Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Ahle Wurst- fermentovaný, sušený

Maso v tomto Rohwurstu je upravené fermentací, sušené. Při výrobě se používá vepřové maso z velmi těžkých vepřů, ochucuje se pepřem nebo směsí koření. Ahle Wurst je dlouhý 25cm a široký 5cm.

Aiado

Provensálská tradiční úprava jehněčí pečeně. Od jiných úprav se liší především tím, že maso je srolováno před pečením do rolády. Peče se v troubě, v peci nebo na grilu. Podává se s česnekovo-smetanovou omáčkou.

Akagaj

Tento druh návek má značný hospodářský význam v Japonsku, Koreji a Číně. Lastury jsou tmavé, s výrazným rýhováním, periostrakum má vousatý povrch. Charakteristickým znakem návky akagaj jsou silná, paprsčitá žebra. V asijské kuchyni se tyto návky používají syrové na přípravu sushi, konzumují se také vařené.

Akátový med

AKÁTOVÝ MED je med pocházející z květů trnovníku akátu. Původ a výskyt Med se vyrábí z akátu, který roste v Severní Americe a Evropě. U nás roste v teplých částech Čech a jihovýchodní Moravy. Vzhled, chuť, vůně… Akátový med má světlou, průsvitnou barvu a sladkou, lehce květinovou chuť Má velké procento fruktózy, a tak krystalizuje pomalu a zůstává dlouho v kapalném stavu. Zdraví Díky nízkému glykemickému indexu je akátový med vhodný pro…

Algkorv – fermentovaný nebo sušený

Klobása vyrobená z jeleního a sobího masa. Může být fermentovaná nebo sušená, ochucená jalovcem nebo hřebíčkem, skořicí a zázvorem. Klobása Algkorv je dlouhá 32cm a široká 4cm. Podává se nakrájená na plátky.

Alheira de Barroso-Montalegre PGI – fermentovaný

Jedná se o klobásu, kterou původně vyráběli Židé pouze z bílého masa, dnes často obsahuje i vepřové maso. Alheira de Barroso-Montalegre se vyrábí z vepřového a drůbežího masa. K ochucení slouží česnek, klobása je jemně vyuzená. Měří 28cm a široká je 4cm.

Alheira de caca – syrový

Klobása vyrobená ze směsi různých druhů zvěřiny. Jako pojivo masové směsi se používá strouhanka. Klobása se někdy ochucuje paprikou a česnekem, je dozlatova vyuzená. Měří 40cm a široká je 4cm.

Allgäuer Bergkäse

ALLAGÄUER BERGKÄSE je tvrdý sýr vyráběný v některých oblastech Německa. Původ a výskyt Allgäuer Bergkäse je tvrdý horský sýr s chráněným původem a může být vyráběn pouze v některých krajích Německa. Od roku 2010 je z rozhodnutí výboru Evropské unie tento sýr považován za světové tradiční dědictví. Vzhled, chuť, vůně… Allgäuer bergkäse je menší příbuzný bochníku sýru allgäuer emmentaler, jeho váha je 15-50 kg. Obsah tuku v sušině je 50 %. Čím…

Aloisie trojlistá

ALOISIE – latinsky Aloysia triphylla je aromatická rostlina s velkým obsahem silic. Aromatický keřík s citronovou vůní Aloisie je velmi bohatá na silice a další látky, díky kterým je prospěšná pro naše zdraví. Nejčastěji se konzumuje v podobě čaje, ale můžete ji použít sušenou na dochucení pokrmů. Původ a historie Aloisie pochází z Jižní Ameriky, odtud ji podobně jako brambory nebo kukuřici přivezli v 17. století Španělé. Ve Španělsku se…

Altenburger Ziegenkäse

ALTENBURGER ZIEGENKÄSE, nebo také altenburský kozí sýr, měkký sýr pocházející z Německa. Původ a historie Sýr se vyrábí na území duryňsko-saského pomezí podle tradičních receptur již od roku 1897. Vzhled, chuť, vůně… Bochník je kulatý o průměru 11,5cm, váží 250g a je asi 2cm vysoký. Těsto je měkké, prostoupené málo oky, má světle žlutou barvu. Altenburský sýr chutná výrazně po kmínu. Obsah tuku v sušině je 30%. Výroba Altenburger je…

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist