Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Skladovací ztráta

Termín pro hmotnostní úbytek vzniklý při skladování potravin. Teplota, vlhkost, proudění vzduchu nebo způsob balení potravin mohou skladovací ztrátu ovlivnit.

Stabilizátory barvy

Jsou to pomocné prostředky, které slouží ke stabilizaci naloženého masa či masných výrobků. Stabilizátorem je například kyselina askorbová.

Stahování kůží

Jde o odstranění vepřové kůže a jejích zbytků z povrchu vybouraných částí masa nebo tukové tkáně.

Strunka

Tímto termínem se označuje tenké střevo skopové, ale v Rakousku a na jihu Německa i tenké střevo vepřové. Po očištění se používá jako jedlý obal párků.

Šunka vařená ve formě

Při tomto procesu se mechanicky rozruší struktura jednotlivých kousků masa a ty se potom slisují do nového tvaru. Tato šunka má stejné složení jako jednolité maso, ale označením se musí odlišit.

Sušení

Jedná se o nejstarší metodu konzervace potravin. Vlhkost z masa se odvádí cirkulujícím suchým vzduchem. Teplota, vlhkost a cirkulace vzduchu jsou faktory, na kterých závisí doba sušení.

Sušení vzduchem

Metoda konzervace masa sušením na vzduchu. Maso je většinou nasolené.

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist