Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.
- Vybrat kategorii
- Kuchařské techniky Suroviny Ostatní
Skladovací ztráta
Termín pro hmotnostní úbytek vzniklý při skladování potravin. Teplota, vlhkost, proudění vzduchu nebo způsob balení potravin mohou skladovací ztrátu ovlivnit.
Stabilizátory barvy
Jsou to pomocné prostředky, které slouží ke stabilizaci naloženého masa či masných výrobků. Stabilizátorem je například kyselina askorbová.
Stahování kůží
Jde o odstranění vepřové kůže a jejích zbytků z povrchu vybouraných částí masa nebo tukové tkáně.
Strunka
Tímto termínem se označuje tenké střevo skopové, ale v Rakousku a na jihu Německa i tenké střevo vepřové. Po očištění se používá jako jedlý obal párků.
Šunka vařená ve formě
Při tomto procesu se mechanicky rozruší struktura jednotlivých kousků masa a ty se potom slisují do nového tvaru. Tato šunka má stejné složení jako jednolité maso, ale označením se musí odlišit.
Sušení
Jedná se o nejstarší metodu konzervace potravin. Vlhkost z masa se odvádí cirkulujícím suchým vzduchem. Teplota, vlhkost a cirkulace vzduchu jsou faktory, na kterých závisí doba sušení.
Sušení vzduchem
Metoda konzervace masa sušením na vzduchu. Maso je většinou nasolené.