Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Chaource

CHAOURCE je měkký sýr s bílou plísní pocházející ze stejnojmenného města ve Francii. Vzhled, chuť, vůně… Tento sýr se vyrábí ve dvou velikostech - menší má průměr 8 cm a váží 200 g, větší chaource má průměr 11 cm, vysoký je 6 cm a váží zhruba 450 g. Zralý sýr má lehce ořechovou chuť, mladý má chuť slabě nakyslou. Obsah tuku v sušině je 50 %.  Výroba Tento sýr je vyroben z kravského mléka. Po přidání syřidla se během 24 hodin mléko srazí a…

Cheddar

CHEDDAR je sýr určený ke krájení pocházející z Velké Británie. Původ a výskyt Za dávných časů byla Anglie jediným místem, kde se sýr cheddar vyráběl, dnes se ale jeho výroba rozšířila do mnoha a mnoha dalších zemí, protože sýr cheddar není chráněn žádnou ochrannou značkou původu. Vzhled, chuť, vůně… Tvar tohoto sýru je válcovitý o průměru 40 cm, výšce 40 cm a hmotnosti 25 kg. Vyrábí se i menší bochníky vážící 2 kg. Těsto má pevnou…

Cheerios – vařený

Cheerios jsou červené, velmi pikantní koktejlové vuřtíky. Vyrábějí se z vepřového masa, měří 8cm a široké jsou 2,5cm. Cheerios se mohou podávat studené nebo ohřívané.

Cheshire

CHESHIRE je sýr určený ke krájení pocházející z Velké Británie. Původ a historie Tento sýr pochází z Velké Británie, kde se vyrábí v hrabství Cheshire a přilehlých oblastech. Cheshire je znám již od Velkého Říma a první zmínku o něm nalezneme již v 11. století. Vzhled, chuť, vůně… Cheshire má kulatý tvar, průměr 30 cm, výšku 35 cm a váží zhruba 22 kg. Sýrové těsto je drobivé, bílé, kůrka je žlutohnědá. Obsah tuku v sušině je 50 %. Chuť…

Chevrotin

CHEVROTIN je polotvrdý sýr určený ke krájení, původem z Francie. Původ a historie Sýr Chevrotin se začal vyrábět v 17. století v alpském podhůří, v oblasti Savoyard Chablais, Bauges a Aravis. Zde byly odjakživa zhoršené zemědělské podmínky, jediným domestikovaným zvířetem zde jsou v podstatě kozy, které zvládají místí alpské podmínky podobně jako kamzíci. Právě z jejich mléka je sýr Chevrotin dodnes vyráběn. Současnost Od roku 2002 nosí sýr…

Chilli

Koření připravované z drcených nebo mletých červených chilli papriček, jež mají latinský název Capsicum frutescens. Patří mezi lilkovité. Hojně se používá v Indii a v Jižní Americe, odkud přišlo do Evropy a zdomácnělo zde, především v jižních oblastech. Nejznámější odrůdy jsou Jalapeňo, Serrano, Poblano, Anaheim, Kenia a Banana. Velmi ostrá je odrůda Habanero. Vůbec nejpálivější je indická odrůda Tezpur. Odrůdám pěstovaným v Itálii se říká…

Chilli omáčky a pasty - Tabasco

Tabasco je ryze přírodní produkt. Od září do prosince se lusky chilli sklízí a ještě v den sklizně jsou rozdrceny a smíchány s malým množstvím soli. Poté se směs naplní do cejchovaných skleniček a tři roky ve skladech zraje, kvasí a rozvíjí aroma. Následuje proces, kdy se ze směsi vypustí nežádoucí tekutina a přidá se bílý vinný ocet a směs se pak měsíc bez přestání míchá. Nakonec se odstraní semena a zbytky slupek, červená omáčka se naplní do…

Chilli papričky

Paprika patří mezi zeleninu plodovou a sušená pak také mezi koření, čerstvé chilli papriky ale patří do obou kategorií. Chilli papriky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik. Základní druhy chilli papriček Chilli papričky se dělí do následujících druhů: Capsicum annuum - velké sladké papriky (kapie), cayenne, jalapeňos a chiltepin Capsicum frutescens - tabasco Capsicum chinense - naga, habanero Capsicum pubescens – roboto…

Chilli paprika

CHILLI PAPRIKA – nebo také feferonka, případně kajenský i kayenský pepř, latinsky Capsicum annuum, anglicky chilli pepper, francouzsky piment, německy Pfefferschote nebo italsky peperoncino patří k druhu paprika setá.Má mnoho druhů s plody různých tvarů, barev i ostrosti. Velmi ostrá zelenina Chilli papričky – feferonky jsou používány od dávných dob jako koření, ale mají i velké preventivní a zdravotní účinky na lidský organismus. Čím sytější…

Chilský langostino

Polokrab tohoto druhu se vyskytuje u pobřeží Chile, prodává se spolu s druhem Pleurocodes monodon. Oba druhy jsou si velmi podobné. Chilský langostino má zploštělé tělo, klepeta jsou poměrně široká. Zadeček je silně zploštělý, stočený. Maso je velmi chutné. Do Evropy se dováží pouze mražené nebo konzervované, používá se při přípravě salátů a koktejlů.

Chilský mořský pavouk

Je rozšířený od jihu Chile až po jižní Argentinu, loví se pouze v Chile. Charakteristickým znakem chilského mořského pavouka je široký, okrouhlý hřbetní krunýř s mnoha drobnými trny na povrchu. Maso je velmi chutné, vhodné k vaření. Do Evropy se tento druh kraba vůbec nedováží.

Chionka jedlá (Quahog)

Je rozšířená podél amerického pobřeží Atlantiku, má zde velký hospodářský význam. V Evropě se tyto mušle vyskytují podél anglického a francouzského pobřeží Lamanšského průlivu, u francouzského pobřeží Atlantiku, v Biskajském zálivu, u jihu Španělska, Portugalska a ve Středomoří. V těchto oblastech jsou chionky jedlé úmyslně vysazovány. Schránky jsou vejčité, silnostěnné a poměrně hladké, pokryté tenkými žebry. Povrch lastur je pískově zbarvený,…

Chipolata – syrový

Chipolata je dlouhá klobása obvykle vyráběná z libového vepřového masa a vepřového sádla. K dostání však jsou i klobásy vyrobené z jiných druhů masa. Koření používá každý výrobce jiné. Chipolata je dlouhá 18cm a široká 2cm. Podává se smažená nebo grilovaná, bývá také součástí obložených talířů. Bývá často součástí rautů, podává se zabalená do plátků slaniny. Na Vánoce nesmí chybět u pečeného krocana.

Chistorra – syrový nebo sušený

Chistorra je velmi dlouhá, tenká klobása. Vyrábí se z vepřového a někdy i z hovězího masa. Je silně kořeněná paprikou, má proto červenou barvu. Tato klobása může být čerstvá nebo sušená, má měkkou konzistenci a podává se smažená. Chistorra je dlouhá 60cm a široká 2cm.

Chlebovník

CHLEBOVNÍK RŮZNOLISTÝ - latinsky Artocarpus heterophyllus - anglicky nangka nebo jackfuit, francouzsky fruit de Jackques, německy Jackfrucht má  plody, které patří k největším na světě. Na celém světě roste přibližně 50 druhů chlebovníku, tyto ale patří k nejdůležitějším. Používá se jako ovoce i jako zelenina. Exotické plody, které se využívají jako ovoce i zelenina Plody dvou základních druhů chlebovníku - chlebovníku obecného a chlebovníku…

Chlorella

Jedná se o sladkovodní řasu, nemá mořskou příchuť. Obsahuje vitamin B, vitamin C, betakaroten, vápník, železo, esenciální aminokyseliny a vlákninu. Chlorellu v tabletkách u nás zakoupenou můžeme zapíjet nebo cucat - má hojivé účinky v dutině ústní.

Chmurnatka třásnitá

Je rozšířená v severním Tichomoří u pobřeží Japonska a od Beringova moře po Dolní Kalifornii. Dospělé ryby žijí v hloubkách od 300 do 900m, mladší ryby se zdržují v mělkých úsecích. Zbarvení těla je načernalé nebo zelenavě šedé. Chmurnatka třásnitá dorůstá do délky max. 1m, prodává se většinou o délce 40-60cm a hmotnosti 2-8kg. Maso je křehké, vhodné k pošírování a dušení. Při tepelné úpravě stačí jen mírně kořenit.   Do čeledi…

Chňapal červený

Chňapal červený se loví v severozápadních oblastech Atlantského oceánu, v USA je nejvyhledávanějším chňapalem vůbec. Ryby mají trojúhelníkovou hlavu a výrazně rozestoupené koutky úst. Prodávají se o hmotnosti asi 3kg. Maso je bílé, obsahuje málo větších kostí. Je vhodné na všechny způsoby tepelné úpravy. Chňapal vcelku se hodí také k plnění nádivkou.

Chňapal císařský

V Indopacifiku je z hospodářského hlediska nejdůležitější chňapalovitou rybou. Nejhojněji se vyskytuje u pobřeží Austrálie. Ryby dorůstají do délky max. 1m, v prodeji jsou většinou menší kusy. Vzhledem a kvalitou masa se chňapal císařský podobá chňapalovi červenému. Maso je bílé, chutné, vhodné ke smažení a grilování.

Chňapal dvouskvrnný

Je rozšířený od Rudého moře až po Tichomoří. Mladé ryby mají na hřbetě dvě světlé skvrny, které v dospělosti mizí. Zbarvení je stříbřité s nádechem dočervena. Chňapal dvouskvrnný je vhodný především na smažení. Po jeho konzumaci byly na ostrovech v jižním Tichomoří zaznamenány případy otravy.

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist