Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Ředkvička

ŘEDKVIČKA – ředkev setá ředkvička - latinsky Raphanus sativus, var. sativus, anglicky small radish nebo radish, francouzsky radis de tous les mois a také petit radis, německy Radies-chen, případně i Radies nebo Monatsrettich, italsky ravanello – je kořenová zelenina, která se vzhledem k příjemné vůni a ostřejší chuti používá i jako koření. Chutná a zdravá malá zelenina Ředkvičky patří k velmi oblíbeným druhům zeleniny nejen pro jejich chuť,…

Regensburger – vařený

Vuřtíky Regensburger jsou krátké a silné, připomínají frankfurtské párky, ale jejich struktura je hrubší. Tento Brühwurst se vyrábí z hrubě mletého vepřového a hovězího masa s přidáním kousků špeku. Udí se ve studeném kouři. Regensburger měří 8cm a široký je 4cm.

Rejnok hladký

Je rozšířený v severním Atlantiku včetně Severního moře a západních oblastí Středomoří. Podobný areál rozšíření má i rejnok skvrnitý. Rejnok hladký žije poblíž pobřeží, zdržuje se u písčitého a bahnitého dna v hloubkách kolem 200m. V severní Evropě je z komerčního hlediska důležitým druhem. Od rejnoka ostnatého se rejnok hladký odlišuje špičatější, silněji přečnívající tlamou. Podélné řady ostnů jsou jen na ocase. Hřbet ryb je zelenavě hnědý,…

Rejnok ostnatý

Vyskytuje se v Atlantském oceánu, zřídka se objevuje také v jihozápadním Indickém oceánu. Podél evropského pobřeží se vyskytuje v Severním moři, Baltském moři, ve Středomoří a v západní oblasti Černého moře. Rejnok ostnatý žije u písčitého a bahnitého dna moře, zdržuje se v mělkých vodách i v úsecích do hloubky 300m. Živí se drobnými bezobratlými živočichy. V mnoha zemích Evropy má rejnok ostnatý velký komerční význam, jedná se o nejdůležitější…

Rejnok ostronosý

Vyskytuje se v severovýchodním Atlantiku a ve Středozemním moři. Rejnok ostronosý má výrazně špičatou tlamu, dorůstá do délky 1,60m. Na trhu se prodává čerstvý rejnok ostronosý. Je vhodný zejména ke smažení a pošírování.   Mezi kulinářsky důležité druhy patří také rejnok mnohoskvrnný ( Raja poolystigma ), rejnok tuporypý ( Raja radula ), rejnok hvězdoskvrnný ( Raja asterias ), rejnok čtyřoký ( Raja miraletus ) a rejnok dvouskvrnný  ( Raja…

Rejnok vlnitý

Je rozšířený v severovýchodním Atlantiku, vzácně se vyskytuje také ve Středozemním moři. Rejnok vlnitý patří k nejrozšířenějším rejnokům. Ryby mají široké tělo ve tvaru kosočtverce, zaokrouhlená křídla a mírně prodlouženou tlamu s tupými koutky úst. Hřbet je na povrchu ostnitý, zbarvený šedohnědě, hnědě až žlutě s vlnitými tmavohnědými pruhy lemovanými bílými tečkami. Rejnok vlnitý dorůstá do délky max. 1m Vhodným způsobem tepelné úpravy masa…

Řepkový med

MED Z KVĚTŮ ŘEPKY OLEJKY je naším hlavním jednodruhovým medem. Spolu s Francií jsme největšími výrobci řepkového medu v Evropě. Vzhled, chuť, vůně… Řepkový med je výrazně, až citronově žlutý a snadno krystalizuje do bílé tuhé hmoty. Má jemnou, mírně aromatickou chuť, často s tóny ovocných stromů nebo bylin, které rostou okolo řepkového pole. Med se mimo jiné hodí na pastování. Zdraví Díky vysokému obsahu glukózy je velmi výživný a pomáhá při…

Řepkový olej

Řepkový olej patří k nejvíce používaným olejům v teplé i studené kuchyni. Je vhodný na smažení, fritování, pečení a další tepelné úpravy, používá se ale třeba i do salátů.   Řepkový olej se získává podle mezinárodních standardních postupů ze semen řepky olejné. Podle všech výzkumů a analýz je v současné době řepkový olej z nutričního hlediska vzhledem k složení a poměru mastných kyselin nejlepší ze všech rostlinných olejů. Podle některých…

Řeřicha setá

Patří do čeledi brukvovitých. Rostlina může být vysoká 30-50cm, pokud se neseřezává. Listy jsou okrouhlé až oválné, květy mají bílou až červenavou barvu. Řeřicha obsahuje minerální látky, karoten, hořčičné oleje a mnoho vitaminu C. Listy se sklízejí ještě před nasazením na květ, později není bylinka poživatelná. Semena lze také použít pro okořenění pokrmů. Čerstvá řeřicha má ostrou chuť, připomínající hořčici. Výborně se hodí na chléb s…

Reveň kadeřavá, rebarbora (Rheum rhabarbarum)

Patří do čeledi rdesnovitých. Bylina je až 90cm vysoká, květy jsou žlutobílé. Reveň obsahuje minerální látky, železo a mnoho vitaminů, zejména vitamin C. Používají se dužnaté řapíky, listy ne, obsahují totiž jedovaté látky. Oloupané řapíky se hodí k přípravě zavařenin, šťáv nebo kompotů. Rebarbora je výborná na koláčích, chutná kysele. Tzv. léčivá rebarbora pomáhá při žaludečních potížích.

Řezačka

Jedná se o stroj k rozmělnění masa a tukové tkáně. V masné výrobě je tento stroj nepostradatelný.

Ricotta

RICOTTA je čerstvý sýr původem z Itálie. Vzhled, chuť, vůně… Podobně jako tvaroh se i tento sýr prodává v nádobkách. Lisuje se také do soudků nebo do bloků. Sýr má měkkou, lehce zrnitou strukturu, je sněhobílý. Obsah tuku v sušině je       20 %. Chuť je nasládlá až nakysle mléčná. Výroba Ricotta se vyrábí ze syrovátky (ovčí, kraví nebo kozí), která se zahřátá na 70-80 °C zahušťuje. Aby se oddělila tekutina, je nutné ještě jednou hmotu ohřát…

Rigatoni

Tyto těstoviny mají svůj původ v Říme. Mají tvar silných, krátkých trubiček s vroubky. Hodí se k pokrmům s velkým množstvím omáčky, která se na jejich vnějším povrchu zachytí.

Řimbaba obecná (Tanacetum parthenium)

Patří do čeledi hvězdnicovitých. Bylinka dorůstá do výšky 50cm, listy jsou chlupaté, složené, až pětičetné. Květy v terči jsou žluté, květy v paprsku mají bílou barvu. Řimbaba obsahuje hořčiny a éterické oleje. Používají se listy buď čerstvé nebo sušené a rozmělněné. Hořce chutnající čaj je účinným prostředkem při migrénách a bolestech hlavy.

Risoni

Jedná se o těstoviny, které svým tvarem připomínají rýžová zrnka.

Rizoto bez masa

Bezmasé rizoto se připravuje stejně jako jeho ostatní druhy, velmi důležitý je výběr vhodné rýže. Možnosti, jak k rýži přidat další ingredience jsou v podstatě dvě. V prvním případě se rýže dusí samostatně a zvlášť se také připravují ostatní suroviny, vše se pak smíchá před servírováním. Smíchání musí probíhat zlehka, vhodné jsou například dvě vidličky.  Druhou možností je přidání ingrediencí do rýže před jejím dušením a vše se pak tepelně…

Robalo jednopruhý

Má stejně lahodné maso jako okoun baramundi. Vyskytuje se v západním Atlantském oceánu, loví se zejména podél pobřeží Mexika a Venezuely.

Robi

Robi je směs rostlinných bílkovin, vzhledem i chutí připomíná maso. Výrobek Robi maso má tři formy - nudličky, plátky a sekaná. Rostlinné maso neobsahuje cholesterol ani barviva. Používá se stejně jako čerstvé maso.

Rocamadour

ROCAMADOUR je měkký sýr původem z Francie. Původ a historie Rocamadour se vyrábí v regionech Périgord a Quercy a jeho název je odvozen od stejnojmenné vesnice. Od roku 1996 nosí Rocamador ochranné označení AOC. Vzhled, chuť, vůně… Průměr bochníčku je 6 cm a výška menší než 2 cm. Těsto je měkké, má barvu slonové kosti. Kůrka je přirozená, jemná, po delším zrání s jemným povlakem modré plísně. Čím je sýr starší, tím má výraznější příchuť po…

Rod polse – vařený

Jedná se o červené neuzené párky, podobné hot-dogům. Párky jsou vyrobené z vepřového masa, střívko se barví karmínem. Rod polse jsou dlouhé 20cm a široké 2cm. Podávají se nejčastěji jako rychlé občerstvení, doplněné nakládanými okurkami, hořčicí a smaženou cibulí.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist