Gastroslovník

Zde najdete snad úplně vše o nejrůznějších potravinách a surovinách - ovoci, zelenině, masu, rybách, luštěninách atd. Nechybí ani jednoduché vysvětlení různých kuchařských výrazů nebo gastronomických názvů postupů. V tomto rozsáhlém gastronomickém slovníku najdete požadované informace nejen podle abecedy, ale i pomocí fulltextového vyhledávání. Pro ještě jednodušší a rychlejší hledání lze využít i jednotlivé kategorie.

Americká kuchyně

Americká kuchyně je podobně jako například australská kombinací kuchyně původní a přistěhovalecké. V první etapě svého vývoje byla ovlivněna kuchyní indiánskou. Indiáni totiž přistěhovalce naučili využívat a také pěstovat místní potraviny, především brambory, kukuřici a rajčata. Do tohoto základu pak postupně přistěhovalci přidávali kuchyni anglickou, italskou, francouzskou, německou a holandskou, ale i mnohé další. Tak vlastně ani typická…

Amur bílý

Pochází z Číny a povodí řeky Amur. Dnes se amur chová uměle také v Evropě. Žije v hlubokých a klidných jezerech, pomalu tekoucích řekách a chová se i v rybnících. Živí se jen rostlinnou potravou. Amur bílý dosahuje délky až 1,20m, tělo je pokryto velkými šupinami, hlava je velká se širokou bezvousou tlamou. Maso amura je velmi chutné, má však mnoho kostí. Hodí se především na přípravu rybích nádivek.

Ananas

ANANAS - latinsky Ananas comosus, známý také jako Pineapple, Nanas nebo Pina je velmi chutné a osvěžující exotické ovoce. Krásný, chutný, osvěžující, zdravý… Ananas je pro svůj nezaměnitelný vzhled, výraznou chuť i vůni a dokonce i částečné léčivé účinky právem považován za „krále“ tropického ovoce. Ananas je ideální konzumovat syrový, ale má mnohostranné využití v studené i teplé kuchyni, nasladko, naslano i na pikantní způsob. Původ a…

Andělika lékařská

ANDĚLIKA – latinsky Archangelica officinalis, slovensky Archangelika lékarska, anglicky Garden Angelica je bylinka z čeledi miříkovitých. Konzumuje se syrová i vařená. Má anýzovou vůni. Andělská bylinka od vody Andělika se řadí k nejcennějším léčivým rostlinám. Její účinky se užívají již od nepaměti. Mniši ji používali jako lék proti moru. Původ a výskyt Původní místo výskytu anděliky lékařské je střední a severní Evropa a severní Asie. U…

Andouillette – vařený

Jedná se o neuzenou venkovskou klobásu, vyrobenou z kusů mrštěk a vepřového masa. Andouillette se zpravidla griluje a podává teplá s hořčicí. Má charakteristickou ostrou vůni. Klobása Andouillette měří 15cm a široká je 4cm.

Andouille – vařený

Klobása Andouille se vyrábí z vepřových drštěk a střívek nakrájených na proužky a nakládaných do slaného nálevu. Nakrájená střívka se rolují a plní do širších střev, potom se vaří a někdy i udí. Klobása se konzumuje zastudena, nakrájená na tenké plátky. Tento masný výrobek měří 30cm a široký je 7cm.

Anelli

Anelli jsou těstoviny ve tvaru kroužků. Hodí se k přípravě nejrůznějších pokrmů.

Anellini

Anellini jsou těstoviny ve tvaru drobných kroužků. Používají se převážně jako vložka do polévek.

Anglická kuchyně

Kuchyně Anglie byla v minulosti dlouhou dobu považována za nedokonalou. Velký podíl na takovém vnímání kuchyně v Anglii měla především tak trochu žárlivá a na svoji gastronomii vždy pyšná labužnická Francie, která vždy byla rivalem ostrovního království. Historie anglické kuchyně Velká Británie se ale stala imperiální mocností a postupně do její kuchyně začaly pronikat suroviny, koření a samozřejmě i jídla z jejích kolonií. Angličané si je…

Angrešt

ANGREŠT - latinsky Ribes uva-crispa, známý také jako srstka angrešt, srstka obecná nebo meruzalka srstka - je poměrně běžný zahradní i lesní keř. Malé plody plné vitamínů … Angrešt má svojí nezaměnitelnou chuť a jeho plody obsahují množství nejrůznějších vitamínů. Keře angreštu najdeme snad v každé zahrádce. Angrešt je nejlepší konzumovat syrový, ale ani jako kompot, džem nebo mošt neztrácí své prospěšné vlastnosti. Původ a historie První…

počet položek na stránku

×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist