Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Blood sausage – vařený

Blood sausage je vepřové jelito. Existuje v různých variantách, výrobci se inspirují německou, britskou, polskou, francouzskou nebo jinou předlohou. Jedná se o specialitu vyráběnou řezníky s evropskými kořeny. Jelito blood sausage měří 12cm a široké je 5cm.

Bluma

BLUMA je plod stromu Slivoň bluma - Prunus domestica, který s největší pravděpodobností vznikl křížením slivoně trnky a slivoně myrobalán, protože planá forma blumy nebyla dosud nikde objevena. Chutné, šťavnaté a zdravé ovoce Modré i červené blumy patří do skupiny plodů slivoní. Společně s nimi jsou zde ještě švestky a pološvestky, slívy, ryngle, mirabelky a renklódy. Blumy mají téměř stejné pozitivní účinky na lidské zdraví jako švestky,…

Bockwurst – vařený

Jedná se o Brühwurst připomínající frankfurtský párek. Bockwurst je vyrobený z telecího a vepřového masa, mírně se udí. Někdy se k výrobě Bockwurstu používá jehněčí nebo drůbeží maso. Tento masný výrobek se koření bílým pepřem a paprikou, zřídka také bylinkami. Bockwurst je dlouhý 10cm a široký 3cm.

Bodlok žlutočelý

Je rozšířený od Rudého moře až po Francouzskou Polynésii a Japonsko. Do Evropy se bodlok žlutočelý dováží ze Seychel. Ryby dorůstají do délky max. 50cm. Zbarvení těla je hnědé, bodlok je ale dokáže změnit na světlomodrou barvu. Přes oči až k zadnímu okraji střelí se táhne typická žlutá čelenka, horní pysk a skvrna před ocasem jsou také žluté. Ocasní trn je skalpelovitý, může způsobit hluboké řezné rány. Filetovaný bodlok zbavený kůže je vhodný…

Boerewors – syrový

Boerewors je klobása vyrobená z hrubě mletého hovězího masa (někdy i z jiných druhů masa). Klobása má většinou tvar dlouhé spirály, je určená ke grilování. Kořeněná je muškátovým oříškem, hřebíčkem, koriandrem, novým kořením a octem. Klobása Boerewors je dlouhá 60-80cm a široká 3cm. Obvykle se podává s kukuřičnou kaší.

Bolen dravý

Boleni se vyskytují v tekoucích vodách a větších jezerech, žijí v hejnech. V mládí se živí drobnými živočichy, v dospělosti se stávají dravci a útočí na ryby, žáby i vodní ptactvo. Charakteristickým znakem bolenů je předsunutá spodní čelist a rozeklaná ústa, která sahají až k očím. Bolen dravý dosahuje délky až 1m, většinou měří jen 50cm a váží asi 3kg. Pokud odstraníme kosti, je bolen dobrou konzumní rybou. Připravuje se nejčastěji grilovaný,…

Bologna – vařený

Jedná se o měkký salám vyrobený z vepřového, hovězího nebo drůbežího masa. Salám Bologna se někdy udí, dlouhý je 30cm a široký 10cm. Často se podává smažený.

Boltcovitka mozkovitá

Patří do skupiny stopkovýtrusných, nově rosolovkoidních hub. Doba výskytu je od května do listopadu. Boltcovitka mozkovitá je nápadná houby s tlustými plodnicemi, které jsou 40-150mm dlouhé a 2-5mm silné. Ve stáří mohou plodnice srůstat až do několikametrových pásů. Svrchní strana je šedohnědá, pásovaná, jsou na ní chlupy. Spodní strana je v mládí tmavě fialová, později fialově hnědá až hnědá, vrásčitá až žilnatá. Za vlhka je plodnice pružná až…

Boltcovitka ucho Jidášovo

Patří do skupiny stopkovýtrusných, nově rosolovkoidních hub. Doba výskytu je od března do listopadu. Plodnice jsou široké 30-100mm a silné 1-3mm, zpočátku miskovité, brzy nepravidelné, šklebovité nebo ve tvaru ucha. Jsou bočně přirostlé k substrátu, většinou jsou vrásčité a velice pružné. Zbarvení je hnědé, skořicově hnědé až červenohnědé. Boltcovitka ucho Jidášovo hojně roste na mrtvém dřevě zejména černého bezu, ale i jiných listnatých stromů…

Bomba a Bahia

BOMBA, španělsky Arroz Bomba a BAHIA, španělsky Arroz Bahia jsou druhy krátkozrnné rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Rýže Bomba se pěstuje ve španělské Valencii, v okolí jezera Albufera. Její pěstování je zde tradicí sahající až do roku 1250. Rýže se dodnes zpracovává zčásti ručně a nejsou na ni použity žádné pesticidy ani umělá hnojiva. Mezi Španěly je velmi oblíbená, používají ji totiž k přípravě známé paelly. Jedná se o dražší…

Borůvka

BORŮVKA - latinsky Vaccinium myrtillus L, slovensky čučorietka - je známý modrý plod léčivé rostliny Brusnice borůvka. Nejzdravější lesní ovoce Malé plody lesních borůvek obsahují až neuvěřitelné množství antioxidantů, vitamínů a minerálů. Borůvky „prodlužují mládí“, mají léčivé i preventivní účinky. Původ a historie Kdo, kdy a kde poprvé objevil a ochutnal borůvky, nevíme. Dá se ale předpokládat, že se tak stalo velmi dávno někde v Eurasii…

Boterhammenworst – vařený

Jedná se o jemnou klobásu vyrobenou z telecího masa a vepřového tuku. Maso je fermentované, kořeněné zázvorem, pepřem, muškátovým oříškem a muškátovým květem. Jemně se udí a vaří. Klobása Boterhammenworst je dlouhá 24cm a široká 9cm. Podává se nakrájená na tenké plátky.

Botillo del Bierzo PGI – fermentovaný

Vepřová klobása vyrobená z kousků žebírek a ocásku, marinovaných v paprice, oreganu a česneku. Klobása se udí a suší, před podáváním se zpravidla vaří. Botillo del Bierzo obsahuje kosti, měří 20cm a široká je 12cm.

Boudin blanc de Liege – vařený

Delikátní bílá klobása – belgická specialita. Vyrábí se z kvalitního, jemně mletého vepřového masa. Zjemňuje se vejcem, chlebem, mlékem a cibulí, ochucuje se majoránkou. Klobása Boudin blanc de Liege měří 20cm a široká je 3,5cm.

Boudin blanc – vařený

Boudin blanc je jemná vařená klobása. Vyrábí se z mletého telecího, kuřecího, králičího nebo jiného bílého masa. Ochucená je čerstvými bylinkami. Tato klobása často obsahuje také smetanu, jedlé kaštany, houby nebo pravé lanýže. Boudin blanc měří 12cm a široký je 3cm.

Boudin noir á la flamande – vařený

Jelito vyrobené z vepřové krve a kostiček vepřového tuku. Do masové směsi se přidává cibule a rybíz, ochucuje se skořicí, smetanou a třtinovým cukrem. Boudin nori á la flamande je syté, mírně nasládlé, měří 18cm a široké je 3cm. Obvykle se podává s jablečným pyré.

Boudin noir – vařený

Boudin noir je jelito vyrobené z kousků vepřové kůže a vepřového masa. Masová směs může obsahovat smetanu, špenát, cibuli nebo jedlé kaštany. Boudin noir se stáčí do dlouhých spirál nebo se dělí na jednotlivé porce. Hodí se ke smažení a podává se s jablky. Jelito je dlouhé až 1m a široké 3cm.

Boudin – syrový nebo vařený

Boudin je cajunská světlá klobása, která se původně vyráběla z vepřového masa, rýže, cibule a bylinek. V současnosti může Boudin obsahovat i jiné druhy bílého masa, včetně krůtího nebo rybího. Varianta Boudin rouge obsahuje krev. Klobása měří 10cm a široká je 4cm.

Boutefas AOC – fermentovaný, částečně sušený

Jedná se o jemně uzený Rohwurst vyrobený z masa tučných vepřů. Masová směs se ochucuje česnekem, koriandrem a bílým vínem, plní se do vepřového žaludku. Nakonec se nakládá podle tradiční receptury. Boutefas se vždy podává vařený, může se konzumovat zastudena, nakrájený na plátky. Tento masný výrobek měří 13cm a široký je 11cm.

Braadworst – syrový

Braadworst je dlouhá klobáska vyrobená ze syrového vepřového masa. Nazývá se také „sucjis“, k dostání je i točená. Měří 13cm a široká je 2,5cm. Tato klobása se obvykle podává grilovaná nebo smažená se šťouchanými bramborami a majonézou nebo hořčicí.

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist