Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Durian

DURIAN je rod třiceti druhů tropických stromů, z kterých ale jen devět plodí jedlé ovoce. Mezinárodně nejznámější je durian cibetkový – latinsky Durio zibethinus, ostatní druhy mají jen lokální význam. Exotické ovoce, které nevoní, ale báječně chutná Plody durianu nepříjemně páchnou, ale mají nezaměnitelnou lahodnou chuť. Dužinu plodů je možné konzumovat v různém stupni zralosti a používá se především k ochucení mnoha potravin v kuchyni…

Dürre im Kranz – vařený

Tento Brühwurst je tmavý, vrásčitý, vyrobený z libového hovězího a vepřového masa. Masová směs je proložená malými kousky tuku a okořeněná bylinkami. Tvaruje se do věnce, potom se spařuje, udí a suší. Dürre im Kranz je dlouhý 34cm a široký 4cm. Podává se studený, nakrájený na plátky.

Dušená šunka

Tento výrobek se nasolí, naplní do střeva nebo do formy a poté se tepelně opracuje v páře nebo v horké vodě. Teplota ve středu výrobku je 60-70 stupňů Celsia. Některé druhy šunky se ještě před záhřevem krátce udí.

Dušení

Dušení na rozdíl od vaření probíhá v uzavřeném hrnci nebo pekáči, potraviny můžeme dusit přímo na sporáku, ale také v troubě. Na sporáku nejčastěji dusíme maso, ryby a zeleninu, v troubě masové závitky, hovězí pečeni, rýži nebo třeba i kroupy. Potraviny je možné dusit v hrnci nebo i v pánvi. Opečením masa před dušením snížíme ztrátu cenných látek. Ve stejné varné nádobě, kde budeme maso dusit, opečeme nejdříve plátky, závitky nebo rolády ze…

Dušení hovězího masa

Dušení hovězího masa  je v některých případech časově poměrně náročné, ale výsledná jídla, pokud se připravují opravdu pečlivě, jsou chutná a šťavnatá. Hovězí pečeně připravujeme dušením šťavnatých částí hovězího masa, jako je například kýta, plec nebo roštěná. Porcujeme je na kusy o váze půl až jeden kilogram, v některých případech ale i jeden a půl až dva kilogramy. Pro dobu dušení j ale důležitější než váha šířka kusu masa, které krájíme tzv…

Dušení ryb

Dušení ryb je poměrně jednoduchá a velmi rychlá tepelná úprava. Takto připravené ryby jsou chutnější a maso také ztratí méně hodnotných látek, než třeba při vaření. K dušení jsou vhodné ryby větší a masitější, rozdělené na porce. Ryby s nevýraznou chutí je dobré před dušením marinovat. Dušení probíhá v nižším širším kastrolu nebo větší pánvi pod pokličkou na mírném ohni, případně v ohnivzdorné zakryté míse v troubě. Dušení do změknutí v…

Dušení ryb, mořských plodů a zeleniny

Dušení je velmi šetrný způsob přípravy různých potravin, protože téměř neztrácejí své výživné hodnoty, vitamíny, minerální a jiné látky, které obsahují. Dušení některých druhů masa trvá poněkud déle, ale například ryby nebo zeleninu tímto způsobem připravíme poměrně rychle. Dušení ryb a mořských plodů Ryby a mořské plody dusíme ve vodě i ve vývaru, ale můžeme je dusit i v horkém tuku nebo na zelenině. Rychlé dušení v horkém tuku -  v hlubší…

Dusičnan (ledek, sanytr)

Je to sůl kyseliny dusičné. Zajišťuje údržnost masných výrobků a stabilizuje jejich barvu.

Dusitanová nakládací sůl

Jde o směs kuchyňské soli a dusitanu (nitritu). Používá se při nakládání. Jsou pevně stanovené hraniční hodnoty povoleného množství této soli.

Dýchání

Jde o proces odpařování vlhkosti v průběhu zrání syrových šunek nebo fermentovaných salámů.

Dýně

DÝNĚ - správně tykve - latinsky Cucurbita pepo -  jsou na celém světě velmi oblíbený druh zeleniny. Dýní se na světě pěstuje mnoho různých druhů a odrůd, všechny - dokonce i dýně okrasné - jsou jedlé. Do rozsáhlé skupiny tykví patří také patizon, cuketa a rondini. Zelenina s mnoha možnostmi použití v kuchyni Historie a současnost V jižní a střední Americe rostly dýně již před více než 10 000 lety. V současné době je známo několik set různých…

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist