychlé a rovnoměrné prosolení masa.

Návka Noemova (Archa Noemova)

Je rozšířená ve Středozemním moři a ve východním Atlantském oceánu. Tělo této návky je protáhlé, tvarem připomíná člun. Lastury jsou tmavohnědé, pokryté načervenalými klikatými pruhy. Návka Noemova má velký kulinářský význam. Konzumuje se syrová nebo vařená.

Návka obrovská

Je rozšířená podél tichomořského pobřeží Ameriky, zdržuje se v úsecích s písčitým dnem v pásmu přílivu a odlivu. Lastury návky obrovské jsou výrazně rýhované, při pohledu zepředu působí až pravoúhle. Schránka je světlá, pokrytá hnědým periostrakem. Maso návek obrovských se zpravidla vaří v lasturách nebo vyloupané. Je vhodné na přípravu hustých polévek.

Nebehled obecný

Je rozšířený ve východním Atlantiku, ve středozemním moři a v Černém moři. Žije v hloubce od 15 do 400m, rád se zahrabuje do bahna nebo písku na dně. Nebehled obecný má masivní tělo, hlava je zploštělá, oči směřují výrazně nahoru. Na hřbetě za skřelemi je jedový trn. Zbarvení těla je šedožluté s mnoha nepravidelnými skvrnami. Ryby dorůstají do délky 35cm. Nejčastěji se nebehled používá k přípravě rybích polévek.   Dalším známým druhem z…

Nejlepší domácí pizza

Pizza těsto je také možné koupit zmrazené a pak ho doma vypracovat do placky a doplnit podle chuti o ostatní ingredience. Kupované těsto se ale v žádném případě nevyrovná čerstvě připravenému. Čas, který mu věnujeme v kuchyni se určitě vyplatí především v podobě vynikající a chutné pizzy podle vašich představ.

Nejlepší koření a bylinky na zvěřinu

Nakládání masa zvěřiny do marinád a mořidel není dnes už potřebné. Při úpravě zvěřiny je možné použít víno nebo vinný ocet, portské či madeiru -  přidávají se k jídlu hned po osmažení masa, když se sníží teplota. Koření a bylinky ve zvěřinové kuchyni U zvěřiny, stejně jako u jiných druhů masa, se stále vedou spory ohledně vhodného okamžiku solení masa. Protože sůl z masa vytahuje vodu, mělo by se osmažit ihned po osolení, zvlášť v případě…

Nejlepší steaky na světě

Hovězí steaky se připravují z různých druhů masa, které by ale vždy mělo být opravdu kvalitní. Steaky se nejčastěji připravují na grilu, může se ale použít i pánev. Pánev by měla být nejlépe ocelová se silným dnem, která velmi dobře snáší vysoké teploty a dokonale rozvádí teplo po celé ploše. Na přípravu 2 steaků je vhodná pánev s průměrem minimálně 24 centimetrů. Ingredience, používané při přípravě steaků máslo – mělo by být nesolené sůl –…

Nejlepší těstíčka na obalování pro smažení

Mezi nejznámější způsoby patří obalování v trojobalu, těstíčku nebo temptuře. Těstíček je celá řada, stejně tak se dá obilná mouka nahradit kukuřičnou, nebo přímo kukuřičnými lupínky. Trojobal Trojobal je  způsob úpravy pokrmů před smažením nebo zapékáním v roubě. Potravina se postupně obalí v hladké mouce, rozšlehaném syrovém vajíčku a strouhance, tzv. vídeňským způsob. Dalším krokem je smažení na rozpáleném oleji. Trojobal můžeme použít…

Nejlepší zálivky a dresinky na saláty

Vinegrety Tyto čerstvě vymíchané zálivky povzbuzují chuť k jídlu a spojují v sobě výhody tekutin rozpustných ve vodě i tuku. Většinou se míchají za studena v poměru 1:2 až 1:3 kyselé tekutiny k oleji. Na lžíci octa se tedy dává 2 – 3 lžíce oleje. Kyselá tekutina se nejdříve rozmíchá se solí, protože sůl se rozpouští pouze ve vodnaté tekutině. Olej se přidává později a vydatným mícháním se rozptýlí na drobné kapky. Takto vzniklá tekutá emulze se…

Nektarinka

NEKTARINKA - Prunus persica - nucipersica, anglicky i francouzsky nectarine, španělsky nectarina, italsky nettarina nebo německy Nektarine, je botanickou variantou broskví. Šťavnaté a chutné, krásné a zdravé… Vznik tohoto chutného ovoce není stále stoprocentně vysvětlený. Podle jedné teorie je nektarinka forma broskve s hladkou slupkou, která vznikla přirozenou mutací, podle teorie druhé vznikla náhodným křížením broskvoně a slivoně švestky. …

Nepraví krabi

K nepravým krabům patří královští (kamenní) krabi , kteří jsou často zaměňováni s dlouhonohými mořskými pavouky. Nepraví krabi mají za klepety pouze tři páry velkých kráčivých nohou, čtvrtý pár, který je zakrslý, slouží k čištění žaber. Zadeček tvoří asymetrické destičky, chybí pravidelné článkování. Na základě těchto znaků rozlišujeme nepravé kraby, zařazené do infrařádu poustevníčků, od krabů pravých. Královští krabi jsou z komerčního a…

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist