Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Šabrej kmínovitý - římský kmín

Jinak mateřský kmín či křížový kmín. Používáme semena, sušená, mletá i celá. Římský kmín má jinou chuť než kmín kořenný, chutná ostře aromaticky a příjemně čerstvě. Je oblíbeným kořením latinskoamerické, arabské a dálnovýchodní kuchyně, nesmí chybět ani v indických čatní. Římský kmín se přidává také do chleba a do žaludečních likérů, do směsí kari. Uchovává se bez přístupu vzduchu, v temnu, suchu a chladu. Své aroma si udrží déle než rok. Je k…

Sadri

SADRI je mezinárodní název pro velmi kvalitní druh dlouhozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Rýže Sadri se tradičně pěstuje v nejsevernější části Íránu, v provincii Gilan, která je omývána Kaspickým mořem. Vzhled a vlastnosti Zrnka Sadri jsou čistě bílá, dlouhá až 7 mm a velmi aromatická – mají svěží květinovou vůni. Sadri bývá označována za nejchutnější rýži na světě a o její kvalitě vás přesvědčí také fakt, že je z naprosté…

Saflorový olej

Saflorový olej je ze 100% složen za semen safloru, tzv. světlice. Známe saflorový olej lisovaný za studena, rafinovaný, lisovaný a saflorový bioolej. Všechny tyto varianty mají podobný obsah mastných kyselin. Obsah vitaminu E je 45mg na 100ml oleje. Rafinovaný olej má neutrální chuť, olej lisovaný za studena chutná po ovoci. Saflorový olej se používá na vaření, dušení, je vhodný i ke krátkému pečení. Výborně se hodí k salátům, přidává se také do…

Šafrán setý

Jinak pravý šafrán nebo také žluté koření. Používáme blizny, sušené, mleté nebo celé. Šafrán má hořkou, kořenitou chuť, trpké aroma a barví nažluto. Je nejdražším kořením na světě, proto bývají do šafránového prášku přimíchávány různé náhražky, např. kurkuma. Šafrán je výborným barvicím prostředkem, koření pokrmy jen decentně. Patří do španělské paelly, milánského rizota, hodí se k jehněčímu masu, drůbeži i k rybám. Šafránový prášek je možné…

Sai krok Isan – fermentovaný

Jedná se o malé kulaté klobásky vyrobené z vepřového masa a lepkavé rýže. Vyrábějí se v severovýchodním Thajsku. Sai krok Isan se ochucují česnekem a zázvorem, tvarují se do věnců. Nejdříve se vaří v páře, potom se grilují nad dřevěným uhlím a přelévají kokosovým mlékem. Podávají se s aromatickou zeleninou. Klobáska měří jen 4cm a široká je 3cm.

Sainte-maure de Touraine

SAINTE- MAURE DE TOURAINE je měkký sýr pocházející z Francie. Původ a historie Tento sýr se vyrábí ve francouzské oblasti Touraine a od roku 1990 je chráněný značkou AOC. Vzhled, chuť, vůně… Sýr má tvar válce, do jehož středu je zasunuté stéblo slámy. Průměr válce je 4,8-6,5 cm a délka je 28 cm. Těsto má pastovitou konzistenci, je bílé. Na kůrce je slabý povlak ušlechtilé plísně a bývá posypána popelem. Obsah tuku v sušině je 45 %. Tento…

Saint-Nectaire

SAINT-NECTAIRE je polotvrdý sýr určený ke krájení původem z Francie. Původ a historie Tento sýr se vyrábí v regionu Auvergne ve střední Francii přinejmenším již od 17. století. Svou oblibu si získal i na dvoře krále Ludvíka XIV. Byl také znám jako „žitný sýr“, neboť dozrával právě na této obilovině. Vzhled, chuť, vůně… Saint-Nectaire se vyrábí ve dvou velikostech, má tvar kulatého bochníku. Těsto je vláčné a pružné, kůrka je bělavá, žlutá…

Sai oua – fermentovaný

Sai oua jsou malé světlé klobásky vyrobené z vepřového masa, kůže a velkého množství lepkavé rýže. Ochucené jsou česnekem, citronovou trávou a galangalem. Nakyslou chuť získávají fermentací. Klobáska Sai oua měří 4cm a široká je 2,5cm. Nejdříve se vaří a potom griluje. Tyto klobásky se vyrábějí na celém území Laosu a Vietnamu.

Salame al Barolo – sušený

Jedná se o krátký, středně zrnitý salám, vyrobený z vepřového maso ochuceného červeným vínem Barolo. Salame al Barolo zraje 2-4 týdny, měří 25cm a široký je 6cm. Podává se nakrájený na tenké plátky.

Salame al tartufo – sušený

Salame al tartufo je jemně zrnitý salám s příjemnou chutí, vyrobený z vepřového masa a z masa divokých prasat. Někdy může obsahovat bílé víno. V masové směsi jsou kousky černých nebo bílých lanýžů, salám je proto velmi drahý. Měří 20cm a široký je 5cm. Podává se nakrájený na tenké plátky.

Salame Brianza PDO – sušený

Salame Brianza je tvrdý červený salám vyrobený z vepřového masa. Ochucený je vínem, cukrem, celým pepřem a česnekem. Salám se vyrábí v jemnozrnné i hrubozrnné variantě, na řezu jsou vždy viditelné kostičky tuku. Salame Brianza měří 30cm a široký je 7,5cm. Podává se nakrájený na plátky.

Salame cacciatore PDO – sušený

Jedná se o lovecký salám vyrobený z vepřového masa, který se vyznačuje jemnou chutí a nízkým obsahem soli.  Jediné použité koření při výrobě tohoto salámu je pepř a česnek. Salame cacciatore měří 15cm a široký je 4cm. Podává se nakrájený na plátky.

Salame ciauscolo PGI – fermentovaný

Jedná se o měkký, světlý salám vyrobený z libového vepřového masa a vepřového bůčku. Ochucený je černým pepřem, česnekem a vínem. Salám se nejdříve fermentuje, potom lehce udí a nakonec se nechá vyzrát. Salame ciauscolo měří 30cm a široký je 8cm. Nejčastěji se podává jako pomazánka na čerstvém chlebu.

Salame Cremona PGI – sušený

Salame Cremona je trvanlivý salám, který obsahuje stejný podíl tuku jako libového masa. Zraje pomalu ve vlhkém podnebí Pádské nížiny, získává tak příjemné aroma. Salám je převázaný tenkým provázkem do mřížky, měří 20cm a široký je 7,5cm. Podává se nakrájený na plátky.

Salame di cinghiale – sušený

Salám vyrobený z masa divokých prasat. Maso je libovější a tmavší než vepřové, salám získává výraznější chuť. Salame di cinghiale měří 20cm a široký je 4cm. Podává se nakrájený na plátky.

Salame di Felino PGI

Tento hrubozrnný salám se vyrábí z vepřového masa. Obsahuje méně tuku a více libového masa než jiné druhy salámů. Salame di Felino je ochucený česnekem a bílým vínem. Měří 40cm a široký je 4cm. Podává se nakrájený na šikmé plátky.

Salame di Varzi PDO – sušený

Salám vyrobený z nejkvalitnějšího vepřového masa, ochucený česnekem a červeným vínem. Salame di Varzi se zavazuje provázkem a suší až 6 měsíců. Typická délka salámu je 25cm a šířka 8cm, k dostání je v různých velikostech. Podává se nakrájený na plátky.

Salame d´oca – vařený

Salám je vyrobený z husího sádla a jater smíchanými s tučným vepřovým masem. Směs se plní do kůže z husího krku, salám se suší a vaří. Salame d´oca je měkký, kropenatě růžový. Měří 15cm a široký je 6cm. Tradičně se podává s ovocem naloženým v hořčičných semínkách.

Salame Milano – sušený

Salám vyrobený z jemně mletého vepřového a hovězího masa. Salame Milano má měkkou konzistenci, je mírně ochucený mořskou solí a červeným vínem. Suší se po dobu 3-6 měsíců, měří 20cm a široký je 5cm. Podává se na chlebu nakrájený na tenké plátky.

Salame Piacentino PDO – sušený

Jedná se o hrubozrnný, sytě červený salám vyrobený z vepřového masa. Salame Piacentino zraje nejméně 45 dní, má nasládlou, lehce pikantní chuť. Měří 18cm a široký je 6cm. Salám je převázaný provázkovou síťkou. Podává se nakrájený na plátky.

Salame Sardo – sušený

Salame Sardo je vyrobený z vepřového masa, ochucený česnekem, bylinkami a někdy také červeným vínem. Ostrou chuť tomuto salámu dodává červená chilli paprička. Salame Sardo má obvykle tvar podkovy, měří 34cm a široký je 6cm. Podává se nakrájený na plátky, chutná skvěle s ovčím sýrem.

Salametti – fermentovaný, sušený

Salametti se vyrábí z hovězího a vepřového masa, někdy s přidáním koňského masa.  Ochucuje se pepřem, někdy vínem. Salámek je malý, baculatý, měří jen 9cm a široký je 2,5cm. Konzumuje se zastudena.

Salám Gothaj

Gothajský salám je poměrně oblíbený druh měkkého salámu, který se velmi často přidává například do bramborového salátu.   Podle dřívější normy se do začátku devadesátých let 20. století mělo 10 kg salámu složení hovězí zadní maso - 2,9 kg libové vepřové maso - 2,9 kg tučné vepřové maso bez kůže - 0,55 kg sádlo na špíček - 3,5 kg pitná voda - 0,6 l koření sůl   Po zrušení závaznosti norem po roce 1989 došlo i u tohoto salámu k…

Salami – fermentovaný, sušený

Salám vyrobený ze směsi mletého vepřového, hovězího nebo telecího masa. Ochucuje se česnekem a koriandrem, někdy i paprikou a vínem. Salami měří 40cm a široký je 9cm. Nejkvalitnější verze tohoto salámu se před sušením potírají na povrchu cukrovou polevou. Salám se podává nakrájený na tenké plátky.

Salami – fermentovaný sušený nebo vařený

Salám z vepřového masa vyráběný v sušené i vařené variantě, obvykle je uzený. Masová směs se většinou plní do syntetických střívek. Salami je dlouhý 40cm a široký 8cm. Podává se nakrájený na plátky.

Salám Junior

Junior je jemně mělněný salám typicky růžové barvy s velmi jemnou strukturou bez hrubých částí s typickou růžovou barvou. Salám byl a je i v současnosti poměrně levný.   Podle původní receptury ČSN 57 6099 by jeho složení na 10 kilogramů mělo být hovězí maso zadní solené - 1,50 kg hovězí maso přední solené - 1,70 kg vepřové maso bez kůže solené - 4,50 kg telecí maso solené - 1,50 kg pepř mletý - 100 g muškátový oříšek - 40 g kyselina…

Salám Kabanos

Kabanos je točený salám, který má u různých výrobců rozdílnou recepturu. Někteří výrobci používají pouze vepřové maso, jiní směs přibližně 60% vepřového a 40% hovězího masa. Název kabanos má původ v polštině a je odvozen od slova kaban, kterým se označují mladí vepři, z kterých masa se v Polsku kabanos vyrábí. Kabanos je dle tvrzení Polské republiky typicky polským výrobkem a Polsko na základě toho požádalo EU o registraci kabanosu jako zaručené…

Salceson – vařený

Jedná se o polskou verzi tlačenky. Salceson se vyrábí z vepřového masa, v některých variantách obsahuje krev, jazyk a další vepřové vnitřnosti. Tlačenka se ochucuje různými druhy koření, měří 15cm a široká je 10cm. Podává se zastudena, nakrájená na plátky.

Salchichas parilleras – syrový

Jedná se o argentinské klobásy vyrobené ze směsi syrového hovězího a vepřového masa, ochucené pepřem, cukrem, vínem a sladkou paprikou. Klobásy se stáčí do spirál a jsou ukončené špejlemi. Salchichas parilleras měří 1m a široké jsou 3cm. Nejčastěji se grilují na dřevěném uhlí.

Salchichón

Salchichón je uzenářská specialita původem ze Španělska. Výrobní postup a složení je podobné Chorizu, salám je vyroben z kvalitního vepřového masa. Nekoření se paprikou a česnekem, ale solí, pepřem, muškátovým oříškem a koriandrem.

Salchichón de Vic PGI – sušený

Jedná se o tvrdou horskou klobásu vyrobenou z vepřového masa. Ochucuje se drceným černým pepřem, jemně se udí a potom suší. Salchichón se ve Španělsku vyrábí v různých variantách, někdy i z hovězího masa nebo ze zvěřiny. Klobása Salchichón de Vic měří 30cm a široká je 4cm. Podává se nakrájená na tenké plátky.

Salers

SALERS je sýr určený ke krájení pocházející z Francie. Původ a historie Sýr pochází z vulkanické oblasti v horách Auvergne. Občas bývá zaměňován se sýrem Cantal. Sýr Salers má velice dlouhou tradici, vyrábí se z mléka nadojeného v období mezi dubnem a listopadem, takže chuť sýru ovlivňuje zejména jedinečná přirozená místní potrava dobytka. Od roku 1961 nese Salers ochrannou známku AOC. Vzhled, chuť, vůně… Salers má červenou hliníkovou…

Salpicao – sušený

Salpicao se vyrábí z velkých kusů libového vepřového masa marinovaných ve vínu s česnekem a paprikou. Masová směs se plní do vepřových žaludků, potom se udí a suší. Masný výrobek Salpicao měří 25cm a široký je 9cm.

Salsicce fresche – syrový

Salsicce fresche jsou klobásy vyrobené z čerstvého vepřového nebo hovězího masa. Vyrábějí se točené nebo rozdělené na porce. Na jihu Itálie obsahují tyto klobásy bylinky, na severu jsou většinou ochucené černým pepřem nebo muškátovým oříškem. Salsicce fresche jsou dlouhé jen 6cm a široké 3cm. Podávají se tepelně upravené.

Salsiccia

Italská uzenářská specialita vyrobená z hruběji nasekaného vepřového masa. Existují i druhy vyrobené ze směsi hovězího a vepřového masa nebo z kančího masa. Salsiccia má specifickou kořennou chuť. Dlouhý, tenký salám je k dostání čerstvý i sušený.

Salsiz

Salsiz je švýcarská uzenářská specialita. Způsobem výroby a chuťovými vlastnostmi je salám srovnatelný s fermentovanými italskými salámy. Salsiz má hranatý tvar a suší se na vzduchu nebo se udí. Konzumuje se samotný, nakrájený na tenké plátky, je vhodný i do salátů.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Jinak také babské ucho. Používáme listy, čerstvé i sušené. Šalvěj má čerstvou, kořenitou chuť, je trochu nahořklá. Toto koření je typické pro italskou kuchyni, pokrmy jako saltimbocca, tortellini či polenta s gorgonzolou se bez šalvěje neobejdou. Hodí se také k bramborám, k rajčatům, přidává se do drůbeží nádivky a do sekané. Šalvěj čerstvou i sušenou je možné zakoupit v každém supermarketu. Čerstvé snítky zabalené do kuchyňského papíru a…

Salzburger – vařený

Salzburger je Brühwurst jemné chuti, vyrobený z hovězího masa a vepřového hřbetního sádla. Masová směs se pojí bramborovým škrobem. Salzburger je podobný frankfurtským párkům, je lehce vařený a někdy se také udí. Před podáváním se tento párek znovu prohřívá ve vroucí vodě. Salzburger měří 13cm a široký je 3cm.

Samsø

SAMSO je sýr určený ke krájení pocházející z Dánska. Původ a historie Sýr je pojmenován po Dánském ostrově, kde se začal vyrábět již na začátku 19. století. Vzhled, chuť, vůně… Sýr má tvar kulatých bochníků nebo hranolů. Těsto s málo oky má slámovou barvu, kůrka je rovněž žlutá a chráněná vrstvou vosku.  Chuť tohoto sýru je lahodná, ořechová, podobá se chutí sýru Ementál, ale je jemnější. Obsah tuku v sušině je 45 %. Výroba Tento sýr se…

Sankt Galler Bratwurst PGI – vařený

Jedná se o jemnou, tepelně opracovanou klobásu vyrobenou z mletého telecího a vepřového masa. Do masové směsi se přidává mléko a muškátový květ. Sankt Galler Bratwurst měří 20cm, široký je 2,5cm. Vhodným způsobem tepelné úpravy je grilování nebo smažení.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist