Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Kapara trnitá - kapary (Capparis spinosa)

Jinak také kaprlata. Používáme poupata - čerstvá, v oleji, solném láku nebo v octovém nálevu. Chuť kaparů je ostrá, natrpklá. Mají lehce kořenitou chuť, v láku nakyslou. Dělíme je do jakostních tříd: nad 13mm - Gruesas, 11-13mm - Fines, 9-11mm - Capottes, 8-9mm - Capucines, 7-8mm - Surfines, méně než 7mm - Nonpareilles. Nejmenší kapary jsou nejcennější. V italské kuchyni se kapary často používají k dochucení pokrmů z telecího masa, dále jsou…

Kapr obecný

Původně kapr pochází z Asie, je zde uměle chován v rybnících. Do Evropy se dostal ve 13.-15. století a časem se stal nejdůležitější chovnou rybou. Není náročný, žije ve stojatých vodách s nízkým obsahem kyslíku. Kapr může dosahovat délky až 1m, v prodejnách nabízejí ryby staré 3 roky o délce 30-40cm a hmotnosti 1-2kg. Kapr obecný je vysokohřbetá ryba s dlouhou hřbetní ploutví, na horním rtu má pár krátkých a pár dlouhých vousků. Původní, divoká…

Karambola

KARAMBOLA - latinsky Averrhoa carambola, anglicky collision, francouzsky collision , německy Kollision, italsky collisione - je exotické tropické ovoce atraktivního vzhledu, které se v posledních letech do Evropy dováží celoročně. Tropické dekorativní a chutné ovoce Karambola, které se také říká čínská hvězdice nebo malajská hvězda je velmi zdravé tropické ovoce příjemné sladce nakyslé chuti bez výrazného aroma. Má zajímavý dekorativní vzhled…

Karas obecný

Karas obecný je rozšířený od Irska a Anglie až po východní Rusko. Žije v mělkých tůních a jezerech s hustým porostem. Tělo ryby je zploštělé, kaprovitého tvaru. Zbarvení je zlatohnědé a na hřbetě tmavší než na břiše. Karas dorůstá délky max. 45cm a dosahuje hmotnosti asi 2kg. Zpravidla měří jen 25cm. Do prodeje se karas obecný dostane jen málokdy. Připravuje se nejčastěji smažený. Příbuznými druhy jsou karas zlatý a karas stříbřitý. Oba…

Kardamovník obecný - kardamom

Jinak také kardamom pravý, kardamám, amom. Používáme semena, sušená, mletá nebo celá. Kardamom má nasládle ostré, velmi jemné aroma. Chutná po citronu, bergamotu a kafru. Je důležitou součástí kari směsí, přidává se do koláčů, pečiva, perníku i do svařeného vína. Hodí se také do rybích pokrmů, nakládané zeleniny, do paštik, ale i do likérů či whisky. V arabských zemích bývá kardamomem aromatizována káva nebo čaj. Jeho chuť se rozvine až při…

Kari

Kari je nejznámější kořeninovou směsí. Pochází z Indie, vynalezli ji ale Angličané. Kari se skládá z mletých druhů koření, většina směsí obsahuje 10-20 jednotlivých koření, někdy i více. Žlutá barva směsi pochází z mletého kořene kurkumy. Pokud má směs barvu do červena znamená to, že obsahuje více chilli prášku a je tedy ostřejší. Dalšími přísadami ve směsi kari jsou pepř, nové koření, zázvor, kardamom, římský kmín, koriandr, ale také skořice,…

Kari pasty

Kari pasty jsou rozšířené a oblíbené v Indii, Thajsku a Indonésii. Existuje jich celá řada, jsou k dostání v různých barevných i chuťových variacích. Mají nejrůznější konzistenci - od pomazánek až po husté pasty. Skládají se z červených nebo zelených lusků chilli. Kari pasty obsahují zázvor, římský kmín, česnek, koriandr, přimíchávají se do nich také mleté arašídy a dušená cibule. Známe několik druhů kari past. Červená kari pasta - je rozšířená…

Karkade

Karkade, jinak také ibišek súdánský nebo květ malvy súdánské bývá součástí čajových směsí. Neobsahuje ale ani kofein ani tein. Povzbuzuje mozkovou činnost, snižuje hladinu cholesterolu. Karkade obsahuje přírodní vitamin C.

Karlovska lukanka – sušený

Bulharský pikantní salám vyrobený z vepřového a hovězího masa. Ochucený je římským kmínem a pískavicí. Karlovska lukanka má oválný tvar, salámy v přírodních střívkách pokrývá bílá plíseň. Varianta „Smyadovska lukanka“ je uzená, okořeněná kmínem. Salám Karlovska lukanka je dlouhý 22cm a široký 5cm. Podává se nakrájený na plátky.

Karob

Karob jsou semena rohovníku obecného, tzv. svatojánského chlebu. Používají se semletá na mouku a slouží jako náhražka kakaa. Neobsahují kofein, mají vysoký obsah vápníku, železa a hořčíku. Karob obsahuje také vitaminy C, D, B1 a provitamin A. Z karobového prášku můžeme uvařit kakao nebo jej přidáváme do bábovek a pudinků. V obchodech je k dostání i karobový sirup.

Kärtner Hauswürstel – fermentovaný, sušený

Rustikální Rohwurst vyrobený z vepřového a hovězího masa a z tuku. Masová směs je ochucená pepřem a česnekem. Kärtner Hauswürstel se nejdříve udí a potom suší. Strukturu může mít středně hrubou nebo hrubou, měří 22cm a široký je 2,5cm.

Kartoffelwurst – vařený

Tento Kochwurst má nízký obsah tuku, kostičky sádla se při výrobě nahrazují bramborami. Nakrájené brambory se promíchají s vepřovým masem, krví a jinými druhy masa, např. s hovězím. Kartoffelwurst je na povrchu vrásčitý, měří 45cm a široký je 4cm.

Käsekreiner – vařený

Jedná se o Brühwurst s hladkou konzistencí, vyrobený z vepřového masa. V náplni jsou kousky ementálu, které se při grilování rozpouštějí. Párky Käsekreiner jsou oblíbeným občerstvením, podávají se teplé v housce s hořčicí. Párek měří 15cm a široký je 2cm.

Kasseler Leberwurst – vařený

Jedná se o jemně uzený měkký Kochwurst, vyrobený z vepřových jater a kousků šunky. K ochucení se používá majoránka a bílý pepř, někdy také cibule. Kasseler Leberwurst je dlouhý 25cm a široký 7cm.

Kašťa bělavá - sassafras (Sassafras albidum)

Jinak filé prášek či filé gumbo. Používáme sušené listy a sušenou kůru. Sassafras má kořenitou chuť, není ostrý. Je oblíbeným kořením v kuchyních jižních států. Hodí se do zeleninových pokrmů, k rybám i drůbeži. Přidává se do jídel "z jednoho hrnce", zjemňuje pokrmy gumbos a kreolská jídla. Sassafras je možné koupit mletý jako prášek pouze v obchodech s kořením. Uchovává se v suchu a temnu, vzduchotěsně uzavřený.

Kaštanový med

KAŠTANOVÝ MED - med z květů kaštanu Původ a výskyt Med z nektaru kaštanovitých stromů se vyrábí nejčastěji v Americe, Japonsku a Evropě. Populární je zejména v Itálii, Francii a Řecku, kde se i pořádají festivaly kaštanového medu. Včely sbírají nektar na tento med na jaře, v květnu a červnu, kdy tyto stromy kvetou. Vzhled, chuť, vůně… Kaštanový med je tmavý, světle hnědý až hnědočerný. Díky vysokému obsahu fruktózy snadno krystalizuje. Má…

Kaszanka – vařený

Klobása vyrobená z vepřové krve smíchané s mletými játry, plícemi a tukem. Kaszanka je ochucená cibulí a majoránkou. Konzistence této klobásy je hrudkovitá díky pohankovým nebo ječmenným kroupám, které masová směs také obsahuje. Kaszanka měří 10cm a široká je 4cm. Podává se vařená nebo smažená.

Kaviár - nákup a uchování

Kaviár jsou vypreparované rybí jikry, teoreticky jej lze vyrobit z každého druhu ryb. Je ale jisté, že nejlepší a nejjemnější jsou jikry z jeseterů. Mistry v přípravě kaviáru jsou Rusové a Íránci, jeseteři se hojně vyskytují v Kaspickém moři. Druhy kaviáru Tobi-ko - Na Tchajwanu se tak nazývá kaviár z letounů (létajících ryb). Tento druh kaviáru má zářivě oranžovou barvu, zrna jsou menší, než má pstruží kaviár. V Evropě je tobi-ko k dostání…

Kdoule

KDOULOŇ OBECNÁ – KDOULE - latinsky Cydonia oblonga, anglicky quince,francouzsky coinge, německy Quitte nebo Schmeckbirne - je jediným druhem rodu Cydonia. Pro vlastní plody se pěstuje méně než ostatní ovocné stromy nebo keře, používá se i jako podnož pro jiné druhy ovoce, nejčastěji hrušky. Zdravé aromatické ovoce Kdoule již Hippokrates ve 4. století před naším letopočtem označoval jako pro člověka nejvíce prospěšné ovoce, Plinius Starší ho…

Kedlubna

KEDLUBEN- kedlubna, odborně brukev zelná kedluben - latinsky Brassica oleracea invar acephala var. gongylodes.anglicky kohlrabi nebo turnip cabbage, francouzsky chou-rave a také colrave, německy Kohlrabi, italsky cavolo rapa - je jedním z nejvíce rozšířených druhů košťálové zeleniny. Oblíbená zdravá zelenina Kedlubna v současné podobě je vyšlechtěnou formou brukve zelné. Patří mezi oblíbené druhy košťálové zeleniny, která je k dostání téměř po…

počet položek na stránku

Nejhledanější

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist