Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Beef sausage – syrový

Beef sausage je růžová klobása s výraznou masitou chutí. Je vyrobená z hovězího masa, měří 10cm a široká je 2cm. Nejčastěji se tato klobása podává s křenem nebo s hořčicí.

Beijing garlic sausage – vařený

Čínská klobása vyrobená z vepřového masa, škrobu a koření. Masová směs se plní do vepřových střívek, klobása se vaří a po vychladnutí krájí. Beijing garlic sausage měří 15cm a široká je 3,5cm. Podává se s česnekovou omáčkou.

Běločechratka obrovská

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk běločechratky obrovské měří 100-300mm, je brzy široce nálevkovitý, na okraji jemně rýhovaný. Zbarvený je bíle až okrově nažloutle. Lupeny jsou mírně sbíhavé, husté, vidlené, zbarvené bíle až krémově. Třeň o rozměrech 30-80x20-50mm je válcovitý, tuhý, bělavý. Dužnina mí intenzivní specifickou vůni. Běločechratka obrovská roste poměrně hojně, jednotlivě, ve skupinách nebo…

Bělokur rousný

Bělokur rousný se vyskytuje hojně ve Skandinávii, na Sibiři a v Severní Americe. Žije v nížinných lokalitách s močály a rašeliništi, živí se výhonky, pupeny a bobulemi. Lovecká sezona ve střední Evropě trvá od dubna do května, ve Skandinávii od září do ledna. Bělokur dosahuje délky asi 40cm a hmotnosti až 550g.   Maso bělokura rousného Maso bělokurů se na středoevropský trh dováží jen příležitostně ze Skotska. Tmavé, červenohnědé maso je…

Bělolanýž obecný

Patří do skupiny vřeckovýtrusných, doba výskytu je od července do září. Bělolanýž obecný je nápadný nepravidelnými, špinavě bílými až hnědavými hrbolatými plodnicemi. Plodnice mají hlízovitý tvar, připomínající bramboru, v průměru měří 50-150mm. Na řezu jsou zbarvené bělavě s narezlými nepravidelnými žilkami. Tento druh hub roste těsně pod povrchem půdy, v dospělosti často vyčnívá nad povrch. Vyskytuje se v létě většinou v hlinitopísčitých…

Bělopavučinec hlíznatý

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od července do října. Klobouk bělopavučince hlíznatého měří 50-100mm, je polokulovitý, potom vyklenutý až plochý, uprostřed většinou s malým hrbolkem, jemně vláknitý, v mládí bělavě vločkatě šupinkatý, později lysý. Zbarvený je béžově, červenohnědě a načervenale, na okraji je světlejší. Lupeny jsou připojené až krátce zoubkem sbíhavé, zbarvené bíle, později špinavě s hnědavým nádechem, na ostří jsou…

Bergsalami – fermentovaný, sušený

Tento jemný vepřový Rohwurst se vyrábí v horských oblastech Rakouska. Fermentované vepřové maso se udí nad horkým kouřem a suší se po dobu až 6 týdnů. Během procesu sušení se na obalu vytváří charakteristická bílá plíseň. Bergsalami měří 30cm a široký je 6cm.

Berner Zungenwurst – vařený

Brühwurst vyrobený z vepřového a hovězího masa, okořeněný muškátovým květem a oříškem, koriandrem a římským kmínem. Berner Zungenwurst se udí 6-7 dní ve studeném kouři a potom se vaří. Salám měří 20cm a široký je 5cm. Podává se studený, nakrájený na plátky.

Berneška velká

Berneška velká je největším a nejrozšířenějším druhem divokých hus na světě. Pochází ze Severní Ameriky, žije na prériích a polích poblíž jezer. Aklimatizovala se i v Evropě, vyskytuje se také ve Velké Británii, Skandinávii, Nizozemsku a Německu. Zdržuje se zde v parcích s vodními plochami, živí se trávou a vodními rostlinami. Berneška velká se loví zpravidla od listopadu do ledna. Dosahuje délky 90-100cm, hmotnosti 3-6,5kg.   Maso Bernešky…

Bez černý

BEZ ČERNÝ – latinsky Sambucus nigra, též je známý jako bezinka, bezinky, kozičky, smradinky, kašička, psí bez. Voňavý, léčivý i nebezpečný… Bez černý je keř, který si našel v kuchyních našich babiček místo díky své dostupnosti a všestrannosti. Pro léčebné účinky lze využít celou rostlinu. Ale pozor na listy a kůru, ty jsou při požití jedovaté. Původ a rozšíření Bez pochází z nejsevernějších oblastí v Evropě. Hojně se vyskytuje v Malé Asii, v…

Bierschinken - vařený

Jedná se o spařený Brühwurst. Vyrobený je z jemně mletého vepřového masa, prokládaného velkými kousky šunky a někdy také pistáciovými oříšky. Bierschinken se konzumuje studený, nakrájený na plátky. Je dlouhý 25cm a široký 10cm.

Bierwurst – vařený

Spařený Brühwurst je vyrobený z vepřového masa nebo ze směsi vepřového a hovězího masa. Je rovnoměrně protkaný tukem. Ochucuje se celým černým pepřem, hořčičným semínkem, paprikou a česnekem. Bierwurst se udí a obvykle se podává k pivu. Je dlouhý 20cm a široký 10cm.

Bílá corbina

Vyskytuje se v Tichomoří od jižní Aljašky až po Dolní Kalifornii. Ryby dosahují délky max. 1,65m a hmotnosti 40kg. Maso bílé corbiny je vhodné na všechny způsoby tepelné úpravy.

Bizon

Bizoní maso se vyznačuje nízkým obsahem tuku a cholesterolu, získává stále větší oblibu u spotřebitelů. V poslední době se začíná objevovat i v našich restauracích. Bizoní maso ve srovnání s masem hovězím má nižší obsah tuku a cholesterolu, ve 100g bizoního masa jsou jen 2-3g tuku. Maso se vyznačuje vysokým obsahem minerálních látek a hodnotných bílkovin, chutí vzdáleně připomíná zvěřinu nebo hovězí. Bizoní maso se často připravuje stejně jako…

Black pudding – vařený (Anglie)

Anglický masný výrobek z vepřové krve, cibule, ječmene a kostiček vepřového tuku. Jelito Black pudding se ochucuje obvykle bylinkami, někdy kořením. Vyrábí se v mnoha regionálních variantách. Jelito měří 30cm a široké je 4cm.

Black pudding – vařený (Skotsko)

Skotské jemné jelito z vepřové krve, hovězího loje, ovesných vloček a cibule. Z použitého koření převládá pepř. Jelito Black pudding měří 50cm a široké je 8cm.

Blanquillo

Je rozšířený podél západního pobřeží Severní Ameriky. Tělo ryby je protáhlé, s dlouho hřbetní a řitní ploutví. Zbarvení těla je hnědavě zelené, ocasní ploutev je žlutá. Blanquillo dosahuje délky 1m a hmotnosti 5kg. Maso je jemné, bílé, vhodné na všechny způsoby úpravy. Nejlépe chutná smažené.

Blanšírování

Blanšírování je název, který pochází z původního francouzského slova „blanchir“ – v překladu zbělit, někdy se nesprávně používá slovo blanžírování. Původně tento francouzský výraz tedy znamenal kuchařskou techniku pro čištění ovoce a zeleniny, a také bělení masa - jemné maso krátce ponořené do horké vody totiž zbělá a zůstane šťavnaté i při dalším zpracování. Spařování potravin – odborným výrazem blanšírování – je způsob tepelné úpravy, kdy…

Blaťácké zlato

 BLAŤÁCKÉ ZLATO je tradiční český měkký sýr s dlouhou historií. Historie a současnost Blaťácké zlato začalo v roce 1939 vyrábět Mlékárenské družstvo táborské podle podobného typu italského sýra Bel Paese. V současnosti Blaťácké zlato vyrábí mlékárna společnosti Madeta Řípec u Veselí nad Lužnicí.  Vzhled, chuť, vůně… Blaťácké zlato je měkký sýr pružné konzistence s povrchem zlatooranžové barvy. Má typickou sýrově mléčnou příjemně…

Bleu d´Auvergne

BLEU D´AUVERGNE je polotvrdý francouzský sýr s vnitřní plísní určený ke krájení Vzhled, chuť, vůně… Bleu d´Auverge má různé rozměry - velký váží 1,5-3 kg, má průměr 20 cm a výšku 10 cm. Malé sýry váží 500 g-1 kg a mají průměr jen 10,5 cm. Sýr má tenkou vnější vrstvu, je prostoupen modrými žilkami. Bleu d´Auvergne je krémový, jeho chuť je výrazná, pikantní, slaná. Výroba Bleu d´Auvergne se vyrábí s přídavkem syřidla a po rozřezání a…

Bloedpens – vařený

Bloedpens je bruselská masná specialita, nazývaná také „bloempanch“. Jedná se o černé jelito, zpravidla vyráběné z hovězí krve, proložené kousky masa z vepřové hlavy, plněné do hovězích střev. K ochucení slouží skořice a muškátový oříšek. Jelito Bloedpens je dlouhé 40cm a široké 15cm.

Blok Ozorkowy – vařený

Jedná se o tmavou tlačenku vyrobenou z vepřové krve. Na řezu jsou kostičky tuku a velké kusy nakládaného jazyku a vepřového masa. Blok Ozorkowy je dlouhý 36cm a široký 13cm. Tlačenka se může podávat studená i teplá, před podáváním se obvykle odstraňuje silný obal.

Blood sausage – vařený

Blood sausage je vepřové jelito. Existuje v různých variantách, výrobci se inspirují německou, britskou, polskou, francouzskou nebo jinou předlohou. Jedná se o specialitu vyráběnou řezníky s evropskými kořeny. Jelito blood sausage měří 12cm a široké je 5cm.

Bluma

BLUMA je plod stromu Slivoň bluma - Prunus domestica, který s největší pravděpodobností vznikl křížením slivoně trnky a slivoně myrobalán, protože planá forma blumy nebyla dosud nikde objevena. Chutné, šťavnaté a zdravé ovoce Modré i červené blumy patří do skupiny plodů slivoní. Společně s nimi jsou zde ještě švestky a pološvestky, slívy, ryngle, mirabelky a renklódy. Blumy mají téměř stejné pozitivní účinky na lidské zdraví jako švestky,…

Bockwurst – vařený

Jedná se o Brühwurst připomínající frankfurtský párek. Bockwurst je vyrobený z telecího a vepřového masa, mírně se udí. Někdy se k výrobě Bockwurstu používá jehněčí nebo drůbeží maso. Tento masný výrobek se koření bílým pepřem a paprikou, zřídka také bylinkami. Bockwurst je dlouhý 10cm a široký 3cm.

Bodlok žlutočelý

Je rozšířený od Rudého moře až po Francouzskou Polynésii a Japonsko. Do Evropy se bodlok žlutočelý dováží ze Seychel. Ryby dorůstají do délky max. 50cm. Zbarvení těla je hnědé, bodlok je ale dokáže změnit na světlomodrou barvu. Přes oči až k zadnímu okraji střelí se táhne typická žlutá čelenka, horní pysk a skvrna před ocasem jsou také žluté. Ocasní trn je skalpelovitý, může způsobit hluboké řezné rány. Filetovaný bodlok zbavený kůže je vhodný…

Boerewors – syrový

Boerewors je klobása vyrobená z hrubě mletého hovězího masa (někdy i z jiných druhů masa). Klobása má většinou tvar dlouhé spirály, je určená ke grilování. Kořeněná je muškátovým oříškem, hřebíčkem, koriandrem, novým kořením a octem. Klobása Boerewors je dlouhá 60-80cm a široká 3cm. Obvykle se podává s kukuřičnou kaší.

Bolen dravý

Boleni se vyskytují v tekoucích vodách a větších jezerech, žijí v hejnech. V mládí se živí drobnými živočichy, v dospělosti se stávají dravci a útočí na ryby, žáby i vodní ptactvo. Charakteristickým znakem bolenů je předsunutá spodní čelist a rozeklaná ústa, která sahají až k očím. Bolen dravý dosahuje délky až 1m, většinou měří jen 50cm a váží asi 3kg. Pokud odstraníme kosti, je bolen dobrou konzumní rybou. Připravuje se nejčastěji grilovaný,…

Bologna – vařený

Jedná se o měkký salám vyrobený z vepřového, hovězího nebo drůbežího masa. Salám Bologna se někdy udí, dlouhý je 30cm a široký 10cm. Často se podává smažený.

Boltcovitka mozkovitá

Patří do skupiny stopkovýtrusných, nově rosolovkoidních hub. Doba výskytu je od května do listopadu. Boltcovitka mozkovitá je nápadná houby s tlustými plodnicemi, které jsou 40-150mm dlouhé a 2-5mm silné. Ve stáří mohou plodnice srůstat až do několikametrových pásů. Svrchní strana je šedohnědá, pásovaná, jsou na ní chlupy. Spodní strana je v mládí tmavě fialová, později fialově hnědá až hnědá, vrásčitá až žilnatá. Za vlhka je plodnice pružná až…

Boltcovitka ucho Jidášovo

Patří do skupiny stopkovýtrusných, nově rosolovkoidních hub. Doba výskytu je od března do listopadu. Plodnice jsou široké 30-100mm a silné 1-3mm, zpočátku miskovité, brzy nepravidelné, šklebovité nebo ve tvaru ucha. Jsou bočně přirostlé k substrátu, většinou jsou vrásčité a velice pružné. Zbarvení je hnědé, skořicově hnědé až červenohnědé. Boltcovitka ucho Jidášovo hojně roste na mrtvém dřevě zejména černého bezu, ale i jiných listnatých stromů…

Bomba a Bahia

BOMBA, španělsky Arroz Bomba a BAHIA, španělsky Arroz Bahia jsou druhy krátkozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Rýže Bomba se pěstuje ve španělské Valencii, v okolí jezera Albufera. Její pěstování je zde tradicí sahající až do roku 1250. Rýže se dodnes zpracovává zčásti ručně a nejsou na ni použity žádné pesticidy ani umělá hnojiva. Mezi Španěly je velmi oblíbená, používají ji totiž k přípravě známé paelly. Jedná se o dražší…

Borůvka

BORŮVKA - latinsky Vaccinium myrtillus L, slovensky čučorietka - je známý modrý plod léčivé rostliny Brusnice borůvka. Nejzdravější lesní ovoce Malé plody lesních borůvek obsahují až neuvěřitelné množství antioxidantů, vitamínů a minerálů. Borůvky „prodlužují mládí“, mají léčivé i preventivní účinky. Původ a historie Kdo, kdy a kde poprvé objevil a ochutnal borůvky, nevíme. Dá se ale předpokládat, že se tak stalo velmi dávno někde v Eurasii…

Boterhammenworst – vařený

Jedná se o jemnou klobásu vyrobenou z telecího masa a vepřového tuku. Maso je fermentované, kořeněné zázvorem, pepřem, muškátovým oříškem a muškátovým květem. Jemně se udí a vaří. Klobása Boterhammenworst je dlouhá 24cm a široká 9cm. Podává se nakrájená na tenké plátky.

Botillo del Bierzo PGI – fermentovaný

Vepřová klobása vyrobená z kousků žebírek a ocásku, marinovaných v paprice, oreganu a česneku. Klobása se udí a suší, před podáváním se zpravidla vaří. Botillo del Bierzo obsahuje kosti, měří 20cm a široká je 12cm.

Boudin blanc de Liege – vařený

Delikátní bílá klobása – belgická specialita. Vyrábí se z kvalitního, jemně mletého vepřového masa. Zjemňuje se vejcem, chlebem, mlékem a cibulí, ochucuje se majoránkou. Klobása Boudin blanc de Liege měří 20cm a široká je 3,5cm.

Boudin blanc – vařený

Boudin blanc je jemná vařená klobása. Vyrábí se z mletého telecího, kuřecího, králičího nebo jiného bílého masa. Ochucená je čerstvými bylinkami. Tato klobása často obsahuje také smetanu, jedlé kaštany, houby nebo pravé lanýže. Boudin blanc měří 12cm a široký je 3cm.

Boudin noir á la flamande – vařený

Jelito vyrobené z vepřové krve a kostiček vepřového tuku. Do masové směsi se přidává cibule a rybíz, ochucuje se skořicí, smetanou a třtinovým cukrem. Boudin nori á la flamande je syté, mírně nasládlé, měří 18cm a široké je 3cm. Obvykle se podává s jablečným pyré.

Boudin noir – vařený

Boudin noir je jelito vyrobené z kousků vepřové kůže a vepřového masa. Masová směs může obsahovat smetanu, špenát, cibuli nebo jedlé kaštany. Boudin noir se stáčí do dlouhých spirál nebo se dělí na jednotlivé porce. Hodí se ke smažení a podává se s jablky. Jelito je dlouhé až 1m a široké 3cm.

Boudin – syrový nebo vařený

Boudin je cajunská světlá klobása, která se původně vyráběla z vepřového masa, rýže, cibule a bylinek. V současnosti může Boudin obsahovat i jiné druhy bílého masa, včetně krůtího nebo rybího. Varianta Boudin rouge obsahuje krev. Klobása měří 10cm a široká je 4cm.

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist