Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Roketa setá (Eruca sativa)

Patří do čeledi brukvovitých. Tato bylinka je známá také pod názvem rukola. Je vysoká až 50cm, květy v řídkých květenstvích jsou žlutobílé. Později se z nich vyvíjejí plody a semena. Ty mohou sloužit jako koření. Listy rokety obsahují vitamin C a hořčičné silice. Při sklízení se odtrhávají jednotlivě nebo je možné odříznout celou lodyhu. Po dozrání květenství se mohou sklízet semena, tzv. "hořčičná semena". Lisuje se z nich olej nebo se…

Roma, Ribe a Baldo

ROMA, RIBE a BALDO jsou mezinárodní názvy pro druhy rýže (Oryza sativa). Výskyt a historie Roma a Ribe se tradičně pěstují v různých oblastech Itálie, Ribe též ve Spojených státech amerických. Baldo pochází z Turecka, odkud se vyváží do světa. V omezeném množství se pěstuje i v USA. Vzhled a vlastnosti Odrůda Roma se definuje jako „superfino“, což znamená, že její zrna jsou hodně dlouhá. Délka zrn Ribe se různí a Baldo je rýže krátkozrnná.…

Roncal

RONCAL je tvrdý sýr původem ze Španělska. Původ Roncal pochází ze stejnojmenného údolí v Baskicku nedaleko francouzských hranic. Nese chráněné označení PDO, které zaručuje originální způsob výroby tohoto sýra. Vzhled, chuť, vůně… Sýr má tvar válce o hmotnosti 1-3 kg. Těsto je pevné s málo oky, má bíložlutou barvu. Kůrka je slámově žlutá nebo nahnědlá. Obsah tuku v sušině je 50 %. Chuť tohoto sýru je ořechová až pikantní. Čím je Roncal…

Rooibos

Rooibos je nápoj z tzv. červeného keře. Čaj připravený z této rostliny má výrazně červenou barvu. Obsahuje vitamin C, železo, vápník a fluór. Rooibos je běžně k dostání v našich obchodech.

Ropušnice obecná

Je rozšířená ve východním Atlantiku, vyskytuje se také ve Středozemním moři. Žije v hloubkách od 20 do 200m. Ropušnice obecná se ve střední Evropě prodává jen příležitostně. Ryby dorůstají do délky max. 50cm, většinou měří jen 30cm. Maso se prodává jen čerstvé, je pevné, bílé. Vhodným způsobem přípravy je dušení, ropušnice obecná nesmí chybět v tradiční francouzské rybí polévce – bouillabaisse. Menší ryby mívají zpravidla chutnější maso.

Ropušnice skvrnitá

Je rozšířená ve východním Atlantiku, vyskytuje se také ve Středozemním a Černém moři. Žije v mělkých vodách mezi skálami s porosty řas. Ropušnice skvrnitá se do střední Evropy téměř nedováží. Ryby dorůstají do délky max. 25cm, většinou měří jen 20cm. Na ocasní ploutvi mají tři hnědé příčné pruhy. Maso je lahodné chuti. Ropušnice se nejčastěji připravuje dušená, je také oblíbenou přísadou do rybích polévek.

Roquefort

ROUQEFORT je polotvrdý francouzský sýr s vnitřní plísní určený ke krájení. Původ a historie Rouquefort pochází údajně z francouzské oblasti Causes, první zmínky o něm můžeme nalézt už v roce 79 n. l. v díle Plinia Staršího „Historia naturalis“, byl to i oblíbený sýr Karla VI. Dle legendy byla výroba sýra objevena, když jistý mladík obědvající svůj ovčí sýr zahlédl nedaleko krásné děvče, rozběhl se za ním a zanechal svůj oběd v jeskyni. Po…

Rosette de Lyon – sušený

Jedná se o nejznámější lyonský salám, vyrobený z tučné vepřové krkovice. Salám se nechává pomalu vyzrát. Měří 50cm, široký je 5,5cm a má růžovou barvu. Podává se nakrájený na tenké plátky.

Rosolovec červený

Patří do skupiny stopkovýtrusných, nově rosolovkoidních hub. Doba výskytu je od července do října. Rosolovec červený je nápadná houba s nálevkovitou až jazykovou plodnicí. Plodnice je vysoká 40-150mm, v mládí je zbarvená lososově červeně až oranžově, ve stáří korálově červeně až červenohnědě. Třeň je bělavý, bočně rozčísnutý. Rosolovec červený roste velmi vzácně ve skupinách na tlejícím dřevě, zpravidla ponořeném pod povrchem půdy. Vyskytuje se…

Rosolovka mozkovitá

Patří do skupiny stopkovýtrusných, nově rosolovkoidních hub. Doba výskytu je od května do října. Rosolovka mozkovitá je velice nápadná houba, s plodnicemi širokými 10-40mm. Plodnice jsou zbarvené zlatožlutě, ve stáří až žlutooranžově, vzácně také bělavě. Jsou rosolovité, mozkovitě zprohýbané až laločnaté. Za suchého počasí vysychají do tenké blanky a po zvlhčení znovu oživují. Rosolovka mozkovitá roste hojně na odumřelých větvičkách listnatých…

Rosolozub huspenitý

Patří do skupiny stopkovýtrusných, nově rosolovkoidních hub. Doba výskytu je od července do listopadu. Rosolozub huspenitý vytváří plodnice široké 20-60mm a silné až 10mm. Jsou jazykovité nebo ploše lžičkovité, ztuha rosolovité, bočně přirostlé nebo krátkotřenné. Zbarvení je mléčné nebo vodnatě bílé, vzácněji šedomodré až hnědavé. Na spodní straně jsou měkké ostny. Rosolozub huspenitý roste hojně ve vlhkých obdobích na rozkládajících se…

Rotelle/Ruote

Jde o těstoviny ve tvaru koleček.

Routa vonná (Ruta graveolens)

Jinak ruta, rutka, routa domácí. Používáme listy, čerstvé nebo sušené. Routa má kořenitou, trochu hořkou a nakyslou chuť. Lze jí ochutit luštěniny, houby, špenát, kapustu,sýrové pokrmy i saláty. V sušené podobě je k dostání pouze v lékárnách. Uchovává se v suchu a temnu. Čerstvá routa na trhu nebývá, je možné vypěstovat ji na zahrádce. Zabalená do kuchyňského papíru a vložená do mikrotenového sáčku vydrží v chladničce několik dní.

Rozchlipka písečná

Je hojně rozšířená  podél evropského pobřeží Atlantiku, v Jaderském moři a v Černém moři. V Americe se intenzivně loví a patří zde k ceněným mlžům. Lastury rozchlipky písečné jsou zbarvené béžově až šedě. Mají asymetrický tvar, na jejich povrchu jsou soustředné prstence. Na špičatější straně od sebe lastury trochu odstávají. Menší mušle tohoto druhu se konzumují syrové, větší se dusí v páře nebo zpracovávají do nádivek. Vhodným způsobem…

Rozchodník skalní (Sedum reflexum)

Patří do čeledi tlusticovitých. Bylinka je asi 10cm vysoká, listy jsou zašpičatělé, modravě zelené nebo načervenalé. Květy jsou malé a mají žlutou barvu. Listy ani vrcholky lodyžek se nehodí k sušení, mohou se ale zmrazovat. V kuchyni se používají i čerstvé listy, nahrubo nasekané. Chutnají svěže nakysle, mají mírně nahořklé aroma. Hodí se k okořenění omáček a zeleniny, přidávají se do salátů a bylinkových dresinků. Tato bylina obsahuje hořčiny,…

Rozmarýna lékařská (Rosmarinus officinalis)

Jinak také rozmarýn nebo merdov. Používáme listy, čerstvé a sušené. Chuť rozmarýny je kořenitá, pryskyřičnatá. Čerstvá má hodně aromatickou vůni. Sušená je trpká a trochu hořká. Rozmarýna je oblíbená ve středozemní a středoevropské kuchyni. Hodí se k luštěninám, bramborám, k rajčatům, cuketám či k lilkům, ochucuje se jí také vepřové maso a drůbež, zvěřina i jehněčí. Čerstvou i sušenou rozmarýnu je možné zakoupit v každém supermarketu. Čerstvé…

Roztíratelné masné výrobky (pomazánky)

Jedná se o měkké, roztíratelné výrobky. Jejich roztíratelnost umožňuje relativně vysoký obsah tuku. Kvůli prodloužení trvanlivosti a typickému aroma se některé druhy těchto výrobků ještě udí. Klasickým příkladem roztíratelných masných výrobků je metský salám nebo čajovka.

Ruční přístroje

Kuchyňské přístroje se uplatňují především v přípravné fázi vaření. Používají se k mletí, drcení, krájení nebo míchánísurovin, a protože nejsou závislé na elektrickém proudu a nemusí se třeba jako u elektrického robota sestavovat, jsou k dispozici vlastně vždy a všude. Navíc se snadno udržují a čistí, téměř u nich nedochází k žádným poruchám - výjimku tvoří snad jen materiálové opotřebení, kterému se ale po určité době používání nevyhne ani ten…

Rudoušek uťatý

Patří do skupiny lupenatých, doba výskytu je od června do listopadu. Klobouk rudouška uťatého měří 40-100mm, je vyklenutý, brzy plochý až uprostřed vmáčklý, na okraji dlouho podvinutý, často zvlněný, lysý. Zbarvený je plavě okrově až hnědě. Lupeny jsou široce připojené až krátce sbíhající, krémové až nahnědlé. Třeň o rozměrech 30-70x10-20mm je válcovitý, na vrcholu pomoučený, vláknitý. Zbarvený je bělavě až nahnědle. Dužnina má violkově…

Rukola

RUKOLA - latinsky  Rucola selvatica, v zahraničí známá a pěstovaná jako Wild Rucola - přezimující rukola - je v poslední době stále více oblíbená salátová rostlina. Roketa je rukole botanicky příbuzná a chuťově podobná, má ale jiný tvar listů. Velmi zdravá zelenina Rukola i roketa jsou jarní zelené salátové rostliny s ostřejší chutí, které mají zajímavé pozitivní účinky na lidský organismus. Mohou se konzumovat čerstvé, chutné jsou i tepelně…

počet položek na stránku

Nejhledanější

Nejsou zde žádné hledané položky.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist