Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Paio – fermentovaný, sušený

Paio je uzená klobása vyrobená z velkých kusů libového vepřového masa. K ochucení se používá česnek a paprika. V některých oblastech se do klobásy přidávají další přísady, např. římský kmín, bobkový list nebo víno. Klobása Paio měří 15cm a široká je 7,5cm. Podává se nakrájená na plátky.

Pajc

Tímto slangovým výrazem se rozumí marináda k nakládání masa. Nejčastěji sestává z oleje, vína, octa, citronové šťávy a různého koření.

Pajc

Tímto slangovým výrazem se rozumí marináda k nakládání masa. Nejčastěji sestává z oleje, vína, octa, citronové šťávy a různého koření.

Pakambala kosočtverečná

Je rozšířená od jihu Norska po sever Maroka, včetně Středozemního a Černého moře. Hlavní oblastí výlovu je severní Atlantský oceán. Pakambala kosočtverečná vzhledem připomíná pakambalu velkou, chybí ji ale dermální (kožovité) kosti a tělo je štíhlejší. Ryby dorůstají do délky max. 75cm a dosahují hmotnosti asi 8kg. Pakambala kosočtverečná patří k hodnotným konzumním rybám, prodává se nejčastěji čerstvá, méně často mražená.  Maso není tak…

Pakambala průsvitná

Je rozšířená od severovýchodního Atlantiku po Středozemní moře. Pakambala průsvitná má šikmou hlavu a ústa s výrůstkem na spodní čelisti. Tělo je oválné, pískové barvy. Vrchní strana těla je pokrytá skvrnami, ryby po zahrabání do písku na mořském dně splývají s okolím. Maso je vhodné ke smažení na másle.   K blízkým příbuzným patří pakambala čtyřskvrnná ( Lepidorhombus boscii ), pakambala norská ( Phrynorhombus norvegicus ) a topknot (…

Pakambala velká

Je rozšířená od Islandu po Maroko, včetně Středozemního a Černého moře. Pakambala velká žije nad mořským dnem v hloubce do 70m. Hlavní oblastí výlovu je severní Atlantik. Ryby jsou levooké, oči se nacházejí na levé straně těla, když se ryba drží břišní stranou směrem dolů. Pakambala velká dorůstá do délky max. 1m, od jiných platýsů se odlišuje na základě dermálních (kožovitých) kostí. Je nejvyhledávanější a nejcennější konzumní rybou Atlantiku.…

Palmový olej

PALMOVÝ OLEJ – anglicky palm oil, je rostlinný olej vyráběný z oplodí palmy olejné (latinsky Elaeis guineensis) je v současnosti nejlevnějším a jedním z nejběžnějších druhů oleje, který se v současnosti používá k přípravě potravin. Diskutabilní olej používaný v potravinářském průmyslu Palmový olej je pro mnoho zastánců ochrany přírody i lidského zdraví dnes velmi diskutovaným tématem. Je totiž velice levný, a tak je masivně využíván v…

Pamakrela jižní

Vyskytuje se v jižních částech Atlantiku a Tichého oceánu, má zde hospodářský význam. V Evropě se prodává pod názvem butterfish – máslová ryba. Pamakrela jižní dorůstá do délky max. 1,40m a dosahuje hmotnosti 6-10kg. Ryby mají tmavomodré tělo, břicho je světlejší. Maso je poměrně tučné, filety mají intenzivní růžovou barvu. Hodí se především k fritování. Delikatesou jsou uzené pamakrely.

Pampeliška lékařská

Patří do čeledi hvězdnicovitých. Trvalka je vysoká 20-40cm, listy jsou dlouhé, zubaté. Svítivě žluté úbory vyrůstají na dutých stvolech. Pampeliška obsahuje vitamin C, hořčiny, třísloviny, železo, kyselinu křemičitou, minerální látky a vitamin C. V kuchyni se používají kořeny, listy, stvoly i květy. Kořeny, nakrájené na malé kousky a upražené v troubě, se mohou umlít a slouží tak jako náhražka kávy. Syrové listy pampelišky se přidávají do salátu…

Panchos – vařený

Panchos jsou argentinské párky vyrobené z vepřového masa. Párek je dlouhý 18cm a široký 2,5cm. Podává se ohřátý jako rychlé občerstvení.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist