Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Aiado

Provensálská tradiční úprava jehněčí pečeně. Od jiných úprav se liší především tím, že maso je srolováno před pečením do rolády. Peče se v troubě, v peci nebo na grilu. Podává se s česnekovo-smetanovou omáčkou.

Akagaj

Tento druh návek má značný hospodářský význam v Japonsku, Koreji a Číně. Lastury jsou tmavé, s výrazným rýhováním, periostrakum má vousatý povrch. Charakteristickým znakem návky akagaj jsou silná, paprsčitá žebra. V asijské kuchyni se tyto návky používají syrové na přípravu sushi, konzumují se také vařené.

Akátový med

AKÁTOVÝ MED je med pocházející z květů trnovníku akátu. Původ a výskyt Med se vyrábí z akátu, který roste v Severní Americe a Evropě. U nás roste v teplých částech Čech a jihovýchodní Moravy. Vzhled, chuť, vůně… Akátový med má světlou, průsvitnou barvu a sladkou, lehce květinovou chuť Má velké procento fruktózy, a tak krystalizuje pomalu a zůstává dlouho v kapalném stavu. Zdraví Díky nízkému glykemickému indexu je akátový med vhodný pro…

Algkorv – fermentovaný nebo sušený

Klobása vyrobená z jeleního a sobího masa. Může být fermentovaná nebo sušená, ochucená jalovcem nebo hřebíčkem, skořicí a zázvorem. Klobása Algkorv je dlouhá 32cm a široká 4cm. Podává se nakrájená na plátky.

Alheira de Barroso-Montalegre PGI – fermentovaný

Jedná se o klobásu, kterou původně vyráběli Židé pouze z bílého masa, dnes často obsahuje i vepřové maso. Alheira de Barroso-Montalegre se vyrábí z vepřového a drůbežího masa. K ochucení slouží česnek, klobása je jemně vyuzená. Měří 28cm a široká je 4cm.

Alheira de caca – syrový

Klobása vyrobená ze směsi různých druhů zvěřiny. Jako pojivo masové směsi se používá strouhanka. Klobása se někdy ochucuje paprikou a česnekem, je dozlatova vyuzená. Měří 40cm a široká je 4cm.

Allgäuer Bergkäse

ALLAGÄUER BERGKÄSE je tvrdý sýr vyráběný v některých oblastech Německa. Původ a výskyt Allgäuer Bergkäse je tvrdý horský sýr s chráněným původem a může být vyráběn pouze v některých krajích Německa. Od roku 2010 je z rozhodnutí výboru Evropské unie tento sýr považován za světové tradiční dědictví. Vzhled, chuť, vůně… Allgäuer bergkäse je menší příbuzný bochníku sýru allgäuer emmentaler, jeho váha je 15-50 kg. Obsah tuku v sušině je 50 %. Čím…

Aloisie trojlistá

ALOISIE – latinsky Aloysia triphylla je aromatická rostlina s velkým obsahem silic. Aromatický keřík s citronovou vůní Aloisie je velmi bohatá na silice a další látky, díky kterým je prospěšná pro naše zdraví. Nejčastěji se konzumuje v podobě čaje, ale můžete ji použít sušenou na dochucení pokrmů. Původ a historie Aloisie pochází z Jižní Ameriky, odtud ji podobně jako brambory nebo kukuřici přivezli v 17. století Španělé. Ve Španělsku se…

Altenburger Ziegenkäse

ALTENBURGER ZIEGENKÄSE, nebo také altenburský kozí sýr, měkký sýr pocházející z Německa. Původ a historie Sýr se vyrábí na území duryňsko-saského pomezí podle tradičních receptur již od roku 1897. Vzhled, chuť, vůně… Bochník je kulatý o průměru 11,5cm, váží 250g a je asi 2cm vysoký. Těsto je měkké, prostoupené málo oky, má světle žlutou barvu. Altenburský sýr chutná výrazně po kmínu. Obsah tuku v sušině je 30%. Výroba Altenburger je…

Americká kuchyně

Americká kuchyně je podobně jako například australská kombinací kuchyně původní a přistěhovalecké. V první etapě svého vývoje byla ovlivněna kuchyní indiánskou. Indiáni totiž přistěhovalce naučili využívat a také pěstovat místní potraviny, především brambory, kukuřici a rajčata. Do tohoto základu pak postupně přistěhovalci přidávali kuchyni anglickou, italskou, francouzskou, německou a holandskou, ale i mnohé další. Tak vlastně ani typická…

Amur bílý

Pochází z Číny a povodí řeky Amur. Dnes se amur chová uměle také v Evropě. Žije v hlubokých a klidných jezerech, pomalu tekoucích řekách a chová se i v rybnících. Živí se jen rostlinnou potravou. Amur bílý dosahuje délky až 1,20m, tělo je pokryto velkými šupinami, hlava je velká se širokou bezvousou tlamou. Maso amura je velmi chutné, má však mnoho kostí. Hodí se především na přípravu rybích nádivek.

Ananas

ANANAS - latinsky Ananas comosus, známý také jako Pineapple, Nanas nebo Pina je velmi chutné a osvěžující exotické ovoce. Krásný, chutný, osvěžující, zdravý… Ananas je pro svůj nezaměnitelný vzhled, výraznou chuť i vůni a dokonce i částečné léčivé účinky právem považován za „krále“ tropického ovoce. Ananas je ideální konzumovat syrový, ale má mnohostranné využití v studené i teplé kuchyni, nasladko, naslano i na pikantní způsob. Původ a…

Andělika lékařská

ANDĚLIKA – latinsky Archangelica officinalis, slovensky Archangelika lékarska, anglicky Garden Angelica je bylinka z čeledi miříkovitých. Konzumuje se syrová i vařená. Má anýzovou vůni. Andělská bylinka od vody Andělika se řadí k nejcennějším léčivým rostlinám. Její účinky se užívají již od nepaměti. Mniši ji používali jako lék proti moru. Původ a výskyt Původní místo výskytu anděliky lékařské je střední a severní Evropa a severní Asie. U…

Andouillette – vařený

Jedná se o neuzenou venkovskou klobásu, vyrobenou z kusů mrštěk a vepřového masa. Andouillette se zpravidla griluje a podává teplá s hořčicí. Má charakteristickou ostrou vůni. Klobása Andouillette měří 15cm a široká je 4cm.

Andouille – vařený

Klobása Andouille se vyrábí z vepřových drštěk a střívek nakrájených na proužky a nakládaných do slaného nálevu. Nakrájená střívka se rolují a plní do širších střev, potom se vaří a někdy i udí. Klobása se konzumuje zastudena, nakrájená na tenké plátky. Tento masný výrobek měří 30cm a široký je 7cm.

Anelli

Anelli jsou těstoviny ve tvaru kroužků. Hodí se k přípravě nejrůznějších pokrmů.

Anellini

Anellini jsou těstoviny ve tvaru drobných kroužků. Používají se převážně jako vložka do polévek.

Anglická kuchyně

Kuchyně Anglie byla v minulosti dlouhou dobu považována za nedokonalou. Velký podíl na takovém vnímání kuchyně v Anglii měla především tak trochu žárlivá a na svoji gastronomii vždy pyšná labužnická Francie, která vždy byla rivalem ostrovního království. Historie anglické kuchyně Velká Británie se ale stala imperiální mocností a postupně do její kuchyně začaly pronikat suroviny, koření a samozřejmě i jídla z jejích kolonií. Angličané si je…

Angrešt

ANGREŠT - latinsky Ribes uva-crispa, známý také jako srstka angrešt, srstka obecná nebo meruzalka srstka - je poměrně běžný zahradní i lesní keř. Malé plody plné vitamínů … Angrešt má svojí nezaměnitelnou chuť a jeho plody obsahují množství nejrůznějších vitamínů. Keře angreštu najdeme snad v každé zahrádce. Angrešt je nejlepší konzumovat syrový, ale ani jako kompot, džem nebo mošt neztrácí své prospěšné vlastnosti. Původ a historie První…

Anolini

Anolini jsou plněné těstovinové taštičky, mají tvar půlměsíčku. Většinou bývají podávané ve vývaru.

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist