Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Grana Padano

GRANA PADANO neboli parmazán je tvrdý sýr pocházející z Itálie. Původ a historie Grana Padano je jedním z mála sýrů, který může konkurovat králi sýrů Parmigiano-Reggiano, jeho historie je dlouhá již stovky let a dodnes se vyrábí v oblastech severovýchodní Itálie. Vzhled, chuť, vůně… Grana Padano je lehce pikantní, jemně slaný, aromatický a slabě nakyslý sýr s tvrdou slupkou a zrnitým těstem, které může být křehké a lámavé. Obsahuje 32 %…

Granátové jablko

GRANÁTOVÉ JABLKO - latinsky Punica granatum, anglicky pomegranate, francouzsky grenade, německy Granatapfel nebo španělsky granada - je plod keřovité rostliny nebo stromu Granátovník obecný, která je také známá pod starším názvem Marhaník granátový. Krásné, chutné a zdravé… Granátové jablko má nezaměnitelný vzhled a aroma. Plod obsahuje několik stovek semeník a právě kvůli nim je granátové jablko považováno za symbol plodnosti. Jádra i listy…

Grapefruit

GRAPEFRUIT nebo také GREP - latinsky Citrus x paradisi, anglicky grapefruit, francouzsky pomélo, německy Grapefruit nebo španělsky limonero - je plod stejnojmenné subtropické dřeviny. Vznikl s největší pravděpodobností přirozenou cestou jako hybrid pomeranče a pomela. Hořký a zdravý… Grapefruit je ovoce s nezaměnitelnou chutí a mnoha velmi příznivými účinky na lidský organismus. Původ a historie Grapefruit má svůj původ na ostrově Barbaros…

Graukäse

GRAUKÄSE je sýr a specialita z kyselého mléka, původem z Tyrolska. Vzhled, chuť, vůně… Sýr má tvar bochníku, podlouhlých hranolů nebo šišek. Jeho hmotnost je 250 g – 3 kg. Těsto je žlutobílé, mramorované, mastné nebo suché, jsou v něm drobné trhlinky. Na povrchu sýra je modrošedá až zelenošedá plíseň, kůrka je tenká. Tento sýr chutná výrazně kysele, vyzrálejší má ostřejší chuť. Obsah tuku v sušině je 0 %. Výroba Graukäse se vyrábí z…

Graupenwurst – vařený

Graupenwurst je specialitou vyráběnou v severovýchodním Německu. Jedná se o Kochwurst z vepřové krve a kůže. Do směsi se ještě přidávají ječné kroupy a majoránka. Graupenwurst je dlouhý 15cm a široký 3cm. Podává se s kysaným zelím a vařenými bramborami.

Greyerzer

GREYERZER je švýcarský tvrdý sýr určený ke krájení. Původ a historie Ve Švýcarsku byla jeho produkce zahájena v roce 1113, nicméně první zmínky o tomto sýru se našly již na počátku 2. století n. l. v oblasti Gruyére, kde se dnes sýr vyrábí. Současnost V současnosti se sýr vyrábí několika Švýcarských kantonech. Jedná se o sýr s velkou produkcí, v roce 2009 bylo ve Švýcarsku vyrobeno přes 26 tisíc tun Greyerzeru. Vzhled, chuť, vůně… …

Grilování

Grilování je velmi šetrná a zdravá tepelná úprava různých druhů potravin. Grilovat je možné na roštu nebo rožni nad horkým dřevěným uhlím, na rozpáleném kameni, v troubě na zabudovaném plynovém nebo elektrickém grilu, na moderním kontaktním grilu nebo i ve speciální grilovací pánvi. Princip je ale vždy stejný - sálavé teplo v horkém suchém vzduchu, díky kterému se potraviny uzavřou a nedochází k úniku důležitých vitamínů a dalších látek, a…

Grilování a pečení v alobalu

Alobal na pečení grilování musí být silnější, případně se používá více vrstev, do kterých se potraviny zabalí. Velmi vhodné jsou alobalové misky, které dobře zadržují vypečenou šťávu. Pečení i grilování probíhá na sníženém roštu a dobu se prodlužuje přibližně o třetinu. Výhody pečení a grilování v alobalu Největší výhodou je, že se mohou péct i grilovat různé směsi a jídlo je pak pestřejší. Některá jídla se mohou v alobalu nebo miskách z něj i…

Grisoni – fermentovaný, sušený

Grisoni je suchý Rohwurst s typickou bílou plísní na povrchu. Vyrábí se z hovězího a vepřového masa a hřbetního sádla. Nejdříve se fermentuje v hranatých formách a potom se suší 1 měsíc. Grisoni je dlouhý 15-20cm a široký 5cm. Může se podávat s bramborami a rozpečeným sýrem.

Gruzinskaya – fermentovaný, sušený

Gruzinskaya je suchý salám uzený ve studeném kouři. Vyrábí se z hovězího a někdy i z vepřového masa. Ochucuje se cukrem a brandy, koření se pískavicí, koriandrem, kurkumou, koprem a bazalkou. Salám Gruzinskaya je dlouhý 25cm a široký 4cm. Podává se studený, nakrájený na plátky.

Guangdong sausage – sušený

Čínská klobása vyrobená z hrubě mletého vepřového masa nebo z masa kachen, drůbeže, z mořských plodů a hub. Guangdong sausage má sladkoslanou chuť, suší se na vzduchu. Klobása se vaří na páře s rýží nebo se po nakrájení na plátky smaží ve woku. Dlouhá je 17cm a široká jen 1,5cm.

Gutsleberwurst – vařený

Jedná se o játrový Kochwurst vyrobený z vepřového masa, tuku a jater. Gutsleberwurst je vyuzený, obvykle má rustikální cibulovitý tvar, měří 25cm a široký je 7cm.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist