Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Kanic bělopruhý

Je rozšířený především v tropických oblastech Atlantiku. V USA má kanic bělopruhý velký hospodářský význam. Ryby mohou měnit zbarvení těla podle podkladu, na kterém se zdržují. Dosahují délky 1,20m a hmotnosti asi 25kg. Maso má vynikající chuť a konzistenci, je vhodné na všechny způsoby úpravy.

Kanic běloskvrnný

Je rozšířený jen v Indickém oceánu. Kanic běloskvrnný se prodává také pod označením white blotched rock cod. Na tmavém těle ryb jsou nepravidelné bíle skvrny. Maso je stejně jako u kanice plástvového velmi kvalitní, vhodné na všechny způsoby úpravy.

Kanic černý

Vyskytuje se v mírném pásmu severního Atlantiku podél východního pobřeží USA. Živí se korýši a rybami. Kanic černý má mohutné tělo, ploutve jsou vyztuženy tvrdými paprsky. Maso je velmi chutné, rychle se ale kazí. Je vhodné především na smažení.

Kanic červenohnědý

Vyskytuje se u pobřeží jižní Floridy a v tropických pásmech Atlantiku. Jedná se o vynikající konzumní rybu, má velký hospodářský význam v celém Mexickém zálivu. Kanic červenohnědý dosahuje délky 1,25m a hmotnosti 23kg. Zbarvení hlavy a těla je červenohnědé, směrem k bokům a břichu jsou bílé skvrny nebo růžové stínování. Ryby jsou k dostání čerstvé nebo mražené, maso je vhodné na všechny způsoby úpravy.

Kanic hapuka

Z kulinářského hlediska velmi zajímavý druh. Má pevné, vynikající maso vhodné na všechny způsoby úpravy. Nejlépe chutná jako steak nebo uzené.

Kanic hnědý

Je rozšířený od Lamanšského průlivu po jižní Afriku, včetně celého Středomoří kromě Černého moře. Vyskytuje se i v západních oblastech Atlantiku. Kanic hnědý žije u skalnatých pobřeží v hloubce od 8m do 200m, zůstává věrný svému stanovišti. Ryby jsou zbarvené červenohnědě s nepravidelnými světlými skvrnami. Dosahují délky 1,50m, většinou dorůstají jen do délky 90cm. Maso kanice hnědého je lahodné, vhodné na všechny způsoby úpravy.

Kanic itajara

Vyskytuje se v mořích okolo Floridy, v Mexickém zálivu až po Brazílii. Ryby dosahují hmotnosti až 300kg, většinou ale váží jen asi 40kg. Maso má mírně nasládlou chuť, hodí se na všechny způsoby úpravy.

Kanic kabrila

Jedná se o hojně rozšířený teplomilný druh, vyskytující se ve Středozemním moři a Atlantiku. Nejčastěji se prodává na trzích ve východním Středomoří, jinak je k dostání zřídka, do střední Evropy se dováží jen málokdy. Kanic má dlouhou hřbetní ploutev v přední části vyztuženou tvrdými paprsky. Zadní část ploutve má měkké paprsky. Zbarvení ryb je pestré, zvlášť tři oranžové podélné pruhy. Kanic dosahuje délky 40cm, většinou měří jen asi 20cm. …

Kanic modroskvrnný

Jedná se o jeden z nejnápadnějších druhů mezi kanici. Žije v lagunách, korálových útesech a v pobřežních pásmech do hloubky 150m. Červenohnědé tělo ryb je pokryto modrými tečkami. Maso kanice modroskvrnného je vhodné na přípravu polévek a jemných dušených pokrmů.

Kanic obrovský

Je obrovským zástupcem kaniců, vyskytuje se v Tichém oceánu. Dosahuje délky až 2m a hmotnosti 300kg. Kanic obrovský je důležitou konzumní rybou, v důsledku intenzivního výlovu jsou jeho stavy ohroženy. Maso je bílé, libové, vhodné na všechny způsoby úpravy.

Kanic ocasoskvrnný

Kanic ocasoskvrnný, angl. coney, se vyskytuje v oblasti korálových útesů okolo Karibských ostrovů a u pobřeží jižní Floridy. Ryby jsou oranžově hnědé a po celém těle mají modré tečky. Maso je pevné, bílé, vhodné ke smažení, grilování a dušení v troubě.

Kanic písmenkový

Vyskytuje se ve východním Atlantiku, ve Středozemním moři a v Černém moři. Ve Středomoří se prodává častěji než kanic kabrila. Ryby dosahují délky 35cm, vzhledem jsou podobné kanicovi kabrila. Kanic písmenkový se nejčastěji připravuje smažený.

Kanic plástvový

Je rozšířený v Indopacifiku od východní Afriky až po Polynésii. Dorůstá do délky asi 30cm. Kresba na povrchu těla připomíná včelí plástev. Maso kanice plástvového je velmi kvalitní, vhodné na všechny způsoby úpravy.

Kanic psí

Příbuzný druh kanice hnědého, do prodeje dostává méně často. Vyskytuje se podél pobřeží jižní Floridy a v tropickém pásmu Atlantiku. V prodeji jsou ryby o hmotnosti asi 10kg. Maso je pevné, bílé, vysoce ceněné. Chuťově se vyrovná masu kanice hnědého.

Kanic půlměsíční

Je rozšířený od Rudého moře až po jižní Tichomoří. Dováží se i do Evropy, objevuje se zde zpravidla pod francouzským názvem croissant. Patří k dobrým konzumním rybám. Maso kanice půlměsíčního je vhodné na všechny způsoby úpravy.

Kanic Sonneratův

Tento druh je rozšířený v Indopacifiku od východní Afriky až po Samou. Na trhu se ryby objevují také pod názvem vielle ananas. Kanic Sonneratův patří k dobrým konzumním rybám, maso je vhodné na všechny způsoby úpravy.

Kanic tečkovaný

Ryby tohoto druhu dorůstají do délky 60cm. Zbarvení je světle až fialově hnědé, tělo je pokryto malými, výraznými černými tečkami. Maso kanice tečkovaného je bílé, křehké, vhodné na všechny způsoby úpravy.

Kanic tichomořský

Vyskytuje se u západního pobřeží Ameriky, je zde největším a nejdůležitějším kanicem. Dosahuje délky 1m a hmotnosti 20kg. Kanic tichomořský má maso vynikající kvality, vhodné na všechny způsoby úpravy.

Kanic žlutolemý

Je rozšířený v Atlantském oceánu. Ryby dosahují délky až 1,15m a hmotnosti 20kg. Většinou ale bývají podstatně menší. Kanic žlutolemý se považuje za vynikající konzumní rybu, maso je vhodné na všechny způsoby úpravy.

Kantwurst – fermentovaný, sušený

Jedná se o Rohwurst vyrobený z vepřového a hovězího masa. Kantwurst se tvaruje ve formách do hranatého průřezu. Masová směs je ochucená zázvorem, koriandrem, kmínem a česnekem. Tento masný výrobek se suší až 6 týdnů, měří 40cm a široký je 6cm.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist