Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Zadní kýta malý ořech

Malý ořech je část masa z přední strany zadní kýty. Maso obsahuje tři části svaloviny. Malý ořech se hodí především na pečení.

Zavinutka podvojná (Monarda didyma)

Patří do čeledi hluchavkovitých. Trvalka je vysoká 80-150cm, listy jsou podlouhlé, zubaté. Květy mají červenou barvu. Tato bylinka příjemně, aromaticky voní. V kuchyni se používá čerstvá i sušená. Nať k sušení se musí seříznout ještě před rozkvětem. Čerstvé lístky slouží k ozdobení salátů, sušené listy je možné přidat také k jiným sušeným substancím a získat čaje různých chutí. Zavinutka podvojná pomáhá při nemocech z nachlazení.

Želatina

Označení degradačního produktu bílkoviny kolagenu. Získává se zejména z vepřových nebo hovězích kůží a kostí. Uvolněná bílkovina se čistí, suší a dodává v plátcích či v prášku. Lze ji použít k tvorbě aspiků a k melírování.

Zlatobýl obecný (Solidago virgaurea)

Patří do čeledi hvězdnicovitých. Trvalka je vysoká asi 1m, listy jsou kopinaté, střídavě postavené. Úbory v hroznovitém květenství jsou zlatožluté. Zlatobýl obsahuje kyselinu citronovou a šťavelovou, třísloviny a barviva, flavonoidy a éterické oleje. Nať se suší a používá k přípravě čaje. Tato bylinka podporuje funkci ledvin, pomáhá při léčbě revmatických potíží a při otocích. Ze zlatobýlu lze připravit i kloktadlo.

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist